back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Σε δύο μαραθώνιες συνεδριάσεις, την Τετάρτη και την Πέμπτη, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, οι συνεδριάσεις θα ξεκινούν στις 10 το πρωί και θα διαρκούν έως και μετά τα μεσάνυχτα.

Να σημειωθεί ότι η ΝΔ, η οποία και συμφώνησε με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έχει προαναγγείλει ότι θα εγγραφούν όλοι οι βουλευτές της στον κατάλογο των ομιλητών.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αποφασίστηκε επίσης, να διατεθεί πέραν την σημερινής και άλλη μια συνεδρίαση αύριο το απόγευμα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, πρότεινε να κληθούν φορείς για να εκφέρουν τις απόψεις τους επί της συμφωνίας, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία της Διάσκεψης.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του Σπύρου Δανέλλη, ως δεύτερου ανεξάρτητου στην Επιτροπή, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε η επιλογή να γίνει με κλήρωση, κάτι που, αρχικώς, δεν έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο κ. Βούτσης, απορρίπτοντας την κριτική περί «κοινοβουλευτικής εκτροπής» και «πραξικοπήματος» ανακοίνωσε τη διενέργεια κλήρωσης ανάμεσα στους κ.κ. Σπύρο Δανέλλη, Γρηγόρη Ψαριανό και Γιώργο Μαυρωτά που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Να σημειωθεί ότι, επισημάνθηκε πως κλήρωση θα μπορούσε να γίνει μόνο για την πλήρωση της θέσης που χηρεύει στην Επιτροπή, μετά τη διαγραφή Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΔΗΜΑΡ, θέση που δικαιούται να καταλάβει πλέον ανεξάρτητος βουλευτής με βάση τους νέους συσχετισμούς.

Πάντως, η διαγραφή Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ της ΔΗΣΥ δεν έχει φτάσει ακόμη στα χέρια του Νίκου Βούτση.

Αναφορικά με την αρχική απόφαση του κ. Βούτση, ο γραμμετέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νεας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας επέμεινε στις διαμαρτυρίες του, κάνοντας λόγο για «κοινοβουλευτική εκτροπή».

Κατά τα άλλα, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσων και Άμυνας της Βουλής, τους ΑΝΕΛ θα εκπροσωπήσει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος αντί του Κώστα Κατσίκη που είχε οριστεί αρχικά.

Στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, αποφασίστηκε επίσης, να διατεθεί πέραν την σημερινής και άλλη μια συνεδρίαση αύριο το πρωί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, πρότεινε να κληθούν φορείς για να εκφέρουν τις απόψεις τους επί της συμφωνίας, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία της Διάσκεψης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε σε όλους τους τόνους πως η επιτροπή γνωμοδοτεί και πως η Ολομέλεια είναι εκείνη που αποφασίσει.

Η κληρωτίδα ανέδειξε Μαυρωτά και Δανέλλη

Οι Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς θα είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που θα μετάσχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου θα συζητηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από κλήρωση που έγινε νωρίτερα στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Ο έτερος ανεξάρτητος είναι ο Δημήτρης Καμμένος, που ήταν ούτως η άλλως μέλος στην Επιτροπή.

Μετά την εξέλιξη αυτή και με βάση τη νέα σύνθεση της Επιτροπής η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία 29 ναι έναντι 26 όχι.

Δημήτρης Ράντος – Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα