back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ένας Ρώσος κατάσκοπος στον Λευκό Οίκο;

Διαβάστε επίσης

Για «κυνήγι μαγισσών» έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ αρνούμενος κατηγορηματικά ότι εργαζόταν για τη Ρωσία κι ότι απέκρυπτε τις συνομιλίες του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μιλώντας στο αγαπημένο του δίκτυο, Fox News, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει «σκληρότερα» τη Ρωσία από οποιονδήποτε άλλο πρόσφατο προκάτοχό του καταγγέλλοντας ως «απάτη» τα περί σχέσεών του με το Κρεμλίνο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέσεισε για άλλη μια φορά την απειλή της κήρυξης διαδικασία εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να βάλει τέλος στη διαμάχη με τους Δημοκρατικούς για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και την αναστολή της λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους στις ΗΠΑ.

Ενώ σ’ ένα απίστευτο ξέσπασμα κάλεσε τους εισαγγελείς να ερευνήσουν τα οικονομικά του πεθερού του πρώην δικηγόρου του. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κάλεσε τον Μάικλ Κοέν -που έδωσε πληροφορίες για την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ στην εισαγγελία προτού κριθεί ένοχος για οικονομικά εγκλήματα- «να δώσει πληροφορίες για τον πεθερό του. Αυτόν θέλει ο κόσμος να ερευνήσουν».

ΝΥΤ: Το FBI ερευνά τον Τραμπ

Το τελευταίο ξέσπασμα του Τραμπ αναφορικά με τη Ρωσία έρχεται μετά από δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι το FBI είχε ξεκινήσει το 2017 έρευνα για το κατά πόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ εργαζόταν για τη Μόσχα. Σύμφωνα δε με άλλο δημοσίευμα της Washington Post o Τραμπ απέκρυψε τις λεπτομέρειες των συνομιλιών του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ άλλων αποσπώντας σημειώσεις από το διερμηνέα του.

«Νομίζω ότι είναι το πιο προσβλητικό πράγμα που με έχουν ρωτήσει ποτέ», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στο θέμα με την έρευνα του FBI. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είναι το πιο προσβλητικό άρθρο που έχει γραφεί ποτέ. Προφανώς τίποτε δεν βρέθηκε. Αν ρωτήσετε τον κόσμο στη Ρωσία θα σας πουν ότι ήμουν σκληρότερος απέναντι στη Ρωσία από οποιονδήποτε άλλον και πιθανώς από οποιονδήποτε άλλον πρόεδρο, σίγουρα τουλάχιστον από τις 3-4 τελευταίους προέδρους».

Χαμένοι στη μετάφραση

Οι δικηγόροι των Επιτροπών για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και για τα Διεθνή Θέματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα συναντηθούν σήμερα για να αξιολογήσουν τις νομικές επιλογές που έχουν αναφορικά με την αποστολή κλήσεων στους διερμηνείς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταδίδει το ABC News.

Υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Διεθνών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι το νέο δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post” σύμφωνα με το οποίο, ο πρόεδρος Τραμπ πήρε τις σημειώσεις του διερμηνέα στη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Αμβούργο “αλλάζει τους υπολογισμούς” των Δημοκρατικών.

“Η εξέλιξη αυτή εγείρει μία σειρά από ερωτήσεις. Εξετάζουμε τις νομικές επιπλοκές, ενώ θα συζητήσουμε τις επιλογές μας. Οι δικηγόροι μας συνεργάζονται με τους δικηγόρους της επιτροπής για τις υπηρεσίες πληροφοριών προκειμένου να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση”, δήλωσε.

Η ίδια πηγή από το Κογκρέσο τόνισε ότι δεν προχωρούν στη σύνταξη των κλήσεων προς κατάθεση, αλλά εξετάζουν τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο η επιτροπή θα μπορούσε να διατυπώσει το αίτημά της, στην περίπτωση που αποφασιστεί να σταλούν κλήσεις..

Σύμφωνα με την ίδια πηγή και τις δηλώσεις της στο ABC News, η διεξαγωγή ψηφοφορίας για το θέμα αυτό στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων απέχει αρκετές εβδομάδες.

Στις ημέρες που ακολούθησαν τη συνάντηση μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Πούτιν στο Ελσίνκι, η οποία πραγματοποιήθηκε με την παρουσία μόνο των διερμηνέων τους, οι Δημοκρατικοί είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα για κλήση προς τον Αμερικανό διερμηνέα. Το αίτημα δεν υλοποιήθηκε ποτέ, μετά την ταχεία αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων για την ακύρωσή του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, με χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter, δημοσιοποίησε το ενδιαφέρον του για την επανέναρξη των σχετικών προσπαθειών, καθώς η αναφερόμενη επιτροπή ελέγχεται σήμερα από τους Δημοκρατικούς.

“Πέρυσι προσπαθήσαμε να πάρουμε τις σημειώσεις του διερμηνέα ή μία κατάθεσή του για την ιδιωτική συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν”, έγραψε ο Σιφ στο Twitter. “Οι Ρεπουμπλικάνοι στην επιτροπή μας καταψήφισαν την πρόταση. Θα μας ακολουθήσουν τώρα; Δεν πρέπει να μάθουμε αν ο πρόεδρος μας θέτει πραγματικά ‘πρώτα την Αμερική;’” αναρωτήθηκε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Σιφ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών τάχθηκαν κατά της κλήσης του διερμηνέα του προέδρου, καθώς μία τέτοια ενέργεια θα δρομολογούσε αρνητικό προηγούμενο για τις μελλοντικές αμερικανικές κυβερνήσεις, προκαλώντας δυσκολίες στην άσκηση της προσωπικής διπλωματίας. Οι μεταφραστές έχουν υψηλή διαβάθμιση ασφάλειας για τον χειρισμό απόρρητων πληροφοριών, ενώ μια κλήση προς τα πρόσωπα αυτά θα προκαλούσε σχετικούς περιορισμούς.

Παράλληλα, υπάρχει και μία νομική επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία το υπηρεσιακό απόρρητο του Αμερικανού προέδρου επεκτείνεται και στον διερμηνέα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων Έλιοτ Ένγκελ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι συγκροτεί μία ξεχωριστή υποεπιτροπή έρευνας για να διερευνήσει τις επικοινωνίες του Τραμπ με τον Πούτιν.

“Κάθε φορά που ο Τραμπ συναντά τον Πούτιν, η χώρα δεν ενημερώνεται”, τόνισε ο Ένγκελ. “Θα έχουμε ακροάσεις γύρω από την μυστηριώδη σχέση μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν και των φίλων του, αλλά και για το πώς αυτές οι σκοτεινές επικοινωνίες επηρεάζουν την εθνική μας ασφάλεια”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την άποψη που είχε διαμορφωθεί στους Δημοκρατικούς, η κλήση προς έναν διερμηνέα θα ήταν κάτι σαν πυρηνικό όπλο, ενώ στη συνέχεια αυτό προβλημάτισε μετά τις πληροφορίες ότι τα έγγραφα που σχετίζονται με τη διερμηνεία δεν είναι πλέον δημόσια.

Παρά το γεγονός ότι το Κογκρέσο μπορεί να εκδώσει κλήση προς το υπουργείο Εξωτερικών για την παράδοση εγγράφων, ο Λευκός Οίκος μπορεί να επέμβει για την καθυστέρηση ή την ακύρωση του αιτήματος.

Από την μεριά του, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας δήλωσε χθες στο NBC News ότι η κλήση προς τους διερμηνείς είναι “πρώιμη”. “Έχω δει τους ισχυρισμούς. Θέλω να μάθω λίγα περισσότερα για το τι συνέβη εκεί αλλά και για τους ισχυρισμούς που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο”, δήλωσε.

Σε ερώτηση του ABC News για το αν το υπουργείο Εξωτερικών θα συμμορφωθεί με το αίτημα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζούλια Μέισον απάντησε: “Θα σας παραπέμψω στις Επιτροπές για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Διεθνών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων για πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό των μαρτυριών ενώπιον επιτροπών”.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν αποκάλυψαν ότι δεν υπάρχουν λεπτομερείς καταγραφές από τις πέντε συναντήσεις του Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του την τελευταία διετία.

Η αντίδραση του Τραμπ

«Δεν κρύβω τίποτε», επέμεινε εκείνος. «Ουδόλως με ενδιαφέρει. Είναι τόσο γελοίο, είναι επινόημα αυτών των ανθρώπων. Η Washington Post λειτουργεί βασικά ως λομπίστας για την Amazon», είπε αναφερόμενος στην εφημερίδα που είναι ιδιοκτησίας του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της Amazon.

Kαι αναφερόμενος στο λεγόμενο shutdown και την κόντρα με τους Δημοκρατικούς που αρνούνται να εγκρίνουν τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό πρόσθεσε: «Έχω το απόλυτο δικαίωμα να κηρύξω κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Θα προτιμούσα, όμως, να δω τους Δημοκρατικούς να επιστρέφουν από τις διακοπές τους και να ξεκινούν τη δουλειά».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα