back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ στο Νταβός

Διαβάστε επίσης

H Άνγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νταβός έκανε λόγο για την ανάγκη επίδειξης κατανόησης μεταξύ των κρατών μέσω της συνεργασίας τους.

 

Το εθνικό συμφέρον συνδεδεμένο με το συμφέρον των άλλων 

“Πιστεύω ότι πρέπει ο κάθε λαός να αντιλαμβάνεται το εθνικό του συμφέρον, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν και το καλό των άλλων λαών. Έτσι μόνο βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας, ότι “μία παγκόσμια αρχιτεκτονική μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, μόνο εάν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς“.

Η ομιλία της ήταν ασυνήθιστα παθιασμένη. Μάλιστα η γερμανίδα καγκελάριος επέλεξε να χρησιμοποιήσει αρκετές φορές τη λέξη “μάχη”, αναφερόμενη στις διεθνείς σχέσεις, στέλνοντας ενδεχομένως μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βέβαια απουσιάζει από το Φόρουμ, λόγω του shutdown, της αναστολής της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

 

Η χρήση δεδομένων 

Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε νέες διεθνείς συμφωνίες σε πολλά επίπεδα, κυρίως, όμως, σε αυτό της χρήσης δεδομένων. “Μέχρι στιγμής, έχουμε από τη μία το αμερικανικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο τα δεδομένα βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, και από την άλλη, το μοντέλο της Κίνας, όπου το χέρι του κράτους είναι πολύ ισχυρό“.

 

Η μείωση χρήσης άνθρακα 

Την ανάγκη για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επεσήμανε η καγκελάριος (μίας χώρας με βαριά βιομηχανία), μέσω της απομάκρυνσης από τη χρήση άνθρακα και της μετάβασης της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση.

 

Αέριο και από Ρωσία και από ΗΠΑ

H Ευρώπη θα συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία“, δήλωσε η κυρία Μέρκελ, “αλλά θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε και υγροποιημένο αέριο, το οποίο θα προέρχεται από τις ΗΠΑ“, στέλνοντας  ένα δεύτερο -καθησυχαστικό αυτή τη φορά- μήνυμα προς τον αμερικανό πρόεδρο, με φόντο την κατασκευή του Nord Stream 2 που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία.

 

Ψηφιοποίηση, εργατικό δυναμικό, δημογραφικό πρόβλημα και ευρώ 

Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω ψηφιοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες στην Ευρώπη και το οποίο μπορεί να επιλυθεί μέσω της μετανάστευσης. Τέλος, αναφερόμενη στην κατάσταση της οικονομίας, η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι η EE πρέπει να διερωτηθεί τι μπορεί να κάνει για να ενισχυθεί το ευρώ.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα