back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξεκινά η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ

Διαβάστε επίσης

Αύριο, Τετάρτη αναμένεται να αρχίσει η τελευταία και αποφασιστική διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ολομέλεια της βουλής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη συζήτηση και την ψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών και οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές.

Από τη συζήτηση πολύ πιθανόν να απουσιάσουν οι βουλευτές του VMRO DPMNE, καθώς οπως έχει ανακοινώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ήθελε να νομιμοποιήσει με την παρουσία των βουλευτών του την αλλαγή του Συντάγματος, την οποία αποκαλεί “φάρσα”.
Η απουσία των βουλευτών του VMRO όμως αναμένεται να διευκολύνει τη διαδικασία η οποία αρχικά είχε υπολογιστεί να ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιανουαρίου.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι πιθανές ημερομηνίες για την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είναι η 11η Ιανουαρίου το νωρίτερο και η 14η Ιανουαρίου, το αργότερο.
Στη συζήτηση θα εισαχθούν και θα ψηφιστούν ξεχωριστά οι τέσσερις τροπολογίες όπου για κάθε μία απαιτείται η έγκριση από τουλάχιστον 80 βουλευτές επί του συνόλου 120 εδρών, ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η συνταγματική τροποποίηση.
Στην πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΦΣΥΝ, ο Ζόραν Ζάεβ εμφανίστηκε πάντως βέβαιος για τη θετική ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι δηλαδή έχει εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3, που απαιτούνται, όπως συνέβη και κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα