back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ειδικός στη τεχνητή νοημοσύνη ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος – Τα ανοιχτά μέτωπα

Διαβάστε επίσης

Στα χέρια ενός νέου και ιδιαίτερα δραστήριου επιστήμονα βρίσκεται από χθες ο ΕΟΠΥΥ, μετά την έγκριση της τοποθέτησης του Βασίλη Πλαγιανάκου από τη Βουλή στη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Ο Βασίλης Πλαγιανάκος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής με Ειδίκευση στη Βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, θα βρέθει στο στοιχείο του, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ έχουν να κάνουν περισσότερο με τις δαιδαλώδεις ηλεκτρονικές εφαρμογές για τη συνταγογράφηση και τις γνωματεύσεις, καθώς το «τέρας» των οικονομικών προβλημάτων έχει συρρικνωθεί.

Ο Οργανισμός δεν παράγει πλέον ληξιπρόθεσμα χρέη και οι πληρωμές γίνονται σε 60 ημέρες που σημαίνει σχεδόν πραγματικός χρόνος από την παροχή των υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 τα ληξιπρόθεσμα ήταν περίπου 2,2 δισ. ευρώ και πλέον είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ.

 

Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος (φωτό) θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη λήξη των συμβάσεων πολλών γιατρών.

Τον περασμένο Ιούλιο ο ΕΟΠΥΥ διέκοψε τις συμβάσεις με τους περίπου 2.500 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους και κάλεσε τους συγκεκριμένους γιατρούς να υπογράψουν εκ νέου συμβάσεις ως οικογενειακοί γιατροί.

Μέχρι και το τέλος του έτους είχαν υπογράψει συμβάσεις περίπου 700 γιατροί κι ενώ ο ΕΟΠΥΥ ζητούσε 2.800. Οι συμβάσεις με τους εξειδικευμένους γιατρούς, στους οποίους οι ασφαλισμένοι θα πάνε με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό, είναι το άλλο μεγάλο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Τώρα ο Οργανισμός έχει περίπου 2.500 συμβεβλημένους γιατρούς οι οποίοι πληρώνονται έως και 200 επισκέψεις ασφαλισμένων τον μήνα.

Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβληματα που έχουν δημιουργηθεί με τους οπτικούς οι οποίοι αρνούνται να υπογράψουν σύμβαση με τους οπτικούς, όπως και με τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής που αρνούνται την πληρωμή τους με voucher.

Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ξεκινήσει και τις συνομιλίες με τους οδοντιάτρους, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να καλύψει την οδοντιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων του.

Την έγκρισή της έδωσε η Βουλή και για τον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ, τον μέχρι πρότινος α’ αντιπρόεδρο του Οργανισμού κτηνίατρο Ιωάννη Μαλέμη (φωτό).

Ο κ. Ι. Μαλέμης με δηλώσεις του ανέφερε ότι στις προτεραιότητές του είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών κυκλοφορίας νέων φαρμάκων, να γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι για την παράνομη διακίνηση φαρμάκων και να ενισχυθεί το σύστημα ενημέρωσης για τις ελλείψεις φαρμάκων ώστε αυτές να καλύπτονται εντός 48 ωρών.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα