back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αντίδραση του Υπ.Εξωτερικών στην παρέμβαση της Μόσχας για την πΓΔΜ

Διαβάστε επίσης

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η Μόσχα αναφέρει ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα πρέπει να εξεταστεί στο ΑΣΑ του ΟΗΕ αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να θέσει βέτο.

“Η επίκληση πολιτικών εξελίξεων σε τρίτες χώρες δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας” αναφέρει σε ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

“Παράλληλα, τροφοδοτεί έναν εύλογο προβληματισμό καθώς παραβλέπει την συντεταγμένη και αποτελεσματική δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, το Σύνταγμα της οποίας έχει σαφείς πρόνοιες για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού ενδεχόμενου στην εσωτερική πολιτική τάξη, η οποία ασφαλώς και δεν αποτελεί πεδίο πρόσφορο για σχόλια από τη πλευρά τρίτων” προσθέτει η ανακοίνωση για να καταλήξει “εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία, που αναγνωρίζει εδώ και χρόνια τη ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα σεβαστεί τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία, θα αποκαλεί από εδώ και στο εξής τη χώρα αυτή με τη νέα συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία» και το κυριότερο, θα αποστεί από ανάλογες δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας”.

Ποτάμι: Ευθεία και ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες των δύο χωρών

«Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σχετικά με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε Ελλάδα και ΠΓΔ Μακεδονίας, αποτελεί ευθεία και ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες των δύο χωρών», αναφέρει ανακοίνωση του Τομέα Εξωτερικής πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σχετικά με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε Ελλάδα και ΠΓΔ Μακεδονίας, αποτελεί ευθεία και ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες των δύο χωρών.

Αποσκοπεί δε στην έξαρση του εθνικισμού στις δύο κοινωνίες.

Σε ιταμό ύφος και με αυταρχικές διατυπώσεις, θυμίζει εποχές αποικιοκρατίας και μάλλον εμπνέεται από το δόγμα της “περιορισμένης κυριαρχίας των κρατών” της Σοβιετικής Ένωσης επί Μπρέζνιεφ.

Στις πρακτικές αυτές πρέπει να δοθεί απάντηση με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, την ένταξη τους στους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς, καθώς και με την μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ισχυρή πολιτική οντότητα, με ενιαία Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη – Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα