back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τραμπ: Επιμένει στη χρηματοδότηση του τείχους με το Μεξικό

Διαβάστε επίσης

Για μια «ανθρωπιστική» κρίση και ταυτόχρονα μια κρίση ασφάλειας στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, η οποία όπως υποστήριξε παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, έκανε λόγο στο διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς που εκφώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου επανέλαβε τη θέση ότι όλοι οι Αμερικανοί πλήττονται από αυτήν που αποκάλεσε ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση.Για «κρίση ασφάλειας» στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, η οποία – όπως υποστήριξε – παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, έκανε λόγο σε διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απαιτώντας εκ νέου από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ώστε να τερματιστεί η 18ήμερη μερική αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στο δεκάλεπτο διάγγελμά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην «αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση», επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι όλοι οι Αμερικανοί πλήττονται από την «ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση».

«Πόσο αίμα Αμερικανών πρέπει να χυθεί μέχρι το Κογκρέσο να κάνει τη δουλειά του;» διερωτήθηκε αναφερόμενος σε μια σειρά φρικιαστικών εγκλημάτων που – όπως είπε – διαπράττονται από παράνομους μετανάστες.

«Τα νότια σύνορά μας είναι αγωγός για εισαγωγή τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα μόνο από την ηρωίνη, το 90% της οποίας ρέει από τα νότια σύνορα. Όπως ανέφερε, «περισσότεροι Αμερικανοί θα πεθάνουν φέτος από ναρκωτικά απ’ όσους σκοτώθηκαν όλα τα χρόνια του πολέμου του Βιετνάμ».

Έκανε ακόμη λόγο για πάνω από 266.000 συλλήψεις ξένων με ποινικό μητρώο, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 100.000 που κατηγορήθηκαν ή καταδικάστηκαν για επιθέσεις, 30.000 για σεξουαλικής φύσης εγκλήματα και 4.000 για βίαιους φόνους, λέγοντας ότι εδώ και χρόνια «χιλιάδες αμερικανοί σκοτώθηκαν βάναυσα από αυτούς που εισέρχονται στη χώρα παράνομα και χιλιάδες ακόμη ζωές θα χαθούν αν δεν δράσουμε τώρα».
Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε τη δική του εξήγηση για τα παιδιά των μεταναστών που – όπως είπε – χρησιμοποιούνται ως πιόνια από τους διακινητές και ισχυρίσθηκε ότι το 1/3 των γυναικών που εισέρχεται παράνομα στη χώρα μέσω του Μεξικού κακοποιείται σεξουαλικά.

«Η κυβέρνησή μου παρουσίασε στο Κογκρέσο μία αναλυτική πρόταση για τη διασφάλιση των συνόρων και για να σταματήσουν οι εγκληματικές συμμορίες, οι έμποροι ναρκωτικών και οι διακινητές προσώπων», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για την ανέγερση του τείχους, αλλά και την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών μέσων στα σύνορα και επιπλέον προσλήψεις συνοριοφυλάκων και τελωνειακών.

Ο ίδιος ανέφερε πως αφού το «αξιώνουν οι Δημοκρατικοί», θα συμφωνήσει το Τείχος αυτό να είναι «από χάλυβα και όχι από μπετόν». Για το κόστος, είπε ότι θα αντισταθμιστεί με την εξάλειψη της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, το κόστος της οποίας ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια το χρόνο, αλλά και με τα οφέλη της νέας εμπορικής συμφωνίας με το Μεξικό και τον Καναδά.

Ως απάντηση όσων υποστηρίζουν ότι «το τείχος είναι ανήθικο», ο Τραμπ είπε πως «πλούσιοι πολιτικοί χτίζουν τοίχους και φράχτες και πύλες γύρω από τα σπίτια τους», όχι γιατί μισούν τους ανθρώπους απ’ έξω, αλλά επειδή αγαπούν αυτούς που μένουν εντός.

Κάλεσε τέλος τα μέλη του Κογκρέσου να τερματίσουν την κρίση ψηφίζοντας την πρότασή του, ενώ ανακοίνωσε την πρόσκληση που έχει απευθύνει σήμερα σε ηγετικά στελέχη του Κογκρέσο για συνάντηση.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των ηγετών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, κατηγόρησαν τον Τραμπ για παρουσίαση ψευδών στοιχείων και απόπειρα τρομοκράτησης του αμερικανικού λαού.

Ενώ η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με το shutdown, έχει πάρει «ομήρους» τους Αμερικανούς.

Η Νάνσι Πελόσι υποστήριξε ότι με την διακοπή της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης ο Αμερικανός πρόεδρος κρατά όμηρους τους δημοσίους υπαλλήλους και τον αμερικανικό λαό, ενώ ο γερουσιαστής Σούμερ ζήτησε να ψηφιστεί η πρόταση των Δημοκρατικών που επιτρέπει την επαναλειτουργία της κυβέρνησης και να συνεχιστεί η συζήτηση για την ασφάλεια των συνόρων.

Στη συντριπτική τους πλειονότητά τους τα μέσα ενημέρωσης απέρριψαν ως ανακριβή τα σοβαρότερα επιχειρήματα που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τόσο για την προέλευση των ναρκωτικών που εισάγονται στη χώρα, όσο και για την εγκληματικότητα από τους παράνομους μετανάστες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα