back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απογυμνώνεται το ΕΣΥ λόγω συνταξιοδοτήσεων – Ρουσφέτια καταγγέλει η ΑΡΣΙ

Διαβάστε επίσης

Κύμα αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης θα πλήξει το εθνικό σύστημα υγείας μέσα στο 2019.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αποχωρήσουν περίπου 350 γιατροί και 1.100 εργαζόμενοι άλλων κλάδων. Πρόκειται για έμπειρο προσωπικό που εργάζεται στο ΕΣΥ από την ίδρυσή του και με βάση το τρέχον πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων δεν αναμένεται να αναπληρωθεί σε τέτοια έκταση.

Ενδεικτικό είναι ότι στις 8 Ιανουαρίου, είχαν αναρτηθεί στη Διαύγεια 36 αποφάσεις για αποχωρήσεις γιατρών και λοιπών εργαζομένων από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα συνταξιοδοτούνται τουλάχιστον 350 γιατροί και πάνω από 1.100 εργαζόμενοι άλλων κλάδων.

Την τελευταία διετία έχουν προκηρυθχεί 2000 θέσεις γιατρών και αναμένονται άλλες 700. Όμως, ελάχιστοι γιατροί έχουν τοποθετηθεί αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία, ενώ η καθημερινή λειτουργία συνεχίζεται με σοβαρές ελλείψεις.

Από τη στιγμή που θα προκηρυχθεί μια ιατρική θέση μέχρι να ξεκινήσει την εργασία του ο γιατρός περνά τουλάχιστον ένας χρόνος.

Το υπουργείο Υγείας, έχει δεσμευθεί ότι σε βάθος τριετίας και σταδιακά θα καλυφθούν οι θέσεις αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν φέτος.

Την ίδια στιγμή που αποχωρούν οι γιατροί και οι νοσηλευτικοί, διορίζονται επικουρικοί οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά για κάποιο διάστημα και μετά θα οδηγηθούν στην έξοδο, ελπίζοντας για μια μόνιμη θέση μέσα από τις ελάχιστες προκηρύξεις.

Τις τελευταίες 7 μέρες και μόνο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής – στην οποία υπάγονται τα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου – έχουν υπογραφεί διορισμοί 49 επικουρικών (κυρίως γιατρών αλλά και λοιπού προσωπικού).

Το υπουργείο Υγείας άλλαξε πρόσφατα τα κριτήρια επιλογής αυξάνοντας το όριο ηλικίας για τη διεκδίκηση τέτοιων θέσεων.

Σε πρόσφατη ενημέρωση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τόνιισε πως δεν υπάρχει τρόπος να παραμείνουν στις θέσεις τους οι επικουρικοί που σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ και έχουν ήδη αποκτήσει σημαντική εμπειρία.

Μέσα στο Δεκέμβριο αποχώρησαν περίπου 600 επικουρικοί γιατροί, ενώ στο τέλος του μήνα θα αποχωρήσουν άλλοι 500.

Καταγγελίες για ρουσφέτια

Παράλληλα, η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Γιατρών (ΑΡΣΙ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αν και είναι γνωστές οι ελλείψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και η βιολογική γήρανση και εργασιακή κόπωση των υπηρετούντων ειδικευμένων αφού διορισμοί νέων Επιμελητών Β γίνονται με το σταγονόμετρο, οι θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών που προκηρύσσονται αυτό το διάστημα είναι λιγότερες από το 10% του αριθμού που ζητούν επίσημα οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

«Και ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση, γίνονται ρουσφετολογικές προκηρύξεις. Αντί να προκηρύσσουν θέσεις Επιμελητών Β προκηρύσσουν τις κενές θέσεις ως θέσεις … διευθυντών σε κλινικές που ήδη υπηρετούν δύο ή τρεις ή περισσότεροι ειδικευμένοι γιατροί με βαθμό διευθυντή με προφανή στόχο να έρθει κάποιος «εξωτερικός» γιατρός ως Διευθυντής», τονίζει η ΑΡΣΙ.

Η ΑΡΣΙ δίνει τα εξής χαρακτηριστικά παραδείγματα:

– Νεφρολογικό Γενικού Νίκαιας: Υπηρετούντες γιατροί με βαθμό διευθυντή δύο (2). Προκήρυξη θέσης σε βαθμό διευθυντή 18/8/2018.

– Ορθοπαιδικό Παίδων Πεντέλης. Υπηρετούντες γιατροί με βαθμό διευθυντή επίσης δύο (2). Προκήρυξη θέσης σε βαθμό διευθυντή 23/8/2018.

– Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας:

Παθολογικό. Υπηρετούντες γιατροί με βαθμό διευθυντή επτά (7) !!! από τους 9. Προκήρυξη κενής θέσης στον βαθμό διευθυντή αντί για Επιμελητή Β.

Καρδιολογικό. Υπηρετούντες γιατροί με βαθμό διευθυντή τέσσερις (4) από τους 5. Προκήρυξη κενής θέσης στον βαθμό διευθυντή.

Παιδοχειρουργικό : Υπηρετούντες γιατροί με βαθμό διευθυντή τρεις (3) από τους … τρεις (δεν υπάρχει άλλος). Προκήρυξη κενής θέσης στον βαθμό διευθυντή.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα