back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Brexit: Είναι οι Βρυξέλλες πρόθυμες να καθυστερήσουν τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου;

Διαβάστε επίσης

Δημόσια οι 27 έχουν προειδοποιήσει την Τερέζα Μέι ότι ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμφωνίας που να είναι αποδεκτή από το βρετανικό κοινοβούλιο και ότι εντατικοποιούνται οι προετοιμασίες για την «άτακτη» απόσυρση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Kατ’ ιδίαν όμως οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής ηγεσίας στόχο έχουν την παράταση του άρθρου 50 και την – «απασφάλιση της βόμβας» – που είναι έτοιμη να εκραγεί , εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, την καταληκτική ημερομηνία “αποδέσμευσης” της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ δηλ. στις 29 Μαρτίου, επισημαίνει ο συντάκτης του BBC για διπλωματικά και αμυντικά θέματα (Mark Urban, BBC Newsnight , 17 / 01).

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi κρίνει ότι υπάρχει πλέον “πολύ υψηλή” πιθανότητα το Brexit να καθυστερήσει και να μη γίνει την καθορισμένη ημερομηνία στις 29 Μαρτίου. Μετά την εμφατική απόρριψη της συμφωνίας που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων η Βρετανίδα πρωθυπουργός το να – “γίνουν μικρές τροποποιήσεις δεν θα αρκούσε για να περάσει το κείμενο αυτό” – προεξοφλούν οικονομολόγοι της Citi Bank. “H παράταση της διαδικασίας εξόδου βάσει του άρθρου 50 θεωρείται πιθανή ενώ το ενδεχόμενο ματαίωσης της αποχώρησης δεν θα πρέπει να αποκλείεται”, πρόσθεταν οι οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας , αναφερόμενοι στον νομικό μηχανισμό με τον οποίο πυροδοτήθηκε η διαδικασία της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ.

Οι Brexiteers εδώ και καιρό ισχυρίζονται ότι οι 27 – “θα έχουν πολλά να χάσουν” – αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και μέχρι κάποιο βαθμό έχουν δίκιο. Εκεί όμως που κάνουν λάθος είναι στην υπόθεση ότι το ενδεχόμενο μιας – “χαοτικής εξόδου” – της Βρετανίας θα υποχρέωνε τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να συμβιβασθούν και ξαφνικά – “να μετακινηθούν από τις κόκκινες γραμμές τους”, σημειώνει ο Mark Urban.

Παράταση του άρθρου 50

Ενδείξεις στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν, αντίθετα – “βασικοί παίκτες” – όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία φαίνεται να προετοιμάζουν τις άλλες χώρες μέλη για μια παράταση του άρθρου 50 ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Ηνωμένο Βασίλειο να αλλάξει γνώμη.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει μια διαφορετική συμφωνία εξόδου από το μπλοκ αν το Λονδίνο αλλάξει τις υπάρχουσες – “κόκκινες γραμμές” – αλλά θα πρέπει να παραμείνει μια ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας , δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ μετά την καταψήφιση από τοι βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας αποχώρησης στην οποία είχε καταλήξει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο.
Αλλά την ίδια στιγμή που ο βασικός διαπραγματευτής της ΕΕ δείχνει ότι δεν επιθυμεί ένα “άτακτο Brexit” , οι συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επισημαίνουν ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η Τερέζα Μέι να αποτύχει στις προσπάθειές της να υπάρξει η έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για μια συμφωνία Brexit.

Εξάλλου όπως υπογραμμίζουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες για να συμφωνηθεί η χρονική επέκταση του άρθρου 50 θα πρέπει να σημειωθεί μια σημαντική εξέλιξη στο Ουέστμινστερ όπως π.χ. θα ήταν η απόφαση για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ή η συναίνεση της πλειοψηφίας των βουλευτών για ένα – “υπερβολικά μαλακό Brexit” – που θα κρατούσε τη Βρετανία μέσα στην ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Νέο σχέδιο αναμένεται να παρουσιάσει η Τερέζα Μέι

Ακόμη και αυτοί που εκτιμούν στην ΕΕ ότι μπορεί η Βρετανία να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα – ευσεβής πόθος για πολλούς παρατηρητές – αντιλαμβάνονται ότι στην περίπτωση αυτή η μοναδική επιλογή για τους ψηφοφόρους θα είναι μεταξύ μιας συμφωνίας Brexit που θα έχει την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών του κοινοβουλίου ή της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.
Είναι σαφές ότι προς το παρόν η Τερέζα Μέι δεν έχει μια συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Σήμερα αναμένεται η πρωθυπουργός να αποσαφηνίσει τις θέσεις της στους βουλευτές μετά την συντριπτική ήττα της συμφωνίας Brexit που έφερε στο κοινοβούλιο . Οι Sunday Times (20/01) αναφέρουν ότι το σχέδιο Β της Βρετανίδας πρωθυπουργού θα συμπεριλαμβάνει μια διμερή συμφωνία με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας που θα αφαιρεί το αμφιλεγόμενο backstop από την τελική συμφωνία απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η εφημερίδα μας ενημερώνει επίσης ότι η κ. Μέι ελπίζει ότι το κόμμα των Δημοκρατών Ενωτικών (DUP) θα αναθεωρήσει και θα στηρίξει μια συμφωνία Brexit εφόσον υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ του Δουβλίνου και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Η εξέλιξη αυτή θα έκανε και τους σκληροπυρηνικούς Brexiteers να αλλάξουν γνώμη , εκτιμά η Ντάουνινγκ Στριτ.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα