back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διχάζει τους Αθηναίους η αύξηση κόστους της πλαστικής σακούλας

Διαβάστε επίσης

Ποικίλουν οι αντιδράσεις των καταναλωτών όσον αφορά στην αύξηση του κόστους της πλαστικής σακούλας από τα 4 λεπτά στα 9 λεπτά. Για υπερβολική τιμή και άχρηστο μέτρο κάνουν λόγο κάποιοι ενώ για ένα μικρό απαραίτητο βήμα για τη σωτηρία του περιβάλλοντος μιλούν άλλοι.
Ελλειπή ενημέρωση των καταναλωτών από την πολιτεία και αποτυχία στην εφαρμογή του μέτρου σε πολλά σημεία λιανικής πώλησης διαπιστώνει η Greenpeace.

«Χρησιμοποιώ πάνινες τσάντες για τα ψώνια μου ωστόσο αγοράζω πλαστικές σακούλες απορριμμάτων, προς τι το όφελος;» αναρωτιέται μιλώντας στον Αθήνα 9.84 καταναλώτρια.

«Το κόστος στη ζωή μας από τη ρύπανση δεν κοστολογείται» σχολιάζει με ειρωνικό ύφος ένας νεαρός.

Αναμενόμενο χαρακτήρισε τον σκεπτικισμό των καταναλωτών, ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας της οργάνωσης για το θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς οι πολίτες δεν είναι πλήρως και σωστά ενημερωμένοι. «Να καταλάβει πρέπει ο κόσμος το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε ως χώρα με τη ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος και της θάλασσας, τη ρύπανση των πόλεων και τη διαχείριση του τεράστιου όγκου απορριμμάτων που παράγουμε. Χρειάζεται μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για αυτά τα θέματα να οργανωθεί από την πολιτεία και τις ΜΚΟ έτσι ώστε ο κόσμος να γίνει κομμάτι αυτής της προσπάθειας».

plastikes_sakoules

«Δεν πρόκειται για ένα απλό μέτρο, που μας το ζήτησε η Ε.Ε.» επισημαίνει στον Αθήνα 9.84 ο κ. Καφετζής. «Πρόκειται για μία ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο Δεν είναι μόνο η πλαστική σακούλα είναι και πολλά άλλα αντικείμενα. Η πλαστική σακούλα θα μπορούσε να δώσει τον τόνο. Σε αυτό δυστυχώς αποτύχαμε την χάσαμε αυτή την ευκαιρία. Θα πρέπει σε επόμενο βήμα να τα καταφέρουμε καλύτερα».

Η εφαρμογή του μέτρου

Στόχος της αύξησης του περιβαλλοντικού τέλους στα 9 λεπτά (με ΦΠΑ) είναι η περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης στις 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως, από 120-130 που ίσχυε για το 2018. Ο στόχος μέχρι το 2025 είναι οι 40 σακούλες ανά άτομο τον χρόνο.

Μετά από έντεκα μήνες χρήσης εφαρμογής του μέτρου χρέωσης της πλαστικής σακούλας, εκτιμάται ότι η μείωση της χρήσης φτάνει περίπου το 60%- 65% κατά μέσο όρο και έως και το 80% μεταξύ του δικτύου των σούπερ μάρκετ και σε αύξηση 25% των πωλήσεων πλαστικών απορριμμάτων, όπως οι σακούλες. Παράλληλα οι εισπράξεις που αποδόθηκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης μόνο για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς από το τέλος που επιβλήθηκε στις πλαστικές σακούλες έφτασε τα 7,7 εκατ. ευρώ.

«Το μέτρο έχει επιφέρει κάποια αποτελέσματα ιδίως στο κομμάτι που αφορά στα super market, ωστόσο σε πολλά σημεία λιανικής πώλησης δεν είναι τόσο διαδεδομένο», σχολιάζει ο κ. Καφετζής. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».

plastikes_sakoules

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα