back to top
19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Βρετανικός- Αμερικάνικος Τύπος:

ΒBC:  Ο Τραμπ επισκέπτεται τα σύνορα εν μέσω κρίσης από την μερική αναστολή του κράτους 

The Guardian :  Ο Τραμπ σε περιοδεία στα σύνορα ενώ εξαπολύει απειλές για εθνική κρίση. 

Washington Post: O Tραμπ στοχεύει στο στρατό να χτίσει τον τείχο (με το Μεξικό) ενώ σκέφτεται να κηρύξει έκτακτη ανάγκη. 

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ετοιμάζεται να κηρύξει ο Λευκός Οίκος, ώστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει να προωθήσει την οικοδόμηση τείχους σε τμήμα των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, πιθανόν με κεφάλαια του αμερικανικού στρατού, όπως έγραψε την Πέμπτη η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση. 

“Εχω κάθε δικαίωμα να κηρύξω κατάσταση εθνικής κρίσης,” τόνισε ο Τραμπ σε δήλωσή του.  

Από την πλευρά του, το NBC News μετέδωσε πως η αμερικανική προεδρία σχεδιάζει να οικοδομήσει ένα τμήμα του τείχους μήκους 500 χιλιομέτρων μέσω της κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και της άντλησης κεφαλαίων από ένα κονδύλι ύψους 13,9 δισ. δολαρίων του αμερικανικού στρατού ξηράς που είχε δημιουργηθεί για έργα αντιμετώπισης και πρόληψης φυσικών καταστροφών. 

Η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης για το τείχος ανάμεσα στον Τραμπ και τους Δημοκρατικούς, αφού από μια απλή διαφορά για την πολιτική στο μεταναστευτικό, το ζήτημα θα μετατραπεί σε δοκιμή των ορίων της προεδρικής εξουσίας, ενώ πιθανόν θα υπάρξουν προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη. 

Ωστόσο η μεταφορά του αδιεξόδου αυτού στις δικαστικές αίθουσες ίσως προσφέρει στον Τραμπ μία διέξοδο από την πολιτική περιχαράκωσή του, που προκάλεσε ο ίδιος, αξιώνοντας οποιοδήποτε σχέδιο νόμου για τον τερματισμό της αναστολής λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους – το shutdown οδεύει να εισέλθει στην 20ή του ημέρα — να περιλαμβάνει κονδύλι ύψους 5,7 δισ. δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί το τείχος, απαίτηση που οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο απορρίπτουν ξερά. 

Η μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τέθηκε σε ισχύ την 22α Δεκεμβρίου, όταν ο Τραμπ και οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη χρηματοδότηση διαφόρων υπηρεσιών, που εξαντλήθηκε για λόγους εντελώς άσχετους με το τείχος. 

Το «shutdown» του Τραμπ κοστίζει 1,2 δισ. δολάρια κάθε βδομάδα, σχολιάζει το Politico. «Καθώς οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ μένουν απλήρωτοι για τρεις εβδομάδες από την έναρξη της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών, η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν αποτυπώνεται ευρύτερα στην αμερικανική οικονομία»
»Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχοντας συμβόλαια μαζί της, αλλά κι άλλοι εργαζόμενοι που συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με το ομοσπονδιακό σύστημα πληρωμής καταγράφουν ήδη ζημίες στις δραστηριότητες τους από το συνεχιζόμενο «shutdown».

Είναι επίσης ενδεχόμενο να πληγεί η αξιοπιστία της αμερικανικής οικονομίας…
Οι εκτιμήσεις από την οικονομική ομάδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσδιορίζουν το οικονομικό κόστος του «shutdown» στο σύνολο της αμερικανικής οικονομίας στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για κάθε εβδομάδα και για όσο η διακοπή αυτή θα συνεχίζεται» σύμφωνα με το Politico.

Το NBC News, επικαλούμενο κυβερνητικά στελέχη, ανέφερε πως ο Τραμπ ενημερώθηκε για το σχέδιο που προβλέπει την άντληση χρημάτων από το κονδύλι του Μηχανικού του στρατού, καθώς μετέβαινε αεροπορικώς στα νότια σύνορα των ΗΠΑ την Πέμπτη. 

Ωστόσο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια ενημέρωση, ενώ το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα. 

«Το δημοσίευμα του NBC είναι εντελώς ψευδές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο πρόεδρος δεν θα μιλήσει μαζί τους κάποια στιγμή» είπε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, προφανώς αναφερόμενη σε αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων. 

Επικαλούμενη συνεργάτη αμερικανού κοινοβουλευτικού, η Washington Post ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ μελετά συγκεκριμένα το πώς θα ανακατανείμει μέρος ενός κονδυλίου 13,9 δισ. δολαρίων που περιλαμβανόταν σε σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση καταστροφών και είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο πέρυσι. Το ποσό αυτό έχει διατεθεί, αλλά δεν έχει δαπανηθεί ακόμη. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο του ταξίδι αργότερα αυτό το μήνα για να παρευρεθεί στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός στην Ελβετία, εν μέσω της συνεχιζόμενης μερικής αναστολής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. 

«Λόγω της αδιαλλαξίας των Δημοκρατικών για την ασφάλεια των συνόρων και για τη μεγάλη σημασία της ασφάλειας του έθνους μας, με κάθε σεβασμό ακυρώνω το ιδιαίτερα σημαντικό ταξίδι μου στο Νταβός της Ελβετίας για το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ», δήλωσε ο Τραμπ με Τweet του. 

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα διεξαχθεί όπως κάθε χρόνο στα τέλη Ιανουαρίου στο Νταβός. Φέτος θα βρίσκεται εκεί και ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Ουάνγκ Κισάν. 

FBI  

Οι πράκτορες του FBI προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι το «shutdown» – η μερική παράλυση των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών η οποία βρίσκεται στην 20η μέρα – θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά τους να διερευνούν εγκλήματα και να εγγυηθούν το εργατικό τους δυναμικό. 

«Ειδικοί πράκτορες συνεχίζουν να εργάζονται αμισθί για τους Αμερικανούς και η διοίκηση του FBI κάνει ό,τι μπορεί για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις του FBI με όλο και πιο περιορισμένους πόρους – αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», τόνισε το συνδικάτο εργαζομένων του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών. 

«Το σημαντικό έργο» που επιτελεί το FBI «πρέπει να χρηματοδοτηθεί άμεσα», λέει το συνδικάτο, που αντιπροσωπεύει περίπου 13.000 ειδικούς πράκτορες. Αυτοί βρίσκονται στο επίκεντρο της ερευνητικής ισχύος του Γραφείου, που διερευνά βίαια, οικονομικά εγκλήματα, καθώς και κατασκοπεία και τρομοκρατία. 

Το συνδικάτο προειδοποίησε, με επιστολή προς τον Λευκό Οίκο και τους ηγέτες του Κογκρέσου, ότι η μη καταβολή πληρωμών στα μέσα Ιανουαρίου, λόγω του «shutdown», θα μπορούσε να βλάψει τα οικονομικά των πρακτόρων. 

«Η μη εξόφληση των χρεών θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στην απόκτηση ή ανανέωση εγκρίσεων ασφαλείας και θα μπορούσε ακόμη και να αποτρέψει τους πράκτορες να συνεχίσουν να εξυπηρετούν ορισμένες υποθέσεις», υπογραμμίζεται. 

OI FT ασχολούνται στο πρωτοσέλιδό τους με την υπόθεση του Carl Ghosn. 

Οι εισαγγελείς στην Ιαπωνία σκοπεύουν να ασκήσουν δύο ακόμη κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο της Nissan Motor, Κάρλος Γκοσν για οικονομικές παραβιάσεις την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό των κατηγοριών που αντιμετωπίζει σε τρεις. 

Ο Γκοσν, ο οποίος κρατείται από τη σύλληψή του τον Νοέμβριο, ενδέχεται να κατηγορηθεί επίσημα για προσωρινή μεταφορά προσωπικών ζημιών από επενδύσεις του στη Nissan το 2008, καθώς και για αναφορά χαμηλότερων εσόδων για τρία χρόνια μέχρι το 2018. 

Οι κατηγορίες, οι οποίες αναμενόταν ευρέως, προστίθενται στις προηγούμενες για παραποιημένη αναφορά του εισοδήματός του, περίπου κατά το ήμισυ, κατά τη διάρκεια των πέντε ετών έως τον Μάρτιο του 2015. 

Σε μια εμφάνισή του στο δικαστήριο αυτή την εβδομάδα, ο Γκοσν ανέφερε ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον του ήταν «ανάξιες» και «αβάσιμες». 

Η Nissan αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για το θέμα της αποζημίωσης του, δήλωσε η πηγή στο Reuters. 

 

HandelsblattΓερμανία – η μεγάλη κερδισμένη των χαμηλών επιτοκίων 

368 δισεκατομμύρια ευρώ εξοικονόμησε η Γερμανία λόγω της οικονομικής κρίσης και της συνακόλουθης μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, όπως προκύπτει από νέους υπολογισμούς της γερμανικής Bundesbank.

Από το 2008, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση, η Γερμανία εξοικονόμησε χάρη στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού περίπου 368 δις ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 10% του γερμανικού ΑΕΠ όπως αναφέρει η Handelsblatt. 

Μόνον την περασμένη χρονιά, το 2017, η ομοσπονδία, τα κρατίδια, οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία στη Γερμανία πλήρωσαν 55 δις ευρώ λιγότερα σε τόκους σε σύγκριση με την εποχή προ κρίσης. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν νεότεροι υπολογισμοί της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank). 

Γαλλία και Ιταλία επίσης στους κερδισμένους 

Οι υπολογισμοί αυτοί προκύπτουν από τη σύγκριση του πραγματικού κόστους εξυπηρέτησης χρέους με το υποθετικό κόστος δανεισμού σε περίπτωση που τα επιτόκια είχαν κυμανθεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με το 2007. Ενώ, για παράδειγμα, η Γερμανία προσέφερε μέση απόδοση ύψους 4,2% σε επενδυτές το 2007, το επιτόκιο δανεισμού της σημείωνε έκτοτε συνεχή υποχώρηση φτάνοντας το 2018 στο 1,5%. 

Εξαιτίας της σημαντικής αυτής μείωσης η Γερμανία κατέβαλε όλο και λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Εκτιμάται μάλιστα ότι η εξοικονόμηση θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη, εάν τα προηγούμενα χρόνια το Βερολίνο προχωρούσε σε μεγαλύτερο δανεισμό αντί να ήταν τόσο σθεναρά προσηλωμένo στην επίτευξη πλεονασμάτων. 

Γαλλικός Τύπος: 

LE MONDE
“Οι στόχοι και οι κίνδυνοι της εθνικής διαβούλευσης” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας. Αναφέρεται στην συζήτηση που ανακοίνωσε ο Μακρόν στο διάγγελμά του στις 10 Δεκεμβρίου, ως απάντηση στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των “κίτρινων γιλέκων”. Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα και σε πολιτικό αλλά και σε οργανωτικό επίπεδο, ωστόσο, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα.
Στην ίδια πρώτη σελίδα υπάρχει και άρθρο για το νέο νομοθετικό πλαίσιο εναντίον των ταραχοποιών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε συνέντευξή του και ο οποίος θα προβλέπει πλήρη ποινικοποίηση της κουκούλας αλλά και ενδεχομένως, ένα “μητρώο ταραχοποιών”, όπως το ονόμασε. Εκεί θα συγκεντρώνονται σε μία λίστα ονόματα όσων έχουν εμπλακεί σε επεισόδια και ταραχές και έτσι θα τους απαγορεύεται να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διαδήλωση. Η εφημερίδα αναφέρεται στις αντιδράσεις των δικαστών, οι οποίοι κάνουν λόγο για “άχρηστο” και “φλου” νόμο. 

LE FIGARO
Η εφημερίδα έχει επιλέξει ως πρώτο θέμα την έλλειψη εμπιστοσύνης των Γάλλων απέναντι στους θεσμούς και τις ελίτ, όπως αυτή προκύπτει από μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται αναλυτικά. “Ποτέ άλλοτε οι Γάλλοι δεν εξέφραζαν τόση δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς αλλά και το σύνολο των φορέων της δημοκρατίας”, σημειώνει η εφημερίδα, αναλύοντας τα δεδομένα του βαρομέτρου του Κέντρου Μελέτης της Πολιτικής Ζωής (Cevipof), που εκδίδει κάθε χρόνο η εταιρία OpinionWay.
Πολιτικοί, μέσα ενημέρωσης και συνδικάτα δείχνουν να έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Αντίθετα, οι Γάλλοι δηλώνουν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τα νοσοκομεία, τον στρατό και την αστυνομία.
LIBERATION
Η εφημερίδα ασχολείται με την στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης στο κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”. Θυμίζουμε ότι τα “κίτρινα γιλέκα” αποτέλεσαν ευκαιρία για τους δύο ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας να εξαπολύσουν επίθεση στον Μακρόν. Σαλβίνι και Ντι Μάιο εξέφρασαν ανοιχτά την στήριξή τους στους διαδηλωτές και κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι η πολιτική του είναι αποκομμένη από τα προβλήματα των πολιτών.
Συγκεκριμένα ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε: «Συμπαρίσταμαι με όλες μου τις δυνάμεις στους Γάλλους που με ευταξία και σεβασμό λένε στον πρόεδρό τους, ο οποίος δεν νοιάζεται για το όφελος του λαού, ότι όσο πιο σύντομα πάει σπίτι του, τόσο το καλύτερο» 

Αύριο η ένατη πράξη των “κίτρινων γιλέκων”
Λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της εθνικής διαβούλευσης που έχει αναγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν, τα “κίτρινα γιλέκα” ετοιμάζονται για την αυριανή, ένατη πράξη των κινητοποιήσεων.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει κινητοποιήσει 80.000 αστυνομικούς που θα βρίσκονται επί ποδός σε όλη τη Γαλλία αύριο ενόψει των διαδηλώσεων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του λίγες μέρες νωρίτερα, είχε ανακοινώσει την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα