back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρωτοχρονιά με τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια – Προβλήματα στις μετακινήσεις

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο «Ραφαήλ», που σαρώνει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, από το πρωί της Δευτέρας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, με τη «Σοφία» να ακολουθεί.

Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι επικρατούν στο Αιγαίο, στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην έξοδο του Κορινθιακού και στο Ιόνιο.

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε από το πρωί στο Γαρδίκι Φθιώτιδας για 50 περίπου άτομα που εγκλωβίστηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής, μετά από έντονη χιονόπτωση το βράδυ της Δευτέρας. Λίγο μετά τις 16.00 το μεσημέρι τελικά απεγκλωβίστηκαν.

Την ίδια στιγμή, δύο άτομα αποκλείστηκαν από τα χιόνια και τον παγετό στην περιοχή Πέντε Δέντρα στην Ακράτα, μέσα στα οχήματά τους. Στο σημείο, μετέβει ειδικό όχημα της ΕΜΑΚ για να προσεγγίσει τους αποκλεισμένους.

Πολύωρες διακοπές στην παροχή ρεύματος καταγράφηκαν το πρωί της Πρωτοχρονιάς σε περιοχές της νότιας και της δυτικής Αττικής, όπως η Βάρη, η Βούλα, η Νέα Μάκρη και το Πόρτο Ράφτη.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια από Ραφήνα και Πειραιά, καθώς επίσης και από Κυλλήνη.

Την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού σχεδόν παντού, καθώς οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Πιο αναλυτικά

Στην Αττική, τοπικές νεφώσεις, βόρειοι άνεμοι 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Το θερμόμετρο από 0 έως 8 βαθμούς.

Στη Μακεδονία και στη Θράκη, ήλιος και βαθμιαία νεφώσεις. Από το βράδυ χιονόνερο και κυρίως στα δυτικά χιόνια. Η θερμοκρασία από μείον 4 έως 8 βαθμούς.

Στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Στερεά Ελλάδα, βροχές από το απόγευμα και χιόνια στα ορεινά τη νύχτα σε ηπειρωτικές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία από μείον 2 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Στερεά, τοπικές βροχές τη νύχτα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Ο υδράργυρος από μείον 1 έως 11 βαθμούς.

Στην Πελοπόννησο, τοπικές βροχές το βράδυ και χιόνια στα ορεινά. Ο υδράργυρος από μείον 1 έως 14 βαθμούς.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, τοπικές βροχές ή καταιγίδες με βαθμιαία εξασθένηση. Οι  άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση 6 με 8 μποφόρ στα δυτικά και σταδιακή στροφή σε δυτικούς με εξασθένηση. Το θερμόμετρο από 8 έως 15 βαθμούς.

Στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, σποραδικές βροχές και στα νότια καταιγίδες με εξασθένηση το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνεόυν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία έως 15 βαθμούς.

Νέο κύμα κακοκαιρίας από την Πέμπτη

Από την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής-Βόρειας Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο.

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων για τους αστέγους

Ειδικά διαμορφωμένος θερμαινόμενος χώρος  είναι διαθέσιμος επί της οδού Σοφοκλέους 66,  έως τουλάχιστον το πρωί της Παρασκευής 4 Ιανουαρίου, λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας. Τηλεφωνικές γραμμές 24ωρης επικοινωνίας 1595 και 210 5246515 – 6.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Κλειστή είναι από τις 07.00 το πρωί, η λεωφόρος Πάρνηθος, λόγω χιονόπτωσης. Για λόγους ασφαλείας η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο για την Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, όπου μέχρι και τη νύχτα γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το χιόνι και ο παγετός έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Στην Αρκαδία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, από το 20ο έως το 52,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Τρίπολης – Καστρίου – Βουρβούρων – Αγίου Πέτρου – Άστρους, ενώ μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στην επαρχιακή οδό Ελάτης – Χρυσοβιτσίου -Στεμνίτσας.

Στην Κορινθία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων (από 14ο χιλιόμετρο και άνω), στην επαρχιακή οδό Τρικάλων – Καρυάς (από το 1ο χιλιόμετρο και άνω) και στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας (από το 15ο χιλιόμετρο και άνω).

Στην Μεσσηνία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από 33ο έως 40 χιλιόμετρο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών– Πατρών

Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της Αιγιάλειας τα ξημερώματα, προκάλεσε μικρή υποχώρηση του πρανούς στη χιλιομετρική θέση 165+00 του αυτοκινητόδρομου Αθηνών- Πατρών, στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», εφαρμόστηκαν, για προληπτικούς λόγους, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων.

Νομός Λάρισας

Στα λευκά έχει ντυθεί η περιοχή της Σπηλιάς, αλλά και ορεινές περιοχές των Φαρσάλων και της Ελασσόνας. Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί στο οδικό δίκτυο, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρισας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην επαρχιακή οδό Γόννων- Καλλιπεύκης από το 12ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Συκουρίου- Σπηλιάς από το 4ο χλμ.

Στους 50 πόντους το χιόνι στα ορεινά Τρίκαλα

Ξεπέρασε τους 50 πόντους το ύψος του χιονιού στα ορεινά των δήμων Πύλης και Καλαμπάκας του νομού Τρικάλων, ενώ 20 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ρίχνουν αλάτι προκειμένου το οδικό δίκτυο να είναι ανοιχτό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε: «όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, και προετοιμαζόμαστε για την Πέμπτη».

Στο νομό Καρδίτσας, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος σημείωσε ότι όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια 35 μηχανήματα.

Κατολισθήσεις στα Χανιά

Σε πολλά σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα έχουν αναφερθεί πτώσεις βράχων και πετρών με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στον οδικό άξονα από Χανιά μέχρι Κολυμπάρι όπου εκτός από καταπτώσεις πετρών έχουν αναφερθεί και μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων σε σημεία του οδικού δικτύου όπου απαιτείται η ιδιαίτερη προσεχή των οδηγών.

Λόγω κατολίσθησης χωμάτινων όγκων έκλεισε η επαρχιακή οδός από Πλάτανο προς Σφηνάρι Κισσάμου όπου και έχουν αποσταλεί μηχανήματα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας Προβλήματα συγκέντρωσης υδάτων αναφέρθηκαν σε περιοχές του δήμου Χανίων, ενώ λόγω της καταρρακτώδους βροχής ανέβηκε και η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Κλαδισσό.

Xιόνια στη Λέσβο

Από το πρωί χιονίζει σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού. Από το πυκνό χιόνι η συγκοινωνία έχει διακοπεί σε κάποια χωριά ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ισχυρή βροχόπτωση στην Κω

Έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε τις απογευματινές ώρες στο νησί της Κω. Λόγω της ισχυρής βροχής ξεχείλισαν χείμαρροι στο νησί και σε κάποιες περιπτώσεις διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ένα αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα νερά πλημμυρισμένου ποταμού και έπεσε σε χαντάκι στην περιοχή της Συντριανής.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα