back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Καθυστερούν οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Διαβάστε επίσης

Η επιλογή από το ΚΥΣΕΑ του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, είναι μια εκκρεμότητα, που παρότι δεν δημιουργεί διοικητικά κενά, αν παραταθεί, μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες στη λειτουργία του Στρατεύματος. Η θητεία των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων έχει λήξει από 15 Ιανουαρίου.

Τις επόμενες ώρες, ίσως το απόγευμα ή αύριο, θα πρέπει να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, για την επιλογή του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ενός τουλάχιστον Αρχηγού Γενικού Επιτελείου.

Υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει, μετά την επικύρωση από την Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Γιατί όμως θα πρέπει να συνδεθεί η επιλογή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με μια Κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως η επικύρωση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Οι πληροφορίες που έχουμε, είναι ότι ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έχει εξουσιοδοτήσει «εν λευκώ» τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη, να κάνει τις επιλογές του και να διαμορφώσει τη νέα στρατιωτική ηγεσία.

Η εισήγηση του πρώην ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου προς τον Πρωθυπουργό, για το νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, μάλλον δεν θα ληφθεί υπόψιν. Επίσης, ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχει κλείσει τους διαδρόμους επικοινωνίας και άσκησης επιρροής, σε πολιτικούς και κομματικούς παράγοντες.

Παρότι ο Β. Αποστολάκης «κρατά κλειστά τα χαρτιά του» και ο μόνος που γνωρίζει τις επιλογές του είναι ο Πρωθυπουργός, κυκλοφορούν κάποια σενάρια που έχουν λογικό υπόβαθρο.

Μία επιλογή είναι, νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, να τοποθετηθεί ο νυν Αρχηγός της Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Χριστοδούλου και νέος Αρχηγός ΓΕΑ ο Αρχηγός ΑΤΑ. Και η άλλη, να τοποθετηθεί Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Αντιστράτηγος Κ. Φλώρος, στενός συνεργάτης του Β. Αποστολάκη. Στην περίπτωση αυτή αποστρατεύεται ο Αρχηγός του ΓΕΣ, και ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ τοποθετείται Αρχηγός ΓΕΣ. Εννοείται ότι, και οι εκπλήξεις αποτελούν ένα πρόσθετο ξεχωριστό και σαφώς υπολογίσιμο σενάριο.

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι, δεν υπάρχει επιχειρησιακό ή διοικητικό κενό στις Ε.Δ., αφού με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ εκτελεί ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κ. Φλώρος.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα