back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Βρετανία: H πρόληψη είναι ο στόχος του νέου προγράμματος για την υγεία

Διαβάστε επίσης

Το νέο δεκαετές πρόγραμμα για την υγεία που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα αποβλέπει στο – «να σώσει 500.000 ζωές» – υπογράμμισαν στο BBC εκπρόσωποι του NHS.

Oι νέες προτάσεις της κυβέρνησης για το εθνικό σύστημα υγείας επικεντρώνονται στην πρόληψη και στον εντοπισμό των ασθενειών, υπογραμμίζει ο συντάκτης του BBC για θέματα υγείας Νick Triggle.

Μεγάλο μέρος των κονδυλίων που προβλέπονται για την υγεία πρόκειται να διατεθεί στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας (τοπικά ιατρεία) και στις ομάδες φροντίδας των ψυχικά ασθενών και των ασθενών στις τοπικές κοινωνίες. Απώτερος στόχος είναι η «αποσυμφόρηση» των νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κλίνες αλλά και σε ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό.
Το δεκαετές πρόγραμμα για την υγεία προβλέπει ότι κάθε παιδί που έχει προσβληθεί από καρκίνο θα έχει τη δυνατότητα να κάνει γενετικές εξετάσεις ώστε να του παρέχετε περισσότερο αποτελεσματική εξατομικευμένη θεραπεία.
Η νέα τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο των προτάσεων της κυβέρνησης. Ακόμη και η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθούν ορισμένες από βασικές αιτίες θανάτων (καρδιακά, εγκεφαλικά) τα επόμενα χρόνια.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός των Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, επεσήμανε ότι το NHS πρέπει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του στις προσφερόμενες υπηρεσίες και να αποφεύγει τις σπατάλες για να εξασφαλίσει τα επιπλέον χρήματα – μια χρηματοδότηση περίπου 20,5 δισεκατομμυρίων λιρών το χρόνο έως το 2023/24.
Ο Χάμοντ τόνισε ότι το κοινό – «απεχθάνεται τις σπατάλες» – στο NHS. Με τη νέα χρηματοδότηση αυξάνονται και οι ευθύνες, υπογράμμισε ο υπουργός των Οικονομικών. Η ηγεσία του NHS θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της αλλά και να επιδείξει υπευθυνότητα στην οικονομική διαχείριση, σημειώνει ο Φίλιπ Χάμοντ σε άρθρο του που δημοσίευσε η Daily Telegraph (07/01).

Σύμφωνα με τη Sun (07/01) αν δεν γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας τα επιπλέον εκατομμύρια είναι – «ένα τσιρότο στο τραύμα ενός ασθενούς που χρειάζεται χειρουργείο».

Με αυτή την εκτίμηση συμφωνεί και η Daily Telegraph (07/01) . Στο κύριο άρθρο της , η εφημερίδα είναι της γνώμης ότι το 10ετές πρόγραμμα για την υγεία είναι – «μια ένεση τεράστιων χρηματικών ποσών που προέρχονται από την τσέπη των φορολογούμενων για την ενίσχυση ενός συστήματος που δεν μεταρρυθμίζεται».
Το άρθρο της Telegraph ισχυρίζεται ότι το NHS σε μερικά χρόνια – «θα ζητά περισσότερα χρήματα» – και εκτιμά ότι – «θα πρέπει να αρχίσει ένας έντιμος δημόσιος διάλογος για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο χρηματοδοτεί και οργανώνει το σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας».

Βρετανία: «Η επανάσταση των Τόρις στο σύστημα υγείας»

Πολλοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για τη στελέχωση του NHS και για το γεγονός ότι με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης οι ψηφιακές διαβουλεύσεις των ασθενών με τους θεράποντες γιατρούς μέσω Skype καθίστανται κανόνας.
Η Daily Mirror (08/01) θεωρεί ότι το πρόγραμμα που το χαρακτηρίζει – «η επανάσταση των Τόρις στην υγεία» – είναι – «το λάθος φάρμακο». To σύστημα έχει ανάγκη από χιλιάδες γιατρούς και νοσοκόμες επισημαίνουν οι ειδικοί στα θέματα υγείας. Η αύξηση των διαβουλεύσεων ασθενών – γιατρών μέσω κινητών τηλεφώνων ή με τη βοήθεια του Skype δεν επιλύουν το πρόβλημα , υπογραμμίζουν.
Εκατομμύρια ασθενείς λοιπόν στο μέλλον θα βλέπουν τον γιατρό τους μέσω Skype. Σε άρθρο γνώμης οι Times (08/01) αναφέρoυν ότι η προτεινόμενη αύξηση των κονδυλίων για την υγεία – «θα οδηγήσει το NHS μακριά από την έρημο όχι όμως σε τόπο όπου ρέει μέλι και γάλα». Η εφημερίδα προσθέτει ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύει κανείς ότι τα σχέδια της κυβέρνησης μπορεί να πετύχουν εκεί όπου άλλες μεταρρυθμίσεις είχαν αποτύχει, αναρωτιέται όμως αν υπάρχουν τα στελέχη στο βρετανικό σύστημα υγείας που θα μπορέσουν – «να διαχειρισθούν σωστά το πρόγραμμα της κυβέρνησης».
Ανησυχίες εκφράζονται επίσης σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει ο περιορισμός των διαβουλεύσεων πρόσωπο με πρόσωπο των ασθενών με τους ιατρούς. Στην Daily Express (08/01) όμως , ο ιατρός – διοικητής του NHS της Αγγλίας , σερ Stephen Powis, επιμένει ότι η πρόταση για τα ψηφιακά ραντεβού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και η εφαρμογή της θα σημαίνει – «ακόμα πιο εύκολη πρόσβαση στον τοπικό γιατρό».

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα