back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ντόρα Μπακογιάννη: “Η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αδύναμη και υπάρχει μεγάλο θεσμικό πρόβλημα, διότι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής αναγνωρίζουν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και όχι κυβερνητικές. Εάν κάποιος σκοπεύει να κάνει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα θα πρέπει να ξέρει αυτό δεν μπορεί να το δεχθεί η δημοκρατία”

Διαβάστε επίσης

Για μεγάλο θεσμικό πρόβλημα που δημιουργείται με την αποχώρηση ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ακόμη και εάν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, διότι δεν υπάρχει η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και δεν μπορεί να δημιουργηθεί από μεμονωμένους βουλευτές, έκανε λόγο η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “ΣΤΑΣΗ των 2”με τον Αρη Τόλιο. 

                   ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Αρης Τόλιος: Σπαταλήσατε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για να αναγκάσετε την κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν δικαιώνεται η ΝΔ. Αντιθέτως, φαίνεται ότι δώσατε την ευκαιρία στον κ Τσίπρα να επιτύχει μια νίκη.

Ντόρα Μπακογιάννη:“Ο κ Τσίπρας κατάφερε ή φαίνεται ότι κατάφερε, να πείσει μερικούς βουλευτές να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Επί της ουσίας όμως η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αδύναμη και υπάρχει μεγάλο θεσμικό πρόβλημα, διότι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής αναγνωρίζουν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και όχι κυβερνητικές. Δηλαδή, κοινοβουλευτικά κόμματα δίνουν τα μέλη τους στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και αναλόγως της δύναμης των κομμάτων, αυτές σχηματίζονται. Οι δε ανεξάρτητοι βουλευτές με δική τους δήλωση λένε σε ποια Επιτροπή επιθυμούν να είναι. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία την οποία είχαν μέχρι τώρα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως κυβερνητική, δεν μπορεί να υπάρξει με μεμονωμένους βουλευτές και υπάρχει θέμα λειτουργίας της Βουλής. Εάν κάποιος έχει σκοπό να κάνει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα θα πρέπει να ξέρει αυτό δεν μπορεί με κανένα τρόπο να το δεχθεί η ελληνική δημοκρατία.”

                          ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Ντ.Μπακογιάννη: “Ως αντιπολίτευση δεν θεωρούμε ότι είναι επωφελής συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα, την θεωρούμε ετεροβαρή και δεν την ψηφίζουμε. Εάν δεν συγκεντρωθεί στη Βουλή απόλυτη πλειοψηφία, τότε θα υπάρξει μείζον πολιτικό πρόβλημα. Δεν το λέω μόνον εγώ, αλλά και ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ Φώτης Κουβέλης , όπως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε πει από τον περασμένο Ιούνιο ότι από τη στιγμή που η συμφωνία κυρωθεί θα παράξει έννομα αποτελέσματα,αλλά ο κ Καμένος έδωσε το στυλό στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να υπογράψουν, ενώ σήμερα κάνει τον Μακεδονομάχο. Πλέον δεν έχει καμία σημασία, η συμφωνία έχει υπογραφεί, τα Σκόπια προχώρησαν σε συνταγματικές αλλαγές , η Ελλάδα απομένει να κυρώσει ή να μην κυρώσει, οι πιθανότητες φαίνεται να είναι αυξημένες με ουσιαστική ευθύνη του Πάνου Καμένου.”

Αναφερόμενη η πρώην υπουργός στη στήριξη που διαφαίνεται ότι θα παράσχουν στον Πρωθυπουργό βουλευτές της αντιπολίτευσης, επισήμανε: “Δεν είναι το ίδιο να φεύγει βουλευτής από κόμμα της αντιπολίτευσης, να γίνεται ανεξάρτητος και μετά να πηγαίνει σε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, με αυτό που συμβαίνει τώρα. Αυτό που καταγγέλλουμε είναι ότι ο Τσίπρας πήρε βουλευτές που εξελέγησαν στην αντιπολίτευση για να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και αυτό είναι θεσμικά άτοπο.”

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΚΡΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ

Ντ. Μπακογιάννη: “Αυτό που ήθελε να αναδείξει ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν ήταν η σύγκριση, αλλά το γεγονός ότι από τη μεταπολίτευση και μετά, ακριβώς επειδή βγαίναμε από μια 7ετή χούντα και λόγω της αυξημένης ευαισθησίας σε αυτά τα θέματα, αποτελεί άγραφο νόμο η διάκριση στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Η στρατιωτική ηγεσία έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων ανεξαιρέτως, στέκει πέρα και πάνω από τα κόμματα και γιαυτό έχει και την αποδοχή την οποία έχει. Οταν αυτή γίνεται πολιτική, υπάρχει θέμα. Σέβομαι απολύτως τη δημοκρατική πορεία του κυρίου Αποστολάκη, τον τιμώ ως Ελληνα αξιωματικό, τον τιμώ ιδιαιτέρως, αλλά πιστεύω ότι έκανε λάθος να πάει με τη στολή του στο γραφείο του κυρίου Τσίπρα να αποδεχθεί να γίνει υπουργός και μετά να αποστρατευθεί.”

                ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΕΘΑ

Ντ.Μπακογιάννη: “Με είχε βρίσει χυδαία όταν έκανα το ταξίδι στην Τουρκία. Με αποκάλεσε πράκτορα των Τούρκων κάτι που συνιστά βαριά συκοφαντική δυσφήμιση και πήγα στη δικαιοσύνη.Οταν η αγωγή ήρθε στη Βουλή ο κ Καμένος έκανε δήλωση ότι κρύβεται πίσω από τον επαίσχυντο νόμο περί ευθύνης υπουργών και δεν προσήλθε στο δικαστήριο. Τότε είπε ότι είναι κότα τρίληρη και μακροπουπουλάτη. Ετσι λέμε στην Κρήτη τις χοντρές κότες. Χθες ο κ Καμένος επανήλθε και με είπε κομματάρχη του Ερντογάν. Κατέθεσα μήνυση και τώρα που δεν είναι πλέον υπουργός δεν μπορεί να κρυφτεί στο υπουργιλίκι και θα υποχρεωθεί να παραστεί στο δικαστήριο.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα