back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό

Διαβάστε επίσης

Τα επεισόδια και η δικαστική εμπλοκή στην υπόθεση του ΧΥΤΥ Γραμματικού έφερε και την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του.

Ειδικότερα, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν προχθές στην περιοχή, η αστυνομία ζήτησε από τον ΕΔΣΝΑ να μη συνεχιστούν τα «δρομολόγια», προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης αλλά και να προετοιμαστεί καλύτερα η αστυνομία. Το ίδιο ζήτησε και η εταιρεία που διαχειρίζεται το κέντρο διαλογής Κορωπίου, από όπου προήλθε το φορτίο του υπολείμματος, καθώς οι άνθρωποί της «εγκλωβίστηκαν» προχθές στον ΧΥΤΥ από κατοίκους της περιοχής για δέκα ώρες, μαζί με τον διευθυντή της αστυνομίας στη Βορειοανατολική Αττική.

Άκαμπτη η Δούρου

Την απόφαση της να μην κάνει βήμα πίσω στην λειτουργία του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, παρά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων, επανέλαβε κατηγορηματικά η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου εξήγησε πως δεν πρόκειται για νέα χωματερή αλλά νέο έργο, καθώς και ότι «όλες οι απαντήσεις για το Γραμματικό έχουν δοθεί εδώ και καιρό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Το Γραμματικό θα λύσει το πρόβλημα του Δήμου Μαραθώνα που τα τελευταία 4.5 χρόνια δεν έχει να επιδείξει καμία βελτίωση στους δείκτες της διαχείρισης των απορριμμάτων, και τα θάβει στο 100%. Η Περιφέρεια έχει δώσει κίνητρα στους δήμους για αλλαγή της διαχείρισης, στα οποία ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν δυστυχώς, βάζοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων ως προτεραιότητά τους».

Η Περιφερειάρχης τόνισε ότι το ΧΥΤΥ Γραμματικού αφορά σε 23.000 τόνους ετησίως υπόλειμμα των μπλε κάδων «και όχι τους 120 χιλιάδες τόνους ακατέργαστου σκουπιδιού που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός».
«Δυνατά και αθόρυβα εφαρμόζουμε τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό από τον οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», είπε η Ρένα Δούρου και σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι: «Αντί ευχολογίων και αντί εκ νέου υποσχέσεων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο που αρκετοί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη θεωρούν ‘ευκαιρία’, η Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία 4 χρόνια μιλάει με έργα και μάλιστα έχει και πρωτιές».

«Σήμερα λοιπόν ξεκινάμε τη δοκιμαστική λειτουργία μιας πρότυπης μονάδας όπου θα εναποθέτουμε υπολείμματα, επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ακόμη και ξεκαθάρισε: «Σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εξήγησα για άλλη μία φορά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων γιατί δεν αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας ως πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

Στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» κάτοικοι των περιοχών του Μαραθώνα, παρουσία και του δημάρχου Η. Ψινάκη, της Ν. Μάκρης, του Γραμματικού αλλά και της Φυλής, οι οποίοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις έντονες αντιδράσεις των πρώτων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων, αναφέρθηκαν στις διάφορες αιτιάσεις περί ακαταλληλότητας και μη νομιμότητας του έργου. Το χαρακτήρισαν ως προσχεδιασμένο έγκλημα, ενώ ο κ. Σγουρός έκανε λόγο για εμπόριο ελπίδας και εμπαιγμό των κατοίκων. Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου τέθηκε το θέμα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας του ΧΥΤΥ μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα

Γ.Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα