back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η ορκωμοσία του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολζονάρου είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ρουμανική προεδρία Ε.Ε:

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς φιλοξένησε τον Μάνφρεντ Βέμπερ στη Βιέννη για να γιορτάσουν μαζί την Πρωτοχρονιά με μια κλασική παράδοση, παρακολουθώντας δηλαδή τη συναυλία της Φιλαρμονικής στη Βιέννη. Το μήνυμα: Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τις επικείμενες ευρωεκλογές έχει τη στήριξη του Κουρτς. “Θα κάνουμε περιοδεία προκειμένου να σκεφθούν οι Ευρωπαίοι σοβαρά τη δημοκρατία” δήλωσε ο Βέμπερ στη διάρκεια δηλώσεών του, μετά τη συναυλία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έχει εμπιστοσύνη στη Ρουμανία, που θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. “Καλή χρονιά! Εύχομαι στη Ρουμανία τα καλύτερα, καθώς αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία της Ε.Ε. Το μήνυμα του Τουσκ διαφέρει από εκείνο του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, που εξέφρασε αμφιβολίες για την ετοιμότητα της Ρουμανίας να ηγηθεί της Ε.Ε. Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα δήλωσε χθες ότι “είναι αποφασισμένη να δείξει ότι η Ρουμανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στην εδραίωση του ευρωπαϊκού πρότζεκτ και στην εξασφάλιση της συνοχής του”. Τα δύο κυβερνώντα κόμματα της Ρουμανίας είναι για το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων ότι είναι το κόμμα του Όρμπαν, Fidesz για το ΕΛΚ: αποτελούν μέλη των ευρωπαϊκών οικογενειών, αλλά και πηγή συνεχών προβλημάτων και αδύναμοι στόχοι των πολιτικών τους αντιπάλων. Η διαφορά είναι ότι η κυβέρνηση της Ρουμανίας έχει αποφύγει μια κατά μέτωπο σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, κάτι που φυσικά δεν ισχύει για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.Στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου πάντως θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να προωθήσει τη νομοθεσία που θα δυσκολεύει επί της ουσίας την καταπολέμηση της διαφθοράς, κάτι που αποτελεί καλή είδηση για την αντιπολίτευση, τους δικαστές και τους ακούραστους διαδηλωτές.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της Welt ο Γιούνκερ δήλωσε πως αν και η Ρουμανία είναι καλά προετοιμασμένη σε τεχνικό επίπεδο “πιστεύω, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι δεν έχει ακόμα εντελώς καταλάβει τι σημαίνει να προεδρεύεις της Ε.Ε”. “Το να ενεργείς συνετά απαιτεί μια προθυμία να ακούς τους άλλους και τη σταθερή θέληση να μην θέτεις τις ανησυχίες σου ως προτεραιότητα, αλλά στο τέλος. Με βάση τα παραπάνω, έχω αμφιβολίες” δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.Η κυβέρνηση της Ρουμανίας έχει “ταρακουνηθεί”¨τελευταία με συγκρούσεις εντός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, την παραίτηση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς και με κατηγορίες ότι κάνει πίσω στη ‘μάχη εναντίον της διαφθοράς”. Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι τέτοιες εσωτερικές συγκρούσεις εμποδίζουν τη χώρα να ενεργεί ως “μια συμπαγής οντότητα” στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. “Ένα ενιαίο μέτωπο απαιτείται εντός για να προωθήσει κανείς της ενότητα της Ευρώπης στη διάρκεια μιας προεδρίας”. Μιλώντας για την πιθανότητα να αποβληθεί το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας από το ΕΛΚ ο Γιούνκερ είπε πως “έχω ζητήσει από το ΕΛΚ να αποβάλλουμε το Fidesz. Νομίζω ότι οι χριστιανοδημοκρατικές αξίες στις οποίες βασίζεται το ΕΛΚ δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική του εν λόγω κόμματος”. Προσέθεσε ωστόσο ότι η πρότασή του απερρίφθη. Απηύθυνε προειδοποίηση για τη ρητορική των λαϊκιστών. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε (τους λαϊκιστές) αποδεικνύοντας ότι απλά φωνάζουν, αλλά δεν έχουν συγκεκριμένες λύσεις να προσφέρουν στις προκλήσεις της εποχής μας”.

Στη Βρετανία:

“Ο εφησυχασμός που επέδειξε η γενιά μου έθρεψε τον λαϊκισμό” δηλώνει ο βετεράνος πολιτικός, Κεν Κλαρκ στο Politico. Πρόκειται για τον Κεν Κλαρκ, από τους ιστορικούς ηγέτες του Συντηρητικού κόμματος και παλαίμαχος υποστηρικτής της Ευρωπαικής ιδέας και της Ευρωπαικής Ένωσης. Υπήρξε μέλος των κυβερνήσεων Θάτσερ, Μέιτζορ και Κάμερον ως υπουργός Εσωτερικών, Υγείας και Δικαιοσύνης. “Είμαι μέλος του πολιτικού κατεστημένου από τη δεκαετία του ’90” δηλώνει ο βετεράνος βουλευτής των Συντηρητικών από το γραφείο του στη Βουλή των Κοινοτήτων, στο Λονδίνο. “Αισθανθήκαμε καλά με τους εαυτούς μας πως καταφέραμε να χτίσουμε μια σπουδαία κανονικότητα. Ο κόσμος χάθηκε. Ο λαϊκισμός είναι παντού” δηλώνει ο 78χρονος Κλαρκ. “Εφησυχάσαμε”. “Οι Αμερικάνοι έχουν τον Τραμπ, εμείς το Brexit οι Γάλλοι “τα κίτρινα γιλέκα”. Δεν είναι μόνο η Βρετανία όπου επικρατεί μια αξιολύπητη κατάσταση”. Αν ο Κλαρκ ήταν μέλος της κυβέρνησης θα τη συμβούλευε να πάρει τα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει ο Εμανουέλ Μακρόν για να αντιμετωπίσει “τα κίτρινα γιλέκα” – περικοπές φόρων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών. Αλλά η λύση, δηλωσε, πρέπει να είναι πιο ριζοσπαστική από ένα “προσωρινό μπάλωμα”. “Αφορά τη ρύθμιση του καπιταλισμού, ώστε να αποφευχθούν οι υπερβολές”… Μάλλον αυτό το μήνυμα δεν είναι και ακριβώς αυτό που πρεσβεύουν οι Συντηρητικοί. “Ο κόσμος σαν εμένα που είμαστε υποστηρικτές του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς θα πρέπει να πάψουμε να εφησυχάζουμε όπως κάναμε όταν θέσαμε τους διεθνείς κανόνες του συστήματος τη δεκαετία του ’90. Η επόμενη γενιά θα πρέπει να εργαστεί για το πώς θα λειτουργήσει δίκαια και θα πρέπει να επίσης να εργαστεί ωστε να προκληθεί δυσαρέσκεια σε όσα πρεσβεύουν οι λαϊκιστές”. “Στο μεταξύ ενώ πουθενά δεν υπάρχει ανοσία, η Βρετανία είναι πια ένα ιδιαίτερα αρνητικό μέρος” αναφέρει ο Κλαρκ. “Η απόφαση να γίνει δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα του είναι από τα πιο καταστροφικά γεγονότα της πολιτικής ζωής της χώρας στη διάρκεια της καριέρας μου” λέει. “Αυτή την περίοδο, έχουμε μια δυσλειτουργική κυβέρνηση, μια δυσλειτουργική αντιπολίτευση και μια πολύ θυμωμένη και πολωμένη κοινηή γνώμη. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, θα μπορούσε να δημιουργήσιε ευκαιρία για την ανάδειξη ενός δεξιού λαϊκιστικού κινήματος ή αντίστοιχα ενός ακροαριστερού… που θα ξεκινήσουν να χτυπούν τα κατεστημένα κόμματα, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες”.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο Κλαρκ δηλώνει εντυπωσιαμένος από το σθένος της πρωθυπουργού αλλά εκτιμά πως οδηγείται στην πτώση καθώς θέτει ως προτεραιότητα την ενότητα των Τόρις. “Η μόνη λύση στο κοινοβούλιο είναι ένα μήνυμα που θα αφορά όλα τα κόμματα. Στην Ντάουνινγκ Στριτ εκτιμούν ότι το μυστικό κρύβεται στη στάση του DUP, πως αν το κερδίσουν όλα θα είναι εντάξει. Δεν θα το κερδίσουν και δεν είναι σωστή σαν σκέψη ούτως ή άλλως. Θα πρέπει να βρεις μια διακομματική πλειοψηφία που θα μας οδηγήσει σε μια μεταβατική περίοδο. Αυτό ήταν πάντα φανερό ως η λύση”. Η Μέι δεν θα το καταφέρει. Υπάρχει κάποιος άλλος; “Δύσκολα βλέπω μια προσωπικότητα και από τα δύο κόμματα που θα μπορέσει να το καταφέρει” δηλώνει. Ο Κλαρκ πιστεύει ότι η Μέι έχασε την ευκαρία της. “Δεν υπάρχει χρόνος πια” λέει. Ενώ οι υπέρμαχοι του Brexit απορρίπτουν οποιαδήποτε συμφωνία με τις Βρυξέλλες, οι Εργατικοί τώρα εμφανιζονται να θέλουν να μπλοκάρουν το Brexit μέσω δεύτερου δημοψηφίσματος. Ο Κλαρκ διαπιστώνει ότι είναι ανεύθυνες και οι δύο πλευρές. “Κάποιοι κανονικοί πολιτικοί μου σύμμαχοι, υπέρμαχοι της παραμονής στην Ε.Ε σαν εμένα… πιστεύουν ότι μπορούν να αντισταθούν προκαλώντας μια χαοτική κρίση που θα προκαλέσει ένα ακόμα δημοψήφισμα. Όμως πιστεύω ότι αυτη η κίνηση μπορεί να μη φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αντίθετα” προσθέτει.

Ο Κλαρκ άλλωστε μισεί τα δημοψηφίσματα και είναι αντίθετος με τη διεξαγωγή ενός δεύτερου όπως ήταν και με το πρώτο. “Ο σκοπός ενός δημοψηφίσματος είναι να δημιουργήσεις μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία να παρακάμψεις την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να μοιάζει το κοινοβούλιο ασήμαντο. Ο Μουσολίνι τα χρησιμοποιούσε πολύ έξυπνα” δηλώνει. Ένα δεύτερο δημοψήφισμα “θα είναι ένας τρελός τρόπος επίλυσης” του σημερινού αδιεξόδου. Αναφέρει πως θα ψηφίσει υπερ της συμφωνίας της Μέι, παρά το γεγονός ότι παραδέχεται πως δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή. Από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι “έτοιμο” να φύγει, ο Κλαρκ θεωρεί πως θα πρέπει να ανακληθεί το Άρθρο 50 ώστε να κερδηθεί περισσότερος χρόνος, “Αν η πλειοψηφία των υπέρμαχων του Brexit θα επιμείνουν πως πρέπει να αποχωρήσουμε, όταν θα έχει σημειωθεί μια κάποια πρόοδος, κάτι που τότε θα είναι φανερό θα μπορούμε να ανακαλέσουμε ξανά το Άρθρο 50 και να βγούμε με δίκαιο τρόπο άμεσα. Σε εμένα αυτός ο τρόπος φαίνεται ο πιο λογικός να ακολουθήσουμε. Αλλά η κοινή λογική δεν υπάρχει πια”. “Μην πιστεύετε κανέναν που λέει ότι ξέρει τι θα συμβεί. Χάνετε τον χρόνο σας” αναφέρει.

Στη Γερμανία:

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Μέρκελ … προσπάθησε να εξηγήσει τον εαυτό της κάνοντας αυτοκριτική: “Γνωρίζω ότι αρκετοί από εσάς είχατε αρκετά προβλήματα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Πρώτον μας πήρε πάρα πολύ χρόνο να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση, και όταν τα καταφέραμε ξεκινήσαμε τις διαμάχες και ασχοληθήκαμε με τους εαυτούς μας”. Ειπε πως έκανε ό,τι εκείνη πιστεύει πως πρέπει να κάνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι: “να ελέγχουν διαρκώς τι μπορούν προσωπικά να προσφέρουν” ώστε να πρωθούν “την εσωτερική ειρήνη και την συνοχή της χώρας μας”. Η Ανγκελα Μέρκελ παράλληλα δεσμεύθηκε ότι “η Γερμανία θα επιδιώξει λύσεις για τα προβλήματα του πλανήτη, θα αυξήσει τα μέσα που διαθέτει για ανθρωπιστική βοήθεια και αναπτυξιακή στήριξη των φτωχών χωρών, αλλά θα αυξήσει και τις αμυντικές της δαπάνες. Εχω τη βαθιά πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας μόνον εάν κρατήσουμε τη συνοχή μας και εάν συνεργαστούμε με άλλους πέραν των συνόρων μας. Πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερες ευθύνες”.
Σε συνέντευξη της στην Welt η Άντρεα Νάλες είπε πως “το SPD είναι υπερ του δικαιώματος στην εργασία και όχι να πληρώνεται κανείς και να μην κάνει τίποτα. Η απόρριψη της Νάλες του βασικού μισθού για όλους ίσως να εξηγείται από το γεγονός ότι ηγείται ενός κόμματος που γεννήθηκε εκτός του εργατικού κινήματος, αλλά αποδεικνύεται πως κυριαρχείται από την αριστερή πτέρυγα, που “διάβασαν” τα σχόλια της ως προσβολή εναντίον των ανέργων. Αυτό φάνηκε και από το tweet του γ.γ της Νεολαίας, Κέβιν Κιούνερτ
“Τα πρόσωπα που θα κυριαρχήσουν στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας” αναφέρει η DW. Αννεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ: έχει μπροστά της την πρόκληση να επουλώσει τον διχασμό του κόμματος. Πρόκειται για κρίσιμο στοίχημα καθώς μπορεί να επηρεάσει την παραμονή της Μέρκελ στη θεση της καγκελαρίας. Ρόμπερτ Χάμπεκ: στοίχημα η περαιτέρω άνοδος των Πρασίνων. Η επιρροή του Χαμπεκ έχει οδηγήσει αρκετούς στη Γερμανία να πιστεύουν οτι είναι εφικτή μια κυβερνητική σύμπραξη των Πρασίνων με τους Συντηρητικούς. Ο Χάμπεκ θα αποτελέσει κύριο παράγοντα για την πορεία τους, το 2019. Μάικλ Κρέτσνερ: Μπορεί να διατηρήσει τη Σαξονία; Από τις τέσσερις περιφερειακές εκλογές το 2019, αυτή στη Σαξονία είναι η πιο κρίσιμη καθώς αποτελεί και προπύργιο των συντηρητικών. Το CDU κυριαρχεί εκεί από το 90 αλλά ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάικλ Κρέτσνερ απολαμβάνει μόλις το 30% των δημοσκοπήσεων. Μια ήττα θα έχει μεγάλες επιπτώσεις. Κέβιν Κιούνερτ: Θα πείσει το SPD να εγκαταλείψει τον μεγάλο συνασπισμό; Αρκετοί Σοσιαλδημοκράτες είναι δυσαρεστημένοι με τον “μεγάλο συνασπισμό”. Το κόμμα θα επαναξιολογήσει τη σχέση αυτή στα τέλη του 2019, επομενως εκεί θα γίνει ένα από τα κεντρικά πρόσωπα ο γραμματέας της νεολαίας. Ο Κρίστιαν Λίντνερ: Θα δώσει μια ακόμα ευκαιρία στην “Τζαμάικα”; Αν οι Σοσιαλδημοκράτες φύγουν τότε θα επανέλθουν οι συζητήσεις για σχηματισμό μιας κυβέρνησης τύπου “Τζαμάικα”. Ο Λίτνερ έχει πει πως θα το επανεξετάσει στην περίπτωση που η Μέρκελ δεν είναι πια καγκελάριος. Ίσως αποτελέσει πρόσωπο κλειδί στα τέλη του 2019. Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ: Θα μεσολαβήσει για μια ακόμα κυβέρνηση; Ο πρόεδρος της Γερμανίας έχει κατά κύριο λόγο έναν τυπικό ρόλο, αλλά όταν υπάρχει κρίση τότε έχει το δικαίωμα να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο. Το έκανε προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού το 2017, αν κάτι συμβεί το 2019 τοτε ο πραγματιστής ίσως παίξει ξανά έναν τέτοιο ρόλο.

Στην Ιταλία:

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε από την κυβέρνηση να συμφιλιώσει τη χώρα (ξεκινώντας από την πολιτική τάξη ύστερα από μια ακόμα αναταραχή που προκλήθηκε πριν περάσει ο προϋπολογισμός) αναφερει η Reppublica. Δήλωσε ότι έχει ήδη υπογράψει τον προϋπολογισμό ώστε να αποφευχθεί ένα κενό από την 1η Ιανουαρίου παρά το γεγονός οτι “είχε εγκριθεί μόνο λίγες ώρες πριν από το κοινοβούλιο”. “Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει” δήλωσε. “Η μεγάλη συμπίεση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η έλλειψη διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς τώρα απαιτεί έναν πλήρη έλεγχο του περιεχομένου των μέτρων. Ελπίζω ειλιρικά ότι το κοινοβούλιο, η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να βρουν έναν τρόπο να συζητήσουν εποικοδομητικά τι συνέβη και να διαβεβαιώσουν ότι θα εξεταστουν και θα συζητηθούν στο μέλλον τα μέτρα”.
Στη Βραζιλία: “Η αυγή του Μπολζονάρου” αναφέρει το Politico: Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαίρ Μπολζονάρου ανέλαβε και επισήμως την εξουσία. Χρησιμοποιήσε την ομιλία του για να υποσχεθεί πως θα “χτίσει μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και διχασμούς” και πως θα εξαλείψει “τον σοσιαλισμό και την πολιτική ορθότητα”, τη διαφθορα, το έγκλημα και την κακοδιαχείριση των οικονομικών. Θέλει να ευθυγραμμίσει τη χώρα του με την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολζονάρου, πολλοί από τους οποίους είχαν τυλίξει τη βραζιλιάνικη σημαία γύρω από τους ώμους τους και είχαν βάψει τα πρόσωπά τους κίτρινα και πράσινα, συγκεντρώθηκαν έξω από το μέγαρο Planalto για να επευφημήσουν τον νέο πρόεδρο. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον 63χρονο Μπολζονάρου θα είναι η μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα