back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Μεγάλη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τη θέση της

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας αναφορικά με το είδος της σχέσης που επιθυμούν να έχει η χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον, υπογράμμισαν τα μέλη του, έπειτα από την απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης στην οποία είχε καταλήξει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερίζα Μέι, με την ΕΕ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, επανέλαβε ότι η συμφωνία αποχώρησης μεταξύ των Βρυξελλών και της Μέι είναι ο καλύτερος και μόνος εφικτός συμβιβασμός, δεδομένων των απαιτήσεων που έθεσε στο τραπέζι η βρετανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι διασφαλίζει τη νομική σταθερότητα ως αντιστάθμισμα στην ανασφάλεια που δημιουργεί η αποχώρηση της Βρετανίας. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μπαρνιέ επεσήμανε: “O κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ μετά τη χθεσινή καταψήφιση από το βρετανικό κοινοβούλιο”, συμπληρώνοντας: “Η απόφασή μας παραμένει να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο, αλλά είναι χρέος μας να βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν. Αυτός είναι ο λόγος που από πλευράς μας θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, για να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο”.

Ο Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσέθεσε ότι η ΕΕ δε θα αποδεχθεί την αμφισβήτηση συμφωνηθέντων κατευθυντήριων γραμμών, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων στην Ιρλανδία και των δικαιωμάτων των πολιτών.

O Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, κάλεσε σε διακομματικό διάλογο τους βρετανούς πολιτικούς, ώστε να χτίσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ικανή να ξεπεράσει το αδιέξοδο, προκειμένου να είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επανεξετασθούν οι κόκκινες γραμμές της Μεγάλης Βρετανίας, τονίζοντας ότι αλλαγές στις θέσεις που έχει ως στιγμής υιοθετήσει η χώρα ίσως επιτρέψουν την εμβάθυνση της μελλοντικής της σχέσης της με την ΕΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα