back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα αναδρομικά από τις δικαστικές αποφάσεις ανησυχούν τους θεσμούς

Διαβάστε επίσης

Ο κίνδυνος ανατροπής των προβλέψεων του κρατικού προϋπολογισμού, εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων για ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα, αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Οι δανειστές, δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις των δικαστικών αποφάσεων για τους μισθούς και τις συντάξεις, καθώς -όπως εκτιμάται- η “μαύρη τρύπα” που θα δημιουργηθεί ίσως αγγίξει ακόμη και τα 10 με 12 δις ευρώ.

Εν τω μεταξύ, οι συνταξιούχοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.00 το πρωϊ, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47) και πορεία προς τη Βουλή, διεκδικώντας την επιστροφή αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές κρατήσεις του 2012.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ζητά από την διοίκηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΠ, εξηγήσεις για την μη εφαρμογή της απόφασης, έπειτα από προσφυγή του σωματείου συνταξιούχων Θεσσαλονίκης «Η Συσπείρωση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Εργασίας έχουν συντάξει μελέτη για τον τρόπο κάλυψης του κόστους και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα προκαλέσουν οι δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώνουν δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους για απαιτήσεις αναδρομικών διορθώσεων των περικοπών που υπέστησαν στα χρόνια των Μνημονίων.

Οφειλές και εκκρεμότητες

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα τοποθετηθεί έναντι των δανειστών για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, με στόχο την ελάφρυνση χιλιάδων επαγγελματιών και την συνταξιοδότηση περίπου 80.000 ασφαλισμένων, οι οποίοι εξαιτίας των οφειλών δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

Επίσης, πρέπει να παρουσιάσει την πορεία υλοποιήσης της μνημονιακής δέσμευσης σχετικά με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε εκκρεμότητα παραμένουν λιγότερες από 40.000 κύριες συντάξεις, κάτω από 40.000 επικουρικές και λιγότερες από 16.000 αιτήσεις για εφάπαξ, με στόχο έως τον Απρίλιο να έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους.

Ειδική αναφορά θα γίνει και στο πρόγραμμα επιδότησης στέγης (ενοίκιο και δάνειο) από 7.000 έως 21.000 ευρώ ετησίως, για 300.000 οικογένειες με δαπάνη 400 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Μαρτίου.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα