back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Γαλλία προετοιμάζεται ενόψει Brexit

Διαβάστε επίσης

Υιοθετήθηκε χθες επίσημα το νομοσχέδιο που προετοιμάζει την χώρα για το Brexit. Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε την ενεργοποίηση ενός εθνικού πλάνου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία για την Γαλλία.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφού είχε εγκριθεί την Τετάρτη από την Εθνοσυνέλευση, εγκρίθηκε εχθές και από την Γερουσία. Πρόκειται για μία σειρά μέτρων που θα πρέπει να πάρει η Γαλλία για να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο για το Brexit, όπως κι αν αυτό συμβεί. Το κείμενο  προβλέπει τρόπους να προστατευτούν τα συμφέροντα όσων Γάλλων ζουν στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα της ίδιας της χώρας.

Εθνικό Πλάνο

Εχθές, λίγο νωρίτερα από την ψηφοφορία στην Γερουσία, ο Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε τα πρώτα μέτρα ενός σχεδίου που προετοιμάζονταν “διακριτικά από το 2018”, όπως σημείωσε, σε περίπτωση εξόδου της γειτονικής χώρας από την Ε.Ε. χωρίς να υπάρξει σαφής συμφωνία. Άλλωστε, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, πρόκειται για ένα σενάριο που όσο περνάει ο καιρός, φαντάζει “όλο και λιγότερο απίθανο”.

Το “εθνικό πλάνο” αυτό, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, περιέχει μέτρα με στόχο να προστατευτούν τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Προβλέπει επίσης και επενδύσεις ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ σε λιμάνια και αεροδρόμια τον επόμενο καιρό.

Στο Καλέ ο Φιλίπ

Σήμερα ο πρωθυπουργός πρόκειται να μεταβεί στο Καλέ, στην Βόρεια Γαλλία, συνοδευόμενος από ομάδα υπουργών, για να συζητήσουν με τοπικούς φορείς τις συνέπειες του Brexit για την περιοχή αλλά και συνολικότερα για την χώρα. Όπως σημειώνει το δελτίο τύπου του Ματινιόν, ο Φιλίπ θα επισκεφτεί επίσης και το Eurotunnel, το υποθαλάσσιο τούνελ που ενώνει τις δύο χώρες.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα