back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στην Αθήνα οι θεσμοί – Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την εκταμίευση του ποσού των 750 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχεται από τις επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών, οι επικεφαλής των θεσμών και η ελληνική πλευρά ξεκινούν σήμερα τις διαπραγματεύσεις τους, οι οποίες αναμένεται να καταλήξουν σε έγκριση της αντίστοιχης εκταμίευσης στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουν σε μία θετική έκθεση που θα επιτρέψει την εκταμίευση αυτή καθώς θα αποτελέσει ένα θετικό σημάδι προς τις αγορές.

Μόνη «κόκκινη γραμμή» για την πλευρά των θεσμών φέρεται να είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και η επίτευξη του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Παράλληλα αναμένουν από την ελληνική πλευρά την κατάθεση του τελικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας αποτελεί και το βασικό θέμα συζήτησης της πρώτης μέρας των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα διεξαχθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Χθες οι θεσμοί συνάντησαν εκπροσώπους κομμάτων ενώ σήμερα αναμένεται πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων να συναντηθούν με κοινωνικούς εταίρους

Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή ενώ έως τις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμες δύο εκθέσεις, μία από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του ευρωπαικού εξαμήνου και μία από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία θα είναι και η πρώτη μετά την έξοδο της χώρας από τα δημοσιονομικά προγράμματα. Μία πρώτη εικόνα της τρέχουσας αξιολόγησης αναμένεται να καταγραφεί σε επίπεδο Euroworking group στο τέλος του μήνα.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα