back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξεκινάει επίσημα σήμερα η εθνική διαβούλευση στη Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί σήμερα στην πόλη Μπουρτερούλντ για να εγκαινιάσει επίσημα την μεγάλη εθνική διαβούλευση με στόχο να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση που έχουν δημιουργήσει οι εκτεταμένες κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων”.

Μετά την επιστολή που έστειλε στους Γάλλους ο Εμανουέλ Μακρόν, ήρθε η σειρά εχθές του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της διεξαγωγής της εθνικής διαβούλευσης στην Γαλλία που ξεκινάει σήμερα. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για πρόταση που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Μακρόν στο διάγγελμά του στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φιλίπ, όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν στον διάλογο, όπως επίσης και οι φορείς και οι οργανώσεις. Ο πρωθυπουργός, κάλεσε έτσι ξεχωριστά, όλους τους δημάρχους που το επιθυμούν να συμβάλουν στην συζήτηση, διοργανώνοντας τοπικές συζητήσεις στις περιοχές τους.

Οι πολίτες μπορούν να πουν την γνώμη τους στις συζητήσεις αυτές ή να στείλουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους με το ταχυδρομείο, ή ακόμα και να τις καταθέσουν μέσω ίντερνετ στην ειδικά διαμορφωμένη σελίδα www.granddebat.fr. Η γαλλική προεδρεία σημειώνει επίσης ότι θα υπάρξουν και stands σε διάφορες πόλεις. Εκεί θα μπορεί όποιος θέλει να ενημερωθεί για τις θεματικές ή και να καταθέσει προτάσεις.

Η εθνική αυτή διαβούλευση που επίσημα εγκαινιάζεται σήμερα, θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαρτίου.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Προς το παρόν, μόνο οι Ρεπουμπλικανοί, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Ευρώπη – Οικολογία δείχνουν να συμφωνούν με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στην διαβούλευση, ο καθένας όμως καταθέτοντας τις δικές του ενστάσεις για την διαδικασία.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, από την πλευρά του, κατήγγειλε ανοιχτά την κυβέρνηση ότι “στο τέλος θα μαγειρέψει τα αποτελέσματα” και φυσικά παρότρυνε τον κόσμο να αγνοήσει το κάλεσμα του προέδρου για διάλογο.

Εξίσου αρνητικός είναι και ο Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λε Πεν. Ο επικεφαλής της λίστας για τις ευρωεκλογές του κόμματος, Ζορντάν Μπαρνταλά, χαρακτήρισε τον διάλογο ως “μία προσπάθεια του Μακρόν για να κερδίσει ακόμα 4 μήνες και να πάει ήρεμος στις ευρωεκλογές”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα