back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ελιγμός Καμμένου για την τροπολογία για τα F16 μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Διαβάστε επίσης

Στα ύψη η αντιπαράθεση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τα αντισταθμιστικά οφέλη από το πρόγραμμα αναβάθμισης 84 μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την αμερικανική Lockheed Martin.

Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι αποφασίστηκε τελικά να συνεδριάσει η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για να συζητηθεί η τροπολογία για την αναβάθμιση των F16, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την αναδίπλωση του Πάνου Καμμένου. Τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει η ΝΔ.

Για «δικαιολογημένη κριτική και ερωτήματα της αντιπολίτευσης», έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης που χαρακτήρισε «λάθος» το ότι δεν συζητήθηκε η ρύθμιση για τα F 16 στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών , χαιρετίζοντας ωστόσο την πρωτοβουλία του υπουργού για νέα συζήτηση.

O κ. Φίλης, πάντως, άνοιξε και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων, κατονομάζοντας το Ποτάμι, θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. «Θα το πιείτε και αυτό το ποτήρι, κύριοι της ΝΔ» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και κάλεσε τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για να καταλάβει ότι η κυβέρνηση είναι ισχυρή και θα παραμείνει στην εξουσία ως τον Σεπτέμβρη του 2019.

Το σχόλιο Φίλη πάντως προκάλεσε την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία παίρνοντας το λόγο είπε ότι από όσα υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ξεκίνησε η επόμενη κοινοβουλευτική μέρα, μιας και πλέον χώρισαν οι δρόμοι του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Άμεση ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά. «Αν δεν ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης ξεχάστε το Ποτάμι και τις Πρέσπες. Το Ποτάμι δεν θα γίνει ο ρεπατζής του κυρίου Καμμένου» είπε ο κ. Αμυράς και ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να ενημερώσει τη Βουλή αν αυτό είναι το τελευταίο του νομοσχέδιο πριν φύγει από την κυβέρνηση, προκειμένου να «δούμε αν θα χαρούμε ή αν θα συνεχιστεί ο κλαυσίγελος».

Πυρά της αντιπολίτευσης για την τροπολογία Καμμένου

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που κατέθεσε τελευταία στιγμή ο Πάνος Καμμένος για την αναβάθμιση των F16, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ύποπτη ρύθμιση που επαναφέρει τα αντισταθμιστικά οφέλη και εκθέτει τόσο τον υπουργό Άμυνας όσο και τον πρωθυπουργό.

«Είναι μια προσφορά των Αμερικανών που θα ωφελήσει την εγχώρια βιομηχανία» τόνισε ο υπουργός Άμυνας, αρνούμενος ότι υπάρχουν αντισταθμιστικά ωφελήματα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τα δεχόμαστε μόνο για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς να υπάρχουν άλλες διαδικασίες που αφήνουν υπονοούμενα. Πρόσθεσε δε ότι για το σύνολο των προγραμμάτων δεν προκύπτει ούτε ένα δολάριο κόστος για την Ελλάδα, ενώ στα πυρά της αντιπολίτευσης γιατί κατέθεσε εκπρόθεσμα και χωρίς καμία συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας την συγκεκριμένη ρύθμιση, απάντησε ότι αρχικά η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται με κανονικές διαδικασία αλλά η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης τον παρακάλεσε να την φέρει σε συναφές νομοσχέδιο.

«Δεν περιμέναμε τέτοια κακόγουστη χοντράδα» είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογου, ενώ σχολιάζοντας τις σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου έκανε λόγο για κακόγουστη οπερέτα μιας δήθεν κόντρας για να αποφύγει ο ένας την πολιτική εξαφάνιση και ο άλλος την πολιτική συντριβή. «Όταν πρόκειται για παράτυπες διαδικασίες μια χαρά συνυπογράφεται. Επαναφέρετε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από την μπροστινή πόρτα για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντας, λίγο πριν εγκαταλείψετε την εξουσία» τόνισε ο κ Κεδίκογλου και πρόσθεσε ότι η ΕΑΒ δεν έχει ιδέα ποιες εταιρείες θα υλοποιήσουν τα έργα.

Για εμπαιγμό της Βουλής και του κόσμου έκανε λόγο ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας ότι η ρύθμιση έπρεπε να έχει περάσει και να έχει συζητηθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί απόλυτη μετάλλαξη και έχει γίνει ο κορυφαίος νατοικός συνέταιρος. «Ποια προγράμματα και σε τι ύψος θα πάνε στην ΕΑΒ» αναρωτήθηκε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ.

«Λύνετε εκκρεμότητες του αμερικανικού εμφυλίου κολοσσών Μπόινγκ-Λόκχιντ. Γινόμαστε υπεργολάβοι, τσιράκια, μεντεσέδες για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα τα οποία πόρρω απέχουν από τα εθνικά” δήλωσε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

Αιχμές ότι οι ελληνικές εταιρείες με τις οποίες θα συνεργαστεί η Λόκχιντ σχετίζονται με επιχειρηματικούς φίλους του Πάνου Καμμένου, άφησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτοξεύοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια.

«Είπατε ότι την επιλογή των εταιρειών θα την κάνει η Λόκχιντ. Ξέρουμε ότι συνεργάζεται με συγκεκριμένες εταιρείες στην Ελλάδα, δικών σας ανθρώπων πολύ φίλων σας που σας έχουμε δει και σε φωτογραφίες μαζί τους» είπε ο κ Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ο υπουργός δεν έφερε νωρίτερα την τροπολογία στη Βουλή, γιατί ήταν στο Ντουμπάι στο πάρτι της κόρης του Εμίρη.

«Να πείτε τα ονόματα που ξέρετε τώρα» τον προκάλεσε ο υπουργός Άμυνας, με τον κύριο Γεωργιάδη να ζητά άμεση απόσυρση της τροπολογίας και επαναφορά της προς συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Σφοδρή επίθεση στον Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την τροπολογία για τα ΕΦ 16, κατηγορώντας τον ότι επαναφέρει από το παράθυρο το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που καταργήθηκε με νόμο το 2011.

«Με τη συγκεκριμένη τροπολογία η κυβέρνηση παραβιάζει όλη τη νομοθεσία περί συμβάσεων και προμηθειών στο χώρο των εξοπλισμών, τα 230 εκ δεν είναι προσφορά τα πληρώνει η Ελλάδα στην κύρια σύμβαση» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε από τον κ. Καμμένο να επανεξετάσει το θέμα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και να τηρήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Π. Καμμένος για αναβάθμιση των F-16: «Τα προγράμματα αυτά δεν θα έχουν πρόσθετο κόστος ούτε ένα δολάριο»

Με την τροπολογία που συζητήθηκε σήμερα στην Βουλή, σχετικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης 84 μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε επίπεδο “V” με ραντάρ AESA F-16, ένα ποσό περίπου 230 εκατομ. ευρώ θα διατεθεί υπό την μορφή Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α/Ω) , από την κατασκευάστρια εταιρεία την αμερικανική Λόκχιντ- Μάρτιν, για την ενίσχυση των υποδομών της Ελληνικής Αεροπορικής Εταιρείας (ΕΑΒ), που θα αναλάβει σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο, όπως προβλέπεται από την υπογραφείσα διακρατική συμφωνία.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin μαζί με τη σύμβαση αναβάθμισης των 84 αεροσκαφών F-16, προσέφερε Α.Ω ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Τα προγράμματα αυτά δεν θα έχουν πρόσθετο κόστος ούτε ένα δολάριο», ανέφερε ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας. Στα αντισταθμιστικά οφέλη, συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά τεχνολογίας, ενώ «η ψήφιση της τροπολογίας θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ΕΑΒ, αλλά και άλλων ελληνικών ιδιωτικών εταιριών» επισήμανε ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος. Στο ερώτημα, πως προσφέρουν Α.Ω τα οποία έχουν καταργηθεί με νόμο, η απάντηση από το ΥΠΕΘΑ είναι , ότι η σύμβαση με την οποία γίνεται ο εκσυγχρονισμός είναι μια “επέκταση” της συμφωνίας αγοράς των 30 F-16, που έγινε το 2005, δηλαδή πριν καταργηθούν τα Α.Ω..

Οι αντιρρήσεις από την πλευρά τις Αντιπολίτευσης εστιάζονται στην επαναφορά εμμέσως των Α.Ω. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν ε παράνομη την είσοδο της τροπολογίας στη Βουλή, χωρίς να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της, ώστε να γίνει με τη σωστή διαδικασία η συζήτηση.

Στέλλα Παπαμιχαήλ – Χρήστος Καπούτσης

  • Ετικέτες
  • F16
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα