back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις το κυρίως μενού των τεχνικών κλιμακίων που φθάνουν στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Στην Αθήνα, φθάνουν στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, με πρωταγωνιστές βεβαίως τα στελέχη της Κομισιόν, που είναι επιφορτισμένα με την αρμοδιότητα ελέγχου των ενεργειακών θεμάτων.

Η επίσκεψη είναι προπαρασκευαστική, στο πλαίσιο της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ξεκινάει στις 21 Ιανουαρίου και ανακοινώνεται στις 27 Φεβρουαρίου. Η ίδια η αξιολόγηση θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική οικονομία, καθώς από τα συμπεράσματά της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα της χώρας να βγεί σύντομα στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ξένα ενεργειακά στελέχη που φτάνουν στην Αθήνα έχουν ήδη προγραμματίσει συναντήσεις, πέραν εκείνων με τους επιτελείς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και με όλους τους φορείς που εμπλέκονται με τον ενεργειακό κλάδο, μεταξύ των οποίων βεβαίως η ΡΑΕ, οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι βιομηχανικοί καταναλωτές, οι παραγωγοί ΑΠΕ κ.λπ.

Βασικό ζητούμενο για τους θεσμούς είναι να καταγραφεί η πρόοδος των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας. Κύριο πιάτο στο «μενού» των συναντήσεων με το ΥΠΕΝ είναι η πορεία των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων όπου το βασικό «αγκάθι» είναι η διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Το θέμα της ΔΕΗ αλλά και εκείνα που αφορούν την πώληση πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ και διάσπασης και πώλησης της ΔΕΠΑ επηρεάζουν άμεσα τη συνολική διαπραγμάτευση που κάνει το υπουργείο Οικονομικών και γι αυτό ο κ. Τσακαλώτος πιέζει για ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με το ΥΠΕΝ θα συζητηθεί όλη η γκάμα των εκκρεμών θεμάτων (απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και της αγοράς φυσικού αερίου, δημοπρασίες NOME, εξελίξεις σχετικά με τους διαγωνισμούς ΑΠΕ, έναρξη εφαρμογής του μεταβατικού μηχανισμού ευελιξίας και πορεία έγκρισης του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, διακοψιμότητα κ.λπ.)

Το ενδιαφέρον των θεσμών, πάντως, συγκεντρώνει σε μεγάλο βαθμό η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης του target model, όπου φαίνεται ότι υπάρχει καθυστέρηση σε σχέση με τα συμφωνημένα.

Οι θεσμοί πιέζουν ως γνωστόν εδώ και καιρό για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να είναι πλήρως λειτουργικό το Target Model μέσα στο α’ τρίμηνο του 2019 ώστε να λειτουργήσουν κανονικά οι αγορές του Χρηματιστηρίου τον Απρίλιο. Οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν πλέον να επιτευχθούν με βάση το ρυθμό εξέλιξης των πραγμάτων και αναμένεται να συζητηθεί με τους «ελεγκτές» η ρεαλιστικότητα του χρονοδιαγράμματος.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα