back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αναμένοντας το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Μετά από μία χρονιά που σημαδεύτηκε από πολιτικές κρίσεις και ενώ τα “κίτρινα γιλέκα” αρνούνται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί στον γαλλικό λαό, με αφορμή τις παραδοσιακές ευχές για τη νέα χρονιά.

Οι τρεις μεγάλες κρίσεις

Τρεις ήταν οι μεγάλες κρίσεις που επηρέασαν τον Γάλλο πρόεδρο την χρονιά που πέρασε. Το σκάνδαλο Μπεναλά με τον υπεύθυνο ασφαλείας του Μακρόν που εντοπίστηκε να χτυπάει διαδηλωτές στην πορεία της πρωτομαγιάς, η παραίτηση – έκπληση σε ζωντανή σύνδεση από το ραδιόφωνο του πιο δημοφιλούς υπουργού, του Νικολά Ιλό και, φυσικά, το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” που έκλεισε ήδη ενάμιση μήνα.

Το βράδυ το τηλεοπτικό διάγγελμα Μακρόν

Τούτων δοθέντων, το σημερινό μήνυμα του Μακρόν αναμένεται με αγωνία από όλους, σε μία περίοδο που τα δημοσκοπικά του ποστοστά βρίσκονται σε ελύθερη πτώση. Μόλις έναν χρόνο πριν, στο αντίστοιχο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Γάλλος πρόεδρος μιλούσε για μία χρονιά “συνοχής του έθνους”. Είχε δε εκφράσει την πρόθεσή του να κάνει την χώρα του “πιο δυνατή και πιο δίκαια”.

Η σημειρνή του ομιλία, θα είναι η πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά το διάγγελμα της 10ης Δεκεμβρίου όπου ανακοίνωσε σειρά μέτρων ως απάντηση στις διεκδικήσεις των “κίτρινων γιλέκων”. Οι ευχές του Μακρόν θα μεταδωθούν από όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και μέσω ίντερνετ σήμερα, μετά τις 8 το βράδω ώρα Γαλλίας. Την ίδια ώρα, ομάδες των “κίτρινων γιλέκων” καλούν σε διαδήλωση στη λεωφόρο των Ιλισσίων Πεδίων, ας απάντηση στην κίνηση Μακρόν.

Διαδήλωση υπέρ του Μακρόν

Δύο συλλογικότητες, η “Στοπ τώρα, αρκεί!” και το κίνημα “κόκκινα φουλάρια”, έρχονται σαν απάντηση στα “κίτρινα γιλέκα” αλλά και υπέρ της κυβέρνησης και του ίδιου του Μακρόν. Εδώ και μέρες, κυκλοφορεί κάλεσμα στα κοινωνικά δίκτυα για μία “πορεία πολιτών” στις 27 Ιανουαρίου το μεσημέρι στην πλατεία της Ρεπιμπλίκ. Ήδη μερικές χιλιάδες πολιτών έχουν απαντήσει ότι θα συμμετάσχουν στην πορεία, ενώ πάνω από 15.000 ότι ενδιαφέρονται.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα