back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όταν η κυκλική οικονομία συναντά την αστική αναβάθμιση

Διαβάστε επίσης

Κατεστραμμένα έπιπλα και απορρίμματα βιοτεχνίας ξανα- ζωντανεύουν και με τη σειρά τους δίνουν ζωή στην πολύπαθη Στοά Εμπόρων.

Ο λόγος για την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ροκάνι», η οποία κατασκευάζει έπιπλα, διακοσμητικά, παιχνίδια μέχρι και σκουλαρίκια από επαναχρησιμοποιούμενα και ανακυκλωμένα υλικά. Η επιχείρηση στεγάζεται πλέον στην ανακαινισμένη Στοά Εμπόρων, στο πλαίσιο των δράσεων αστικής αναζωογόνησης του προγράμματος ΠΟΛΗ² του Δήμου Αθηναίων.

Το «Ροκάνι» είναι μία από τις 9 κοινωνικές επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν να λειτουργήσουν τα κενά καταστήματα της Στοάς, τα οποία παραχωρήθηκαν στον δήμο Αθηναίων από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα λειτουργήσουν με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης. Ο δήμος Αθηναίων καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων για το προσεχές εξάμηνο.

Μια παλέτα γίνεται τραπέζι.Ένα παλιό πατζούρι γίνεται βιβλιοθήκη και ένα κατεστραμμένο έπιπλο ξαναπαίρνει ζωή.

«Το Ροκάνι κάνει upcycling ξύλου, δηλαδή, ξύλα που βρίσκουμε πεταμένα στο δρόμο πολλές φορές τα ξανακάνουμε πρώτη ύλη και φτιάχνουμε έπιπλα» λέει στον Αθήνα 9.84 η Εύα Λυδία Λαχανά μηχανικός σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων, και ένα από τα επτά μέλη του Κοινωνικού Συνεταιρισμού. «Επίσης κατασκευάζουμε και ειδικές κατασκευές με ξύλο και μέταλλο. Παιχνίδια, διακοσμητικά, φωτιστικά αλλά και μεγαλύτερες κατασκευές. ¨Εχουμε φτιάξει τη επίπλωση του καταστήματος Wise Greece και του Χυμοποιείου στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης».

rokani

«Αρχή μας είναι η επαναχρησιμοποίηση των υλικών σε προϊόντα υψηλής ποιότητας αναδεικνύοντας την ιστορία και την αισθητική τους με τον καλύτερο τρόπο. Να μη σπαταλούμε τους φυσικούς πόρους αλλά να αναδιαμορφώνουμε τους ήδη υπάρχοντες».

rokani

ΠΟΛΗ²

«Πρόκειται για μια φοβερή ευκαιρία και μεγάλη βοήθεια για εμάς» επισημαίνει η κα Λαχανά αναφερόμενη στο πρόγραμμα ΠΟΛΗ² του Δήμου Αθηναίων. «Ταυτοχρόνως είναι και ένα τεστ για την επιχείρηση. Είμαστε ακόμα στην αρχή και ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι η Στοά έχει αναβαθμιστεί και ξαναλειτουργεί. Οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο δήμος κατά την διάρκεια των εορτών ωστόσο βοήθησαν αρκετά».

rokani

Η ιδέα

Όπως πρεσβεύουν τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ροκάνι»:

«Ζούμε σε μια κοινωνία όπου η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και η πληθώρα υλικών αγαθών ενθαρρύνουν την συνήθεια της άσκοπης κατανάλωσης νέων προϊόντων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης έχει οδηγήσει την σπατάλη φυσικών πόρων σε πρωτοφανή επίπεδο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε στο μετασχηματισμό του τρόπου που παράγουμε για να αποτρέψουμε αυτή την πορεία».

rokani

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα