back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο «Τηλέμαχος» παρατείνει το ψύχος και φέρνει χιόνι στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Νυχτερινή επιδρομή του Τηλέμαχου με χιόνια, ακόμη και στην Αθήνα και με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Στα λευκά έχουν ντυθεί τα βόρεια προάστια της Αττικής, από την επέλαση του «Τηλέμαχου». Νωρίτερα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην λεωφόρο Διονύσου από το ύψος του γηπέδου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Άγιο, Πέτρο ενώ με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θήβας.

Κλειστή παραμένει η περιφερειακή οδός Πεντέλης και η λεωφόρος Πάρνηθας, ενώ απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών προς Λαμία από τα διόδια Αφιδνών και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών. Η τροχαία συνιστά προσοχή σε όσους κινούνται, κυρίως στα βόρεια προάστια, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις αν δεν είναι απαραίτητο και να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Έντονη χιονόπτωση αυτήν την περιοχή στη Σκόπελο, όπου η κακοκαιρία έχει προκαλέσει βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του νησιού να έχει μείνει χωρίς ρεύμα.

Σε επιφυλακή εκ νέου οι αρχές πολιτικής προστασίας της χώρας, ενώ ήδη χιονίζει στα βόρεια προάστια. Βελτίωση αναμένεται από αύριο το μεσημέρι. Ωστόσο το κύριο χαρακτηριστικό τα επόμενα 24ωρα θα είναι ο παγετός.

Από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας παραμένει κλειστή η Λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ και πάνω και στα δυο ρεύματα της περιφερειακής οδού Πεντέλης Νέας Μάκρης από το ύψος του Αγίου Πέτρου μέχρι 414 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Αθηνών Λαμίας από τα διόδια των Αφιδνών στο ρεύμα προς Λαμία και στην παλιά εθνική Αθηνών Θήβας από το ύψος της Μάνδρας. Σφοδρή χιονόπτωση σε όλο το νομό Εύβοίας.

Οι χιονοπτώσεις από τις Σποράδες έως και την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, οι βόρειοι άνεμοι τοπικά 7 μποφόρ στο Αιγαίο, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο ισχυρός παγετός είναι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Τηλέμαχος», που θα διαρκέσει μέχρι αύριο το απόγευμα.

Στους 46 ανέβηκε ο αριθμός των δήμων, των οποίων τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν

Από τους 66 δήμους της Περιφέρειας Αττικής, οι 46 έχουν πλέον αποφασίσει να μη λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Σε ό,τι αφορά τον δήμο Αθηναίων, ανακοινώθηκε ότι οι τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία ή μη των σχολείων, θα ληφθούν αύριο νωρίς το πρωί.

Συγκεκριμένα, στον Κεντρικό Τομέα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Ηλιούπολης, Γαλατσίου, Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Δάφνης-Υμηττού.

Στο Βόρειο Τομέα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Κηφισιάς, Παπάγου-Χολαργού, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Πεντέλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης.

Στο Νότιο Τομέα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αγίου Δημητρίου, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης.

Στο Δυτικό Τομέα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.

Στην Ανατολική Αττική, κλειστά θα είναι τα σχολεία στους δήμους Αχαρνών, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδος, Ωρωπού, Διονύσου, Σαρωνικού, Κρωπίας, Παλλήνης, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Ραφήνας-Πικερμίου.

Στη Δυτική Αττική, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Μεγαρέων, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Ασπροπύργου. Στην Π.Ε. Νήσων δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Σπέτσες και Σαλαμίνα.

Ο αριθμός των δήμων, των οποίων τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν αύριο, ενδέχεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς εξαρτάται από τα καιρικά φαινόμενα.

Αναλυτικά γονείς και μαθητές μπορούν να ενημερώνονται μέσω της σελίδας της Περιφέρειας στο Facebook (https://www.facebook.com/PerifereiaAttikis/).
Ανοιχτοί τρεις θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων στις οδούς Πανόρμου 17, Σοφοκλέους 66 και Αίμωνος 9.

Σκόπελος: Έντονη χιονόπτωση και προβλήματα ηλεκτροδότησης

Το νησί της Σκοπέλου και ιδιαίτερα την περιοχή της Γλώσσας έχει πλήξει το νέο κύμα κακοκαιρίας «Τηλέμαχος», καθώς σημειώνεται έντονη χιονόπτωση στη περιοχή. Αυτή την ώρα στο νησί η κακοκαιρία έχει προκαλέσει βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του νησιού να είναι χωρίς ρεύμα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, σημείωσε ότι η χώρα και άλλες περιοχές της Σκοπέλου είναι χωρίς ρεύμα, τονίζοντας ότι κάποιο δέντρο έχει πέσει στο δρόμο και έχει αποκλείσει την δυνατότητα στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να προσεγγίσουν το σημείο και να αποκαταστήσουν την βλάβη.

Ο κ. Βασιλούδης, είπε μεταξύ άλλων, ότι ήδη έχει οργανωθεί συνεργείο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να μετακινήσει το δέντρο από τον δρόμο, σημειώνοντας βέβαια πως αυτό που τον ανησυχεί είναι η έλλειψη θέρμανσης από την διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Το ύψος του χιονιού στην πόλη ξεπερνάει τα 10 εκατοστά, ενώ σε άλλα σημεία το ύψος του χιονιού είναι μεγαλύτερο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιχειρεί στο νησί της Σκοπέλου με τουλάχιστον δέκα μηχανήματα, ώστε οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί, ενώ η επιχείρηση αναμένεται να συνεχιστεί.

Ποια σχολεία δεν θα ανοίξουν μετά τις διακοπές των γιορτών

Εξαιτίας του ολικού παγετού που επικρατεί σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας θα παραμείνουν κλειστά τα περισσότερα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Έτσι, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, με απόφαση των δημάρχων Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων, Βελβεντού και Βοΐου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, με αποφάσεις των δημάρχων Φλώρινας και Αμυνταίου τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, με απόφαση του δημάρχων, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τόσο την Τρίτη, 08, όσο και την Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου ενώ στον δήμο Δεσκάτης σχετική απόφαση ελήφθη μόνο για την Τρίτη 8 Ιανουαρίου.

Επίσης, δεν θα ανοίξουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στον δήμο Βόλβης και στον διευρυμένο δήμο Ωραιοκάστρου μετά από συνεννόηση του δημάρχου με τους διευθυντές. Στους υπόλοιπους δήμους του νομού δίνεται “μάχη”, προκειμένου να καθαριστούν οι αυλές και να ανοίξουν τα σχολεία.

Στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά.

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς και στους δήμους Πολυγύρου και Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Πέλλας και Έδεσσας.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα Γιάννενα. Επίσης, λόγω του παγετού, τα σχολεία στους Δήμους Ζαγορίου, Ζίτσας και Κεντρικών Τζουμέρκων δεν θα ανοίξουν αύριο και θα εξεταστούν οι καιρικές συνθήκες για την επόμενη ημέρα. Λόγω ψύχους στον Δήμο Κόνιτσας τα σχολεία θα λειτουργήσουν με μία ώρα καθυστέρηση.

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη αύριο και μεθαύριο, Τρίτη και Τετάρτη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, του παγετού και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις μετακινήσεις των οχημάτων, με απόφαση του δήμου.

Ακόμη, κλειστά θα παραμείνουν ορισμένα σχολεία σε περιοχές του νομού Λάρισας, όπου η χιονόπτωση είναι πιο έντονη. Συγκεκριμένα, αύριο θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία των Δήμων Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρσάλων. Στους Δήμους Τεμπών και Αγιάς θα παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά σχολεία σε Καλλιπεύκη, Αιγάνη, Αμπελάκια, Μελοιβία και Στόμιο, ενώ τα σχολεία στους υπόλοιπους δήμους θα λειτουργήσουν κανονικά.

Σε ετοιμότητα οι Δήμοι Πεντέλης και Κηφισιάς
Σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας, βρίσκονται οι Δήμοι Πεντέλης και Κηφισιάς.
Όπως δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και την εκπομπή “Άλλα νέα;” με τη Μαρία Παύλου και την Έλενα Μπρέγιαννη, ο Δήμαρχος Πεντέλης και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας & Εθελοντισμού της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής – ΠΕΔΑ,  Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης, ήδη τα συνεργεία του Δήμου ρίχνουν διαρκώς αλάτι στις παγωμένες πλευρές του οδικού δικτύου, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό, ενώ- όπως είπε- κατά 99% δε θα ανοίξουν αύριο τα σχολεία στο Δήμο. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι έως αργά το βράδυ, θα βγει σχετική ανακοίνωση.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κηφισιάς , Γιώργος Θωμάκος είπε ότι έως τώρα δεν εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα στις περιοχές του Δήμου, επισήμανε ότι είναι σε ετοιμότητα και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες της Εκάλης για να προσφέρουν υπηρεσίες, όπου χρειαστεί. Ο κ. Θωμάκος είπε επίσης ότι λειτουργούν σήμερα τρεις θερμαινόμενες αίθουσες, δύο στο Δημαρχείο της Κηφισιάς, μία στο ΚΑΠΗ Αλωνίων και αύριο θα λειτουργήσει επιπλέον μία στο ΚΑΠΗ της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής, Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος αφού επανέλαβε ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι σε πλήρη ετοιμότητα, δήλωσε ότι έως τις 8 το βράδυ, θα ανακοινωθούν ποιά σχολεία και σε περιοχές δε θα λειτουργήσουν αύριο.

Αναλυτική πρόγνωση για αύριο Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019

Στην Αττική, προβλέπεται συννεφιά με χιονόνερο ή χιόνι, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μέχρι το μεσημέρι, ο καιρός θα έχει βελτιωθεί. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από μείον 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου, όμως στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 05 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά αίθριος καιρός και στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη, με εξαίρεση τη Χαλκιδική όπου το πρωί προβλέπονται παροδικές χιονοπτώσεις. Το απόγευμα, συννεφιά που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθεί. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από μείον 09 έως 02 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στη Δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, στα βόρεια, προβλέπεται γενικά αίθριος και βαθμιαία από το βράδυ θα συννεφιάσει, ενώ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένη συννεφιά, το πρωί, οπότε αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου, όμως στην Ήπειρο -κατά τόπους- θα είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπεται συννεφιά με χιονοπτώσεις, το πρωί κατά τόπους πυκνές και στα πεδινά της Εύβοιας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (300μ.) της Πελοποννήσου.

Βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια και ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί. Υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου, όμως στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη προβλέπονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στην Κρήτη, όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, ενδεικτικά τα 400μ. Τα φαινόμενα από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση και στροφή τους σε δυτικούς. Η θερμοκρασία από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα προβλέπεται χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια. Στα νότια όμως θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ στα ορεινά θα χιονίσει. Οι άνεμοι στα βόρεια, θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια, βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου, όμως στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Τέλος, στη Ζάκυνθο προβλέπεται συννεφιά παροδικά αυξημένη, με τοπικές βροχές το πρωί. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

 

 

 

Την Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου, ο καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα, αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές, θα είναι κατά τόπους έντονα.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία 7 με 8 και στο Αιγαίο, πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί-βορειοδυτικοί 5 με 6 στρεφόμενοι μετά το μεσημέρι σε νοτιοδυτικούς 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, όμως το βράδυ και κυρίως το πρωί θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Newsroom, με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα