back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: οι σημαντικότερες στιγμές του 2018

Διαβάστε επίσης

Συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού

Στις 12 Μαρτίου του 2018, μισό χρόνο περίπου μετά την διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου του 2017, τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης -Χριστιανοδημοκράτες (CDU)/Χριστιανοκοινωνιστές (CSU)– κατάφεραν έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων να υπογράψουν την κυβερνητική συμφωνία για συγκρότηση του μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).  Δύο ημέρες αργότερα, η Άνγκελα Μέρκελ επανεκλέγεται για τέταρτη φορά καγκελάριος από τα μέλη του Μπούντεσταγκ .

 

Παραίτηση Σουλτς-Διαδοχή Νάλες

Έπειτα από το χαμηλό ιστορικό που συγκέντρωσε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στις ομοσπονδιακές εκλογές (20,5%), οι προσδοκίες που είχε δημιουργήσει ο Μάρτιν Σουλτς, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του μερικούς μήνες πριν, έσβησαν οριστικά. Με την αξιοπιστία του να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και υπό την απειλή εσωκομματικού εμφυλίου, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι δεν θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Νωρίτερα, άλλωστε, είχε δηλώσει ότι δε θα συμμετείχε σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, ενώ λίγο αργότερα γνωστοποίησε ότι θα αποχωρήσει και από την ηγεσία του SPD, στην οποία είχε εκλεγεί πριν από μόλις 11 μήνες με το εντυπωσιακό ποσοστό 100%.

Κάπως έτσι πέρασε το δαχτυλίδι στην Αντρέα Νάλες, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και πρώην υπουργό Εργασίας, η οποία τελικά εξελέγη τον Απρίλιο σε συνέδριο του κόμματος στην ηγεσία του με ποσοστό 66%, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της ανανέωσής του.

 

Το πιο μακρύ καλοκαίρι για τη Γερμανία

Το καλοκαίρι του 2018 θεωρείται από πολλούς Γερμανούς ένα από τα χειρότερα των τελευταίων ετών. Τρεις “σταθερές” τους -σε τρία εντελώς διαφορετικά πεδία- κλονίστηκαν: η πολιτική σταθερότητα και η παντοκρατορία της καγκελαρίου, η παντοδυναμία της Εθνικής Γερμανίας και το περίφημο “δροσερό” γερμανικό καλοκαίρι.

 

Η διαμάχη στους Κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης

Ο Χορστ Ζέεχοφερ, ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών -αδελφού κόμματος των Χριστινοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ- αποδείχθηκε -όπως αναμενόταν- ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την καγκελάριο αλλά και τον μεγάλο συνασπισμό.

Ως αρμόδιος υπουργός για την ομοσπονδιακή προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, είχε απειλήσει πολλάκις ότι η Γερμανία θα προχωρήσει μονομερώς σε επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο που έχουν καταγραφεί σε άλλα κράτη-μέλη στα σύνορα με την Αυστρία. Μάλιστα, έδωσε και τελεσίγραφο ότι το αργότερο έως τις αρχές Αυγούστου θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί εάν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αυστρία.

Στο „Σχέδιο για τη Μετανάστευση“ που παρουσίασε αναφερόταν ότι στα γερμανοαυστριακά σύνορα θα ισχύσει ένα “νέο καθεστώς”, προκειμένου οι αιτούντες άσυλο για τους οποίους είναι υπεύθυνες άλλες χώρες να μην επιτρέπεται να εισέρχονται στη γερμανική ενδοχώρα. Στο εν λόγω σχέδιο μάλιστα γινόταν και πάλι λόγος για κέντρα-τράνζιτ κλειστού τύπου, που δεν περιλαμβάνονταν στην κυβερνητική συμφωνία του μεγάλου συνασπισμού, καθώς είχαν βάλει βέτο οι Σοσιαλδημοκράτες. Μετά από εβδομάδες οι δύο πλευρές πέτυχαν έναν συμβιβασμό.

 

Υπόθεση Μάασεν και επεισόδια στο Κέμνιτς

Τα προβλήματα όμως που προκάλεσε ο Ζέεχοφερ δεν τελειώνουν εδώ, καθώς υπερασπίστηκε περισσότερο από όσο θα έπρεπε τον Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Συνταγματικής Νομιμότητας. Ο Μάασεν αποπέμφθηκε έπειτα από απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από το πόστο που κατείχε από τον Αύγουστο του 2012, καθώς σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 7 Σεπτεμβρίου στην Bild, αμφισβήτησε την αυθεντικότητα ενός βίντεο που έγινε viral στο Twitter στο οποίο φαίνεται να δέχεται επίθεση από ακροδεξιούς ένας άνδρας που μοιάζει με αλλοδαπό.

Το βίντεο θεωρείται ότι συνδέεται με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 26 Αυγούστου στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ στο Κέμνιτς της Σαξονίας, κατά τη διάρκεια των οποίων μαχαιρώθηκε θανάσιμα ένα γερμανός πολίτης και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο. Υπεύθυνοι γι’ αυτό θεωρήθηκαν δύο αιτούντες άσυλο.

Προτού όμως προλάβουν να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις, ο Ζέεχοφερ, που συνέχισε να στηρίζει τον Μάασεν, εξέταζε το ενδεχόμενο μετά την αποπομπή του να του αναθέσει τον ρόλο του υφυπουργού για ζητήματα ασφαλείας στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου ο ίδιος προΐσταται. Θα επρόκειτο για αναβάθμιση του Μάασεν, ιεραρχικά και μισθολογικά.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο Ζέεχοφερ πρότεινε ο Μάασεν να αναλάβει στο υπουργείο τον ρόλο του απεσταλμένου για θέματα ασφαλείας, αλλά εξαιτίας των επιφυλάξεων του SPD, δεδομένων των αμφιλεγόμενων τοποθετήσεων του Μάασεν, αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στο εσωτερικό του μεγάλου συνασπισμού. Τελικά, το Νοέμβριο ο Μάασεν τέθηκε από τον Ζέεχοφερ σε διαθεσιμότητα.

 

Μουντιάλ

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία ηττήθηκε με 0-2 από τη Νότια Κορέα και αποκλείστηκε από την φάση των ομίλων για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Μουντιάλ.

 

Καύσωνας

Το φετινό καλοκαίρι ήταν εξαιρετικά ζεστό για ολόκληρη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, με πρωτοφανή κύματα καύσωνα και πυρκαγές. Αλώβητη δεν έμεινε ούτε η Γερμανία, όπου η θερμοκρασία στην Σαξονία, για παράδειγμα, έφτασε ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στο  κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, τα υπερβολικά χαμηλά υδάτινα επίπεδα στον ποταμό Έλβα έφεραν στην επιφάνεια πυρομαχικά και χειροβομβίδες.

Λόγω του κύματος καύσωνα και των ανησυχιών που προκάλεσε, μάλιστα, η γερμανίδα καγκελάριος ολοκλήρωσε νωρίτερα από το προβλεπόμενο τις θερινές της διακοπές και επέστρεψε εσπευσμένα στο Βερολίνο.

 

Δίκη NSU

H δίκη της γερμανικής νεοναζιστικής οργάνωσης NSU (Εθνικοσοσιαλιστικό Παράνομο Κίνημα), δηλαδή εναντίον της βασικής κατηγορούμενης Μπεάτε Τσέπε και τεσσάρων φερόμενων συνεργών της στο εφετείο του Μονάχου, το ανώτατο δικαστήριο πολιτικής και ποινικής δικαιοδοσίας στη Βαυαρία, ξεκίνησε στις 6 Μαΐου του 2013 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2018, έπειτα από 437 δικάσιμους.

Kαταδικάστηκαν οι πέντε κατηγορούμενοι που θεωρούνται υπεύθυνοι για συμμετοχή τους από το 2000 έως το 2007 σε εννέα δολοφονίες μεταναστών, τη δολοφονία μίας αστυνομικού, σε τρεις βομβιστικές ενέργειες (στη Νυρεμβέργη το 1999 και στην Κολονία το 2001 και το 2004) και 15 ένοπλες ληστείες. Η Τσέπε, εκ των ιδρυτών της οργάνωσης, καταδικαστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

 

Η Κέρμπερ στην κορυφή

Η γερμανίδα τενίστρια Άντζελικ Κέρμπερ επιβλήθηκε της Σερίνα Γουίλιαμς στον τελικό του Γουίμπλεντον, κατακτώντας τον τίτλο. Νίκησε με 6-3 και 6-3, παίρνοντας τη ρεβάνς από την 37χρονη θρυλική Αμερικανίδα, για τον χαμένο τίτλο του 2016 στο ίδιο γήπεδο. Ο τίτλος ήταν ο πρώτος για την 30χρονη Γερμανίδα στο βρετανικό Open και συνολικά τρίτος σε Grand Slam τουρνουά, μετά το Australian Open και το US Open, το 2016.

 

Πράσινοι: νέα ηγεσία και αλματώδης άνοδος

Το κόμμα των Πρασίνων ήταν το πρώτο που διέβλεψε στην Γερμανία την ανάγκη ανανέωσης, εκλέγοντας τον Ιανουάριο νέους επικεφαλής, τον Ρόμπερτ Χάμπεκ και την Αναλένα Μπάερμποκ. Οι μήνες που ακολούθησαν τους οδήγησαν σταθερά σε κρατιδιακό επίπεδο ψηλά, αλλά το εντυπωσιακότερο είναι ότι στην εκπνοή του χρόνου έχουν σταθεροποιηθεί στην δεύτερη θέση δημοσκοπικά σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

 

Εκλογές σε Βαυαρία και Έσση

Οι κρατιδιακές εκλογές στην Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου και στην Έσση στις 28 του ιδίου μηνός αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Στη Βαυαρία, προπύργιο των Χριστιανοκοινωνιστών του Ζέεχοφερ, το κόμμα του (που εκεί εκπροσωπεί λόγω ιδαιτερότητας του γερμανικού εκλογικού συστήματος ολόκληρη τη Χριστιανική Ένωση) σημείωσε ιστορικό χαμηλό, συγκεντρώνοντας ποσοστό μόλις 37,2% (-10,5 ποσοστιαίες μονάδες από τις αντίστοιχες εκλογές του 2013) και χάνοντας την αυτοδυναμία του στην τοπική κυβέρνηση.

Εξίσου αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματα και στην Έσση για τους Χριστιανοδημοκράτες, που συγκέντρωσαν μόλις 27%, και παρότι κατάφεραν τελικά να ηγηθούν εκ νέου της τοπικής κυβέρνησης, η πτώση των 11,3 ποσοστιαίων μονάδων ήταν το τελευταίο πλήγμα για την καγκελάριο.

Κερδισμένοι και στις δύο αναμετρήσεις οι Πράσινοι που αναδείχθηκαν δεύτερη δύναμη, αλλά και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία που όχι μόνο εισήλθε σε ακόμη δύο τοπικά κοινοβούλια αλλά κατέκτησε και την τέταρτη θέση.

Μεγάλοι χαμένοι εκτός από τα αδελφά κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, οι ομοσπονδιακοι κυβερνητικοί τους εταίροι, Σοσιαλδημοκράτες, που στην Βαυαρία με ποσοστό μόλις 9,7% (-10,9%) κατάφεραν να κατακτήσουν μόλις την πέμπτη θέση, και στην Έσση με ποσοστό 19,8% (-10,0%) την τρίτη.

 

Η αξιοζήλευτη παραίτηση Μέρκελ

Στις 29 Οκτωβρίου η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών στο συνέδριο της 7ης και 8ης Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θα παραμείνει στην καγκελαρία έως και τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο του 2021, αλλά και ότι στη συνέχεια δεν θα διεκδικήσει άλλο πολιτικό αξίωμα. Η ίδια, μάλιστα, διευκρίνισε ότι είχε λάβει αυτή την απόφαση από τον Αύγουστο, κατά την διάρκεια των θερινών της διακοπών. Στόχος της αποχώρησής της από την ηγεσία της CDU είναι να αναλάβει ο διάδοχός της την ανανέωση του κόμματος έως τις επόμενες εκλογές και εκείνη να επικεντρωθεί στην διακυβέρνηση της χώρας, καταφέρνοντας κάτι που πολλοί θα ζήλευαν: την συντεταγμένη αποχώρησή της από την πολιτική.

 

Παραίτηση Ζέεχοφερ

To Noέμβριο, μετά το πλήγμα των εκλογών στη Βαυαρία, ο Χορστ Ζέεχοφερ, μετά από έντονη φημολογία και αναβολές διάψευσης ή επιβεβαίωσης από πλευράς του, ανακοίνωσε επισήμως ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Το πιθανότερο είναι να αντικατασταθεί από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, στο συνέδριο της 19ης Ιανουαρίου του 2019. Για την ώρα, άγνωστα παραμένουν τα σχέδια του Ζέεχοφερ σχετικά με την παραμονή του ή μη στο ομοσπονδιακο υπουργείο Εσωτερικών.

 

Το αντίο της Μέρκελ και η εκλογή της ΑΚΚ 

Στις 7 Δεκεμβρίου στο 31ο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών, η Άνγκελα Μέρκελ εκφωνεί την τελευταία της ομιλία υπό την ιδιότητα της επικεφαλής τους. Μια ομιλία συγκινητική που έκανε τους 1.001 συνέδρους μετά το πέρας της να την χειροκροτούν επί δέκα σχεδόν ολόκληρα λεπτά όρθιοι.

Την ίδια ημέρα η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (ΑΚΚ), γ.γ. του κόμματος και εκλεκτή της καγκελαρίου, εκλέγεται στον Β’ γύρο με 51,8% πρόεδρος της CSU, επικραττώντας οριακά του αντιπάλου της Φρίντριχ Μερτς, που συγκέντρωσε το όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό 48,2%.

 

Ο Φρίντριχ Μερτς και η διχασμένη CDU 

Την στήριξή του για τον Μερτς, πρώην επικεφαλής της ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης που επί σειρά ετών είχε απομακρυνθεί από την πολιτική και δραστηριοποιούταν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εξέφρασε ανοιχτά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόεδρος του Μπούντεσταγκ.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος που χρειάστηκε να διεξαχθεί και Β’ γύρος για την ανάδειξη νέου προέδρου. Ο τρίτος διεκδικητής ήταν ο Γενς Σπαν, ομοσπονδιακός Υπουργός υγείας, πρώην υφυπουργός του Σόιμπλε επί υπουργίας του στο υπουργείο Οικονομικών και δριμύς επικριτής της πολιτικής των ανοιχτών θυρών της Άνγκελα Μέρκελ.

Στον απόηχο του συνεδρίου τα ερωτήματα είναι δύο: τι ρόλο μπορεί να αναλάβει ο Μερτς, αλλά κυρίως, πως θα καταφέρει η ΑΚΚ να ενώσει το διχασμένο κόμμα της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, κρατώντας τους κεντρώους και, παράλληλα, επαναπατρίζοντας τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους, που έφερε και απώθησε αντιστοίχως η “σοσιαλδημοκρατική” προσέγγιση Μέρκελ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα