15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2020

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

✚ ΑΘΗΝΑ

Ο «Μεγάλος Περίπατος» κλείνει το Ιστορικό Τρίγωνο της Αθήνας -Πού θα απαγορεύονται τα ΙΧ

Στο προσωρινό περιορισμό (3 μήνες + 3 μήνες παράταση) της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας προβλέπει ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδας της κυβερνήσεως...

«Elephant»: Το 3ο πανελλήνιο βραβείο εικονικής επιχείρησης στα ΓΕΛ Φιλοθέης και Τραγαίας Νάξου

Η εικονική μαθητική επιχείρηση «Elephant», που δημιούργησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης και του Γενικού Λυκείου Τραγαίας Νάξου, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εικονική Επιχείρηση»...

Νέο κεφάλαιο για την πλατεία Ομονοίας

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκίνησε για την πλατεία Ομονοίας που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και παραδόθηκε στο κοινό....

Χώροι και πόροι από τον δήμο Αθηναίων για την στήριξη του Πολιτισμού

Ο δήμος Αθηναίων αφουγκράζεται τα νέα δεδομένα, λαμβάνει υπόψη την ανάγκη των καλλιτεχνών για δημιουργία και επικοινωνία, αλλά και των πολιτών για ψυχαγωγία και...

O Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Ξεκινά μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις στην ιστορία της πρωτεύουσας

Το σχέδιο για την δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ στην πόλη μας, του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας εγκρίθηκε τη...

Η προσπάθεια της Μέι να αναζητήσει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με τη Συμφωνία της για το Brexit επιδιώκοντας διαπραγματεύσεις με την Ιρλανδία για το backstop είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τον διεθνή Τύπο.

Για Ελλάδα:

Δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων διαδήλωσαν χθες έξω από το Κοινοβούλιο στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία για το όνομα. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον του πλήθους, σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας χθες πήραν μέρος 60.000 διαδηλωτές, δηλαδή 140.000 λιγότεροι από όσους διαδήλωσαν πέρυσι τον Φεβρουάριο, και πολύ λιγότεροι από ό,τι εκτιμούν οι διοργανωτές που τους υπολόγισαν στους 600.000, αναφέρει το Politico.
“Χιλιάδες Έλληνες διαμαρτύρονται για την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας” αναφέρει ο Guardian. Τουλάχιστον 100.000 Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν εναντίον της συμφωνίας για το όνομα με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, μέρες πριν από τη ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία. Σύμφωνα με τη Συμφωνία που είναι πλέον γνωστή ως Συμφωνία των Πρεσπών και στην οποία κατέληξαν σε αυτή με τα Σκόπια πέρυσι τον Ιούνιο με τη βαλκανική δημοκρατία ώστε να μετονομαστεί σε “Βόρεια Μακεδονία” προκειμένου να επιλυθεί μια διένεξη που ξεκίνησε με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, πριν από τουλάχιστον 30 χρόνια. Ωστόσο αρκετοί Έλληνες παραμένουν δυσαρεστημένοι που το σλαβικό κράτος θα έχει σύνθετη ονομασία με προσδιορισμο τη Μακεδονία.

Η Süddeutsche Zeitung κυκλοφορεί σήμερα με κεντρική φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό της από το συλλαλητήριο στην Αθήνα και τίτλο «Περισσότερα από απλώς ένα όνομα». Σημειώνει στη λεζάντα: «’Μακεδονία’ είναι η λέξη πάνω στη σημαία με τα εθνικά χρώματα της Ελλάδας, μπλε και λευκό, που κρατούσαν οι διαδηλωτές την Κυριακή στην Αθήνα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που ήρθαν για να προκαλέσουν επεισόδια, διαδήλωσαν ενάντια στη συμφωνία που τερματίζει τη διαμάχη με τη γείτονα χώρα για το ονοματολογικό. Αυτή η χώρα που ονομάζεται Μακεδονία θα μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία –για να διαχωρίζεται από την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Αλλά αυτό δεν αρκεί για πολλούς Έλληνες. Διαισθάνονται ότι αυτό αποτελεί προδοσία της εθνικής κληρονομιάς».

«Δεκάδες χιλιάδες εθνικιστές διαδήλωσαν στην Αθήνα εναντίον της προγραμματισμένης επικύρωσης της αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία. Κάποιοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο προαύλιο της Βουλής» γράφει το Spiegel Online σε εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα. «Οι διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως ‘Προδότες-Πολιτικοί’. Έριξαν πέτρες, άλλα αντικείμενα και πυροτεχνήματα στους αστυνομικούς, σύμφωνα με ΜΜΕ (…) Xιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές – μεταξύ των οποίων και οικογένειες – αναγκάστηκαν να διαφύγουν πανικόβλητοι», γράφει το Spiegel περιγράφοντας την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αναφέρει η γερμανική ιστοσελίδα οι διαδηλώσεις κατά της μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησαν μετά το κάλεσμα «δεξιών και εθνικιστικών οργανώσεων» ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα. Το Spiegel σημειώνει κλείνοντας: «Ακριβώς επειδή μια επαρχία της βόρειας Ελλάδας ονομάζεται σήμερα Μακεδονία (και στα αρχαία ελληνικά Μακεδονία), το 70% των Ελλήνων σύμφωνα με δημοσκοπήσεις είναι κατά της συμφωνίας (σσ.: των Πρεσπών). Φοβούνται ότι μελλοντικά η γειτονική χώρα θα μπορούσε να εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις για την περιοχή της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα. Πιστεύουν επίσης ότι το γειτονικό κράτος, εάν διατηρήσει τη λέξη Μακεδονία στο όνομά του, καπηλεύεται την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά»

Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου εστιάζει στη στάση της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης που απορρίπτουν τον συμβιβασμό που προήλθε από τη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεν έκαναν τα ίδια επίσημο κάλεσμα για το συλλαλητήριο. Ενθάρρυναν ωστόσο πολύ περισσότερο τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν σε αυτά. Κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν παρόντες, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα συλλαλητήριο για τη δημοκρατία, την Ελλάδα, το δίκαιο».

Στη Βρετανία:

Οι FT αναφέρουν ότι η Τερέζα Μέι αρνήθηκε να αλλάξει τη θέση της ώστε να εξασφαλίσει τη συμφωνία της για το Brexit και τελικά δεν θα καταθέσει ένα ουσιώδες “σχέδιο Β'” στη Βουλή των Κοινοτήτων, τη Δευτέρα.
Οι Times αναφέρουν ότι η πρωθυπουργός “πάγωσε” τη διακομματική προσέγγιση για το Brexit.
Η ιστοσελίδα του περιοδικού Spectator αναφέρει ότι ο στόχος της κα Μέι αντιθέτως είναι να επιχειρήσει να βρει σημεία συναίνεσης με τους Τόρις αλλά και το βορεϊοιρλανδικό κόμμα για το θέμα του backstop αντί να επιχειρήσει το ίδιο με άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph η πρωθυπουργός εξετάζει να επανασυνταχθεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής – ή να διαπραγματευθεί μια σειρά κανόνων με την Ιρλανδία – κάτι που θα εξασφαλίσει και στις δύο πλευρές την εγγύηση πως θα αποφευχθούν οι φυσικοί έλεγχοι στα σύνορα μετά το Brexit. Αλλά η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο για να προσθέσει ένα κείμενο στη συμφωνία θα είναι αρκετά αμφιλεγόμενο καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συναίνεση από όλα τα κόμματα της Β. Ιρλανδίας. Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, η πρόταση αυτή είναι ακόμα υπό εξέταση ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η Μέι.

Σύμφωνα με το BBC η Μέι θα επιχειρήσει να πείσει τους υπέρμαχους του Brexit στο κόμμα της και βουλευτές του DUP να στηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης επιλύοντας τις ανησυχίες για το ιρλανδικό backstop σύμφωνα με υπουργικές πηγές. Την περασμένη εβδομάδα η Μέι εμφανιζόταν πρόθυμη να εμπλακεί σε διακομματικές συνομιλίες ώστε να εγκριθεί η συμφωνία της από το κοινοβούλιο. Όμως από ό,τι γίνεται πλέον αντιληπτό η πρωθυπουργός πλέον αναζτά να κερδίσει την έγκριση της συμφωνίας από τους βουλευτές της καθώς δεν φαίνεται να κερδίσει τη στήριξη των Εργατικών. Την ίδια ώρα ωστόσο το γραφείο της επιμένει ότι οι διακομματικές συνομιλίες θα συνεχιστούν. Η κα Μέι είχε μια τηλεδιάσκεψη με το υπουργικό της συμβούλιο χθες. Θέλει να δείξει στην Ε.Ε ότι οι βουλευτές θα στηρίξουν τη συμφωνία χωρίς το backstop με την ελπίδα πως οι Βρυξέλλες θα “μετριάσουν” τη θέση τους. Το backstop αποτελεί επί της ουσίας μια “πολιτική ασφάλειας” στη Συμφωνία Αποχώρησης που έχει στόχο να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε “σκληρά σύνορα” μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας από τη στιγμή που θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. Αν τελικά το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη Συμφωνία τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την Ε.Ε στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία ή μεταβατική περίοδο. Σήμερα η πρωθυπουργό αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή το απόγευμα προκειμένου να παρουσιάσει το πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα με τη Συμφωνία. Επίσης αναμένεται να καταθέσει μια “ουδέτερη” πρόταση προς ψήφιση λέγοντας απλά ότι το Κοινοβούλιο εξέτασε τη θέση της και η οποία θα συζητηθεί μαζί με ψηφοφορία στις 29 Ιανουαρίου. Το ψήφισμα σίγουρα θα προκαλέσει προτάσεις τροπολογιών από ομάδες βουλευτών που επιδιώκουν να έχουν λόγο στη διαδικασία.

Στη Γερμανία για Βρετανία:

“Μια αμήχανη αγάπη”… Φαίνεται ότι κάποιοι ανώτατοι αξιωματούχοι στη Γερμανία συνειδητοποίησαν ξαφνικά πως δεν έχουν πει στους Βρετανούς πόσο τους αγαπούν σχολιάζει το Politico. Μια αξιοσημείωτη ομάδα πολιτικών που περιλαμβάνει την επικεφαλής του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ, την επικεφαλής του SPD, Άντρε Νάλες και των Πρασίνων Αναλένα Μπάερμποκ και άλλους συνέταξαν κοινή επιστολή που δημοσιεύθηκε στους Times σημειώνοντας τις χαμένες ευκαιρίες αλλά και εκλιπαρώντας τη Βρετανία “από τα βάθη της καρδιάς τους” να παραμείνει…. Τι σημαίνει η επιστολή: μια ευγενική χειρονομία. Υπάρχει άλλωστε διάχυτη έκφραση αγάπης στην επιστολή αλλά καμία έκκληση προς την Ε.Ε να γίνει πιο ευγενής απέναντι στο αποχωρών μέλος της. Η Μέρκελ δεν συγκινείται παρά το γεγονός ότι παρότρυνε τους εταίρους της στην Ε.Ε να συνεργαστούν με το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω σε έναν συμβιβασμό ώστε να αποφευχθεί η έξοδος χωρίς συμφωνία. “Έχουμε την ευθύνη να επιδιωώξουμε αυτόν τον χωρισμό με πολύ υπεύθυνο τρόπο ώστε σε πενήντα χρόνια από τώρα να μην υπάρξει κανείς που να πει “μα γιατί δεν κατέληξαν ποτέ σε συμβιβασμό”. Αυτό δήλωσε η Μέρκελ σε μέλη των Χριστιανοδημοκρατών στην πόλη Ροστόκ, το Σάββατο. Αλλά! Η Μέρκελ θα εργαστεί για να βρεθεί μια λύση επί των συνθηκών της Ε.Ε, που σημαίνει περιορισμός της ελευθερίας διακίνησης και άλλα είναι εκτός τραπεζιού.

Στην Ουγγαρία:

Νέα διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία το Σάββατο, καθώς συνδικάτα και αντιπολιτευόμενα κόμματα διαδήλωσαν κατά ενός αμφιλεγόμενου νόμου. “Πιστεύω ότι από τη στιγμή που συγκεντρώθηκε κόσμος από όλη τη χώρα στη Βουδαπέστη, κάτι ξεκίνησε που δεν μπορεί πλέον να σταματήσει” ανέφερε μια εκ των διαδηλωτών.
Σύμφωνα με τον Guardian οι επισκέπτες στη Βουδαπέστη τις τελευταίες εβδομάδες ίσως να πρόσεξαν έναν παράξενο κωδικό σε όλη την πόλη: ““O1G” ένα σύνθημα που κοσμεί αρκετούς τοίχους και φράχτες. Αποτελεί ακρωνύμιο ενός προσβλητικού συνθηματος εναντίον του Όρμπαν. Ο κωδικός έχει υιοθετηθεί από τους διαδηλωτές που συνεχίζουν εδώ και 6 εβδομάδες να στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης Όρμπαν την οποία κατηγορούν για αυξημένες απολυταρχικές μεθόδους και περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου.

Παράλληλα ο θυμός τους στρέφεται και εναντίον ενός πρόσφατου εργασιακού νόμου, τον οποίο αποκαλούν νόμο των σκλάβων, καθώς αυξάνει τις υπερωρίες επιτρέποντας στους εργοδότες να απαιτούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τις πληρώσουν σε διάστημα 3 χρόνων. Με την εξαίρεση μεμονωμένων επεισοδίων, καμία πλευρά δεν έχει επιδείξει διαθεση για βία. Ο Όρμπαν, το κόμμα του οποίου έχει κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά την εξουσία από τον περασμένο Απρίλιο λόγω μιας ακροδεξιάς προσέγγισης για το μεταναστευτικό, δεν απειλείται. Αλλά θεωρητικά η επιθετικότητα αυξάνεται.

Στην τελευταία αντι-κυβερνητική διαδήλωση που έγινε στο κέντρο της Βουδαπέστης, το περασμένο Σάββατο το σύνθημα O1G κυριάρχησε με διάφορους τρόπους. (…) Οι πρόσφατες διαδηλώσεις είναι διαφορετικές από προηγούμενες εναντίον του Όρμπαν, τα τελευταία χρόνια καθώς σε αυτές συμμετέχουν αρκετοί πολίτες από όλη τη χώρα αλλά πλέον και φιλελεύθεροι ψηφοφόροι. Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ελπίζουν ο θυμός για το νέο εργασιακό νόμο να μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή των διαδηλωτών. Σχέδια ωστόσο για μια γενική απεργία είναι προς το παρόν καταδικασμένα να αποτύχουν ενώ δεν είναι ευδιάκριτος ο τελικός στόχος των διαδηλώσεων. Στη διαδήλωση του Σαββάτου το πλήθος ήταν λιγάκι πιο μικρό σε σχέση με αυτή του Δεκεμβρίου, ενώ δεν φάνηκε να ενθουσιάζονται με το σύνθημα “δεν πάμε σπίτια μας”.

Για μεταναστευτικό – Ιταλία:

Εκπρόσωπος της Ιταλίας σε διάσκεψη χωρών της Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα, η Εμανουέλα ντελ Ρε δήλωσε ότι πιστεύει πως η μετανάστευση είναι ένας “φυσιολογικός στόχος της ανθρωπότητας και θα πρέπει να προστατεύεται επί της αρχής και να γίνεται κατανοητός ως φαινόμενο” Η ντελ Ρε είναι εκλεγμένη με το Κίνημα 5 Αστέρων και είναι υφυπουργός Εξωτερικών. Οι συμμετέχουσες χώρες, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και φυσικά η Μάλτα συμμετείχαν με τους υπουργούς Εξωτερικών σε αυτή τη συνάντηση. Όμως ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους του ότι θα συνεχίσει να διατηρεί “τον έλεγχο και το σφράγισμα” των λιμανιών για τους μετανάστες. Και μπορεί η διακήρυξη που υπέγραψαν οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχα πέντε αφρικανικές να μην ήταν το πιο σημαντικό πολιτικό έγγραφο της νέας χρονιάς, όμως η συνδιάσκεψη ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτική για το ρήγμα που έχει ήδη σημειωθεί εντός της ιταλικής κυβέρνησης, σχολιάζει το Politico.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 117 άνθρωποι χάθηκαν στο ναυάγιο πλεούμενου ανοιχτά της Λιβύης την Παρασκευή και ακόμη 53 επίδοξοι μετανάστες είχαν πνιγεί λίγες ημέρες νωρίτερα σε άλλο ναυάγιο στη Δυτική Μεσόγειο. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης επεσήμανε το Σάββατο πως «δυστυχώς περίπου 120 άνθρωποι» βρίσκονταν στο πλοιάριο που σάλπαρε από τις λιβυκές ακτές το βράδυ της Πέμπτης. Ελικόπτερο του ιταλικού Ναυτικού περισυνέλεξε το απόγευμα της Παρασκευής μόλις τρεις επιζώντες.

Για Νταβός:

Τουλάχιστον 3.000 πολιτικές προσωπικότητες από περισσότερες από 110 χώρες θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα στο Νταβός. Παρά την απουσία των Ντόναλντ Τραμπ, Εμανουέλ Μακρόν και Τερέζα Μέι στο Νταβός θα βρεθούν 60 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων αλλά και διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών: η καγκελάριος Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, ο ισπανός ομόλογός του, Πέδρο Σάντσεθ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Λέο Βαράντκαρ. Στο Νταβός ανάμεσα σε άλλα θα συζητηθεί η μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 3,1% το 2019 που αναμένεται να απομειωθεί και άλλο, σύμφωνα με τον δείκτη Markit. Σήμερα άλλωστε το ΔΝΤ θα παρουσιάσει την έκθεση με τις παγκόσμιες προβλέψεις του. Ο λαϊκισμός και εθνικισμός θα είναι επίσης ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν και θα έχει ενδιαφέρον πως στη φετινή συνάντηση θα βρεθεί και ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Μπολζονάρου. Μια νεα δημοσκόπηση πάντως του World Economic Forum χθες δείχνει ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη “είναι υπερ της πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτή στη μετανάστευση ενώ απορρίπτει την ιδέα πως οι χώρες μπορούν να διεκδικούν τα συμφέροντα τους εις βάρος άλλων”. Ωστόσο η πλειοψηφία των Ευρωπαίων δεν συμφωνούν ακριβώς με όλα τα παραπάνω.

Στο μεταξύ, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας επιβραδύνθηκε το 2018 για να φθάσει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών στο σύνολο της χρονιάς, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία. Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 6,6%, πάνω από τον στόχο που είχε ορίσει η κυβέρνηση (+6,5%). Ο ρυθμός αυτός συμμορφώνεται με την μέση πρόβλεψη 13 αναλυτών που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, αν και σχεδόν ίσος με εκείνον του 2016 (+6,7%), είναι ο πιο ασθενικός που έχει καταγραφεί από τη χειρότερη χρονιά, το 1990 (+3,9%), που είχε ακολουθήσει μια σειρά ετών που η επέκταση της κινεζικής οικονομίας έφθανε διψήφιο ποσοστό, ή σχεδόν.

Στις ΗΠΑ:

Μια προσωρινή άρση των αντιμεταναστευτικών μέτρων η οποία δεν περιλαμβάνει όμως την κατασκευή του τείχους στο Μεξικό ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην αντιπολίτευση προσπαθώντας να άρει το πολιτικό αδιέξοδο που προκαλεί μερική αναστολή των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, αναφέρει η DW. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος ζήτησε να δοθούν προσωρινά δικαιώματα και προσωρινές άδειες παραμονής σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι διατρέχουν τον κίνδυνο να απελαθούν από τις ΗΠΑ, ταυτόχρονα όμως επέμεινε στο αίτημά του να χρηματοδοτήσει το Κογκρέσο την κατασκευή του αμφιλεγόμενου συνοριακού τείχους κατά των μεταναστών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Οι Δημοκρατικοί, ωστόσο, απέρριψαν δίχως δεύτερη σκέψη την πρότασή του μέσω δηλώσεων της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Η Πελόζι μάλιστα χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την πρόταση σημειώνοντας ότι δεν “αποτελεί μια καλόπιστη προσπάθεια για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στις ζωές των πολιτών”. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι απίθανο να κερδίσει τους απαιτούμενους ψήφους για να εγκριθεί στη Βουλή ή στη Γερουσία.

Ειδικότερα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος να στηρίξει νομοθεσία που θα προστατεύσει περίπου 700.000 μετανάστες οι οποίοι είχαν εισέλθει παράτυπα στις ΗΠΑ με τους γονείς τους όταν ήταν παιδιά (τους αποκαλούμενους “Ονειροπόλους”), καθώς και τους μετανάστες που έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής προστασίας. Συγκεκριμένα πρότεινε τριετή παράταση της προσωρινής άδειας παραμονής των “Ονειροπόλων”, του προγράμματος Daca που θέσπισε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, και είχε αποσύρει ο ίδιος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Επίσης πρότεινε την τριετή επέκταση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας, που θα επιτρέψει σε περίπου 300.000 μετανάστες να εργαστούν νόμιμα, χωρίς άδεια παραμονής. Αυτό το δικαίωμα αποσύρθηκε για υπηκόους αρκετών χωρών από την τωρινή κυβέρνηση.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παγκόσμιο κύμα οργής και  εκτεταμένες βίαιες διαδηλώσεις για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ

Η δολοφονία του  Αφροαμερικανού  Τζορτζ Φλόιντ  από λευκό αστυνομικό στις ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει παγκόσμιο κύμα οργής και  εκτεταμένες βίαιες διαδηλώσεις στη  αμερικανική πόλη που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η αστυνομία...

Twitter: ο Τραμπ απειλεί το μέλλον της ελευθερίας στο διαδίκτυο

Την αντίδραση του Twitter προκάλεσε το διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ για τα social media. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που περιορίζει την προστασία...

Δελτίο Ειδήσεων στις 07:00

Νέα, εκτεταμένα επεισόδια αυτή την ώρα στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, μετά το θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομική βία, που προκαλεί παγκόσμιο σοκ...

Ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση: Ηλίας Γιαννακάκης, Ο Άμλετ στο μυαλό του Γιάννη Χουβαρδά

Για ένατη εβδομάδα, το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει αρχειακές και νέες παραγωγές από το ευρύ φάσμα των δράσεών του. Ο Ηλίας Γιαννακάκης, κατέγραψε με...

ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Για μία ακόμη ημέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ με αφορμή τον την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στην Μινεάπολις. Στην πόλη όπου...

Covid-19: Ξεπέρασαν τα 9.000 τα θύματα στο Μεξικό

Οι υγειονομικές αρχές του Μεξικού γνωστοποίησαν ότι κατέγραψαν 447 θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού. Παράλληλα, ανακοίνωσαν και 3.377 νέα κρούσματα μόλυνσης τις τελευταίες 24 ώρες. Έτσι,...

Covid-19: Κανένα κρούσμα στη Κίνα

Χωρίς κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό πέρασε το τελευταίο 24ωρο στη Κίνα. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας, ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα, κάτι που...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο!» – Ο Κώστας Μπακογιάννης στον «αέρα» του Αθήνα 9.84

Στον «αέρα» του ραδιοφωνικού σταθμού της πρωτεύουσας, του Αθήνα 9.84, θα βρεθεί σήμερα Παρασκευή 29 Μαΐου, 11 με 12 το πρωί, ο Δήμαρχος Αθηναίων...

Κ. Μπακογιάννης: Τέλη Ιουνίου η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας»

Ως μια προσπάθεια να επανανοηματοδοτήσουμε το κέντρο της πόλης και του συνόλου των κατοίκων με το χθες και το αύριο, με στόχο μια πόλη...

«Γινόμαστε 33 και το γιορτάζουμε»

Τριάντα τρία χρόνια μετά, γιορτάζουμε! Την ερχόμενη Κυριακή ο Αθήνα 9.84 έχει γενέθλια! Γιορτάζει 33 ολόκληρα χρόνια στα ερτζιανά και – εν μέσω κορονοϊού- «επιστρέφει»...

Πανέτοιμοι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Αθηναίων να υποδεχθούν νήπια και βρέφη

Ενόψει της επανέναρξης λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών από την Δευτέρα 1η Ιουνίου, η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών Κατερίνα Κατριβάνου και τα μέλη του...

Απάντηση ΥΠΠΟΑ σε δημοσιεύματα για παράνομη κατασκευή στην Ακρόπολη

"Η οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα σχετικά με το ικρίωμα στο Βόρειο Τείχος του Βράχου της Ακροπόλεως, είναι καλοδεχούμενη", απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού σε...