back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δοκάρι και έξω, δοκάρι και μέσα – Και η… ζωή μετά

Διαβάστε επίσης

Το σουτ του Μανέ και η… καραμπόλα που δεν επέτρεψε στην μπάλα να φτάσει στον παράδεισο του γκολ για 1,1 εκ.

Εκείνο του Σανέ που κατέληξε στα… βαθιά της εστίας του Άλισον.

Η ιστορία του Σίτι-Λίβερπουλ (2-1) των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, στη βραδιά που ξεκίνησε από την αρχή το πρωτάθλημα της Premier League.

Αν η ειρωνεία έπαιζε ποδόσφαιρο; Πιθανότατα δεν θα χρειάζονταν ούτε τα εκατό μέτρα μήκος του αγωνιστικού χώρου, ούτε τα δεκαεπτά τετραγωνικά της εστίας. Θα τις αρκούσε ένα κομμάτι σίδερο: Δοκάρι και μέσα, δοκάρι και έξω και… η ζωή μετά.

Ένα μάθημα, που το παραδίδει με αυστηρό ύφος δασκάλου το λαοφιλέστερο παιχνίδι στον κόσμο. Το σύντομο ταξίδι της μπάλας με προορισμό τον παράδεισο του γκολ ή την κόλαση μιας μεγάλης χαμένης ευκαιρίας.

Έτσι και χθες το βράδυ, στο Ιτιχάντ, στον «πόλεμο» των -σύμφωνα με την χρηματιστηριακή αξία των ρόστερ- δύο δισεκατομμυρίων ευρώ και (ίσως) των καλύτερων ομάδων του πλανήτη.

Από ένα παιχνίδι δοκάρι και έξω, δοκάρι και μέσα κρίθηκε η παρτίδα της Σίτι με την Λίβερπουλ, του Πεπ με τον Κλοπ, που άλλαξε τα δεδομένα της Premier League και ξανάβαλε φωτιά στη μάχη του τίτλου.

Το σουτ του Σάντιο Μανέ στο δοκάρι (20΄) που… δεν, αφήνοντας την κατάσταση στο 0-0

Εκείνο του Λερόι Σανέ στο δοκάρι (72΄) και στα δίχτα του Άλισον για το τελικό 2-1 που έβαλε για τα καλά τη Σίτι ξανά στο κόλπο.

Ανάμεσα τους, το γκολ υπ’ αριθμόν 212 στην καριέρα του Πολίτη Κουν Αγκούερο (40′), η ισοφάριση από τον Μπόμπι Φιρμίνο (64΄) που έδωσε ξανά την ελπίδα στους φιλοξενούμενους. Και τα δύο αυτά τέρματα όμως μάλλον θα τα θυμούνται σήμερα μόνο οι… στατιστικές.

Στα δοκάρια σταμάτησε ο… χρόνος!

Η Λίβερπουλ έχασε το ματς, το φετινό αήττητο, το τρομερό momentum που δημιούργησε μέσα στον Δεκέμβρη.

Η Σίτι που ήταν για τα καλά στριμωγμένη στα σχοινιά νιώθει πως η τύχη -που την εγκατέλειψε από κομβικούς τραυματισμούς (Ντε Μπρόινε) αλλά και σε απογεύματα υπεράνω πάσης υποψίας (ήττες από Κρίσταλ Πάλας και Λέστερ)- μόλις επέστρεψε στο πλάι της.

H διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες που θα μπορούσε να απογειωθεί στους 10 βαθμούς μειώθηκε στους 4 και με 17 αγωνιστικές να απομένουν όλα ξεκινούν από την αρχή.

Καλό για κάθε ουδέτερο παρατηρητή, σπουδαίο για το γόητρο του πιο δύσκολου πρωταθλήματος στον κόσμο, που δεν γίνεται να τελειώσει από τις αρχές Γενάρη.

Σκεφτείτε όμως, αν αυτό το σουτ του Μανέ στο «δοκάρι» στοιχειώσει και φέτος τους Reds. Αν η Λίβερπουλ μείνει για 29η χρονιά μακριά από τον τίτλο γιατί ο Τζον Στόουνς πρόλαβε τη μπάλα ακριβώς 1,1 εκατοστό προτού εκείνη περάσει ολόκληρη την τελική γραμμή, στα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν εκείνον τον «ξερό» ήχο της σύγκρουσης της στρογγυλής με το δεξί σίδερο της εστίας του Έντερσον και τη λήξη του συναγερμού.

Προ πενταετίας, η αρμάδα του Άνφιλντ έφτασε και πάλι κοντά στην κατάκτηση του τίτλου.

Και εκεί όμως παραφυλούσε στη γωνία ένα παιχνίδι της μοίρας. Μια ειρωνεία.

Στις 27 Απρίλη 2014, αρκούσε η νίκη επί της -αδιάφορης- Τσέλσι του Μουρίνιο για να σφραγίσει την κούπα. Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους όμως κάτι σαν τον…νόμο του Μέρφι. Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, όλα θα πάνε στραβά.

«Μία απλή πάσα ήρθε προς το μέρος μου στη μεσαία γραμμή. Ήταν η στιγμή μηδέν. Πήγα να βρω τη μπάλα αλλά εκείνη γλίστρησε κάτω από το πόδι μου και έπεσα στο έδαφος. Η Τσέλσι έβγαινε ξαφνικά στην κόντρα και εγώ σηκωνόμουν γρήγορα και έτρεχα με όλη μου την καρδιά».

Έτσι θυμάται να έγινε τα πράγματα ο –νυν τεχνικός των Ρέιντζερς της Σκωτίας- Στίβεν Τζέραρντ. Ο μεγαλύτερος των αρχηγών της Λίβερπουλ.

Η κατάληξη της φάσης, γνωστή. Ο Ντεμπά Μπα πλάσαρε τον Μινιολέ και εκείνη ήταν η στιγμή που όλα τελείωσαν για ακόμα μια φορά άδοξα στο κυνήγι για το πρωτάθλημα.

Η Μάντσεστερ Σίτι, την ίδια ώρα, νικούσε την Κρίσταλ Πάλας και ουσιαστικά έπαιρνε τον τίτλο στο Μάντσεστερ.

Το Ανφιλντ δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που ζούσε, ο Τζέραρντ δεν μπορούσε να σηκώσει το κεφάλι. «Αισθανόμουν μουδιασμένος, σαν να είχα χάσει κάποιο μέλος της οικογένειάς μου. Ένιωθα σαν να χανόταν από μέσα μου ένα τέταρτο αιώνα που είχα περάσει σε αυτό το σύλλογο. Δεν προσπαθούσα καν να σταματήσω τα δάκρυα καθώς τα γεγονότα του αγώνα έπαιζαν ξανά και ξανά στο κεφάλι μου».

Εκείνη τη χρονιά ο Τζέραρντ πέτυχε 13 γκολ και μοίρασε άλλες τόσες ασίστ. Η Λίβερπουλ σκόραρε 101 φορές και έπαιξε ποδόσφαιρο πρωταθλήτριας.

Όλοι θυμούνται όμως τον Στίβι να πέφτει.

Ο Σάντιο Μανέ φέτος σε 19 συμμετοχές στην Premier League έχει 8 γκολ και 1 ασίστ. Αν η ομάδα του όμως δεν καταφέρει να πάρει τον τίτλο.

Είναι βέβαιο πως και ο ίδιος αλλά και κάθε φίλαθλος των Reds σε ολόκληρο τον κόσμο θα θυμάται από τη σεζόν μόνο εκείνο το σουτ στο δοκάρι…

Διονύσης Δελλής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα