back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Βίτσας: “Η κυβέρνηση διαθέτει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και για τη στήριξη των κυβερνητικών αποφάσεων. Εάν η κυρία Σπυράκη λειτούργησε ενθυμούμενη τη δημοσιογραφική της ιδιότητα και ψάχνει ονόματα έχει τρόπο να τα μάθει την ίδια στιγμή, εφόσον η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας”

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση διαθέτει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και για τη στήριξη των κυβερνητικών αποφάσεων. Εάν η κυρία Σπυράκη λειτούργησε ενθυμούμενη τη δημοσιογραφική της ιδιότητα και ψάχνει ονόματα έχει τρόπο να τα μάθει την ίδια στιγμή, εφόσον η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας ” εκτίμησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Στάση στις 2”.

Για την κυβερνητική αντίδραση σε φωνές και σενάρια περί αποστασίας, εφόσον αναζητηθεί νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο κ Βίτσας είπε : “Βρισκόμαστε ακόμη 8 με 9 μήνες μακρυά από τις εκλογές. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φτάσουμε εκεί, προκειμένου να εμπεδωθούν τα μέτρα που παίρνουμε στον κόσμο και να μην μπορεί κανείς να τα πάρει πίσω.”

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης άλλων βουλευτών  στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ ο κ Βίτσας απάντησε πως εάν κάποιος θέλει να βοηθήσει το συνολικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι καλοδεχούμενος. “Δεν πετάμε τα 4 χρόνια συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, αλλά τώρα έχουμε άλλο σχέδιο για να πάει μπροστά η χώρα και όποιος θέλει, μπορεί να συμβάλλει” επισήμανε χαρακτηριστικά ενώ έκανε άνοιγμα στις δυνάμεις του κέντρου και της ευρύτερης κεντροαριστεράς , επισημαίνοντας ότι πρέπει να ανακρούσουν πρύμναν, να γυρίσουν το τιμόνι προκειμένου να βοηθήσουν ισότιμα στη θετική πορεία της χώρας.

Για το προσφυγικό και τον άνδρα από το Καμερούν που βρέθηκε νεκρός στη Μόρια, ο κ Βίτσας είπε πως αιτία θανάτου ήταν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, δεν διέμενε σε σκηνή, αλλά σε box με θέρμανση και αναμένονται τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης. Αναφορικά με τη γενικότερη εικόνα και τις επικρίσεις για τριτοκοσμικές συνθήκες στα hot spot, είπε: ”Την 1η Σεπτεμβρίου 2018 διέμεναν στη Μόρια 9 χιλιάδες άτομα. Την 1η Ιανουαρίου 2019 ήταν 5 χιλιάδες , δηλαδή μετεγκαταστάθηκαν 4 χιλιάδες, συνυπολογιζομένων 4 χιλιάδων νέων αφίξεων, άρα συνολικά απομακρύνθηκαν 8 χιλιάδες άνθρωποι. Η προσπάθεια συνεχίζεται και εκτιμούμε πως οι αριθμοί θα μειωθούν περισσότερο μέχρι το τέλος του μηνός. Τα δύσκολα είναι στη Σάμο και στη Μόρια, σε άλλες περιοχές όπως και στην ενδοχώρα , η κατάσταση είναι πολύ καλή“

Αναφορικά με την βοήθεια στην οποία προσβλέπει η κυβέρνηση στον συγκεκριμένο τομέα, υπό το φως και της επίσκεψης της Καγκελαρίου Μέρκελ την Πέμπτη στην Αθήνα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για ανάγκη ενός συστήματος ανακατανομής του βάρους και όχι για χρηματική βοήθεια, λέγοντας : “Αν είναι μόνον η χρηματική ενίσχυση, είναι σαν να διαχωρίζουμε την Ελλάδα από από την υπόλοιπη ΕΕ και οι μετανάστες δεν θα πηγαίνουν πουθενά αλλού. Ζητούμενο είναι ένα πρόγραμμα ανακατανομής του βάρους, μια δίκαιη μοιρασιά, βάσει της εδαφικής έκτασης, του πληθυσμού και του ΑΕΠ κάθε χώρας. Η Γερμανία μπορεί να επιβληθεί σε χώρες που δεν συναινούν”

Για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, ο κ Βίτσας είπε πως περί τους 20 χιλιάδες πρόσφυγες κατευθύνθηκαν σε άλλες ευρωπαικές χώρες, επισημαίνοντας τις κινήσεις της χώρας μας στην κατεύθυνση επίτευξης συνεννόησης με άλλες,οι οποίες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, ώστε να δημιουργηθεί ένα προσωρινό μεταβατικό πρόγραμμα που θα δώσει νέα ώθηση στη μετεγκατάσταση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα