back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Τσίλι – Ζωή στη σκιά του θανάτου» του Ααρών Άππελφελντ

Διαβάστε επίσης

Ο Ααρών Άππελφελντ ένας από τους μεγαλύτερους Ισραηλινούς συγγραφείς δεν γράφει σε ευθύ λόγο για το Ολοκαύτωμα σε κανένα του έργο.

Στο μυθιστόρημα του «Τσίλι – Ζωή στη σκιά του θανάτου» το διακύβευμα δεν φαίνεται να είναι το απόλυτο κακό, στο επίκεντρο δεν βρίσκεται η σκοτεινιά των κρεματορίων και του θανάτου.

Η ηρωίδα του δεν συλλαμβάνεται ποτέ, σε αντίθεση με την οικογένειά της. Αυτό που υπάρχει σε κάθε γραμμή εντός της συμβολικής περιπλάνησής της είναι το τι συνέβη “στη σκιά του θανάτου”.

Κι αυτό που ο Άππελφελντ τελικά μας λέει είναι οτι το καλό θα νικήσει.

Ένα μικρό κορίτσι, πνευματικά καθυστερημένο, η Τσίλι Κράους, που αποχωρίστηκε βίαια από την οικογένειά της κατά την γερμανική επέλαση, περιπλανιέται στην περιοχή και επιβιώνει χάνοντας σταδιακά τη μνήμη της και προσαρμόζεται στα ενστικτώδη μιας σκληρής επιβίωσης, γεμάτης κρύο, απαξία, τιμωρίες και ξύλο.

Αλλά εξακολουθεί να αναζητά, όπως αναφέρει στο Επίμετρό του ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, την ευτυχία.

Διότι «η Τσίλι υπέστη το κακό του κόσμου αλλά δεν το άσκησε ποτέ».

Ακόμη και η συνάντησή της με τους επιζώντες των στρατοπέδων και τους πρόσφυγες δεν την συγκλονίζει.

Ο Άππελφελντ δεν τους αγιοποιεί, απλώς μας τους συστήνει.

Μας αφήνει να αντιληφθούμε ότι έχασαν πλέον τον προσανατολισμό τους προς τη ζωή, την δυνατότητα να ευτυχούν, ότι δεν ξέρουν πώς να συνεχίσουν.

Με υπόστρωμα τη δική του εμπειρία περιπλάνησης στην σημερινή Ουκρανία, μετά την απόδρασή του από στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, ο συγγραφέας χειρίζεται με εξαιρετική μαεστρία και βάθος τις σιωπές, την απραξία, τη μοναξιά της ηρωίδας του, το φως που εκπέμπει η καλοσύνη της, το μοναδικό φωτεινό μονοπάτι για τη συνέχεια του ανθρώπου.

Το μυθιστόρημα «Τσίλι – Ζωή στη σκιά του θανάτου» του Ααρών Άππελφελντ σε μεταφράση Ιακώβ Σιμπή και επίμετρο Σταύρου Ζουμπουλάκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καπόν.

Ελεωνόρα Π. Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα