back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ναρκωτσουνάμι στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Το 2018 ίσως αποδειχθεί η χρονιά που οι διεθνείς αρχές θα έχουν κατάσχει τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης όλων των εποχών. Γερμανοί ερευνητές ανησυχούν, εντούτοις, ότι ο πόλεμος των ναρκωσυμμοριών για τον έλεγχο της αγοράς κοκαΐνης θα ενταθεί ακόμη και εντός συνόρων ΕΕ.

Το πρώτο χτύπημα

Ισπανικό λιμάνι Αλχεθίρας, Απρίλιος 2018: οι ερευνητές εντοπίζουν συχνά φορτία ναρκωτικών εκεί, προερχόμενα κυρίως από την Νότιο Αμερική. Τα ευρήματα, ωστόσο, των αστυνομικών στην συγκεκριμένη έφοδο ανάμεσα στα κιβώτια με τις μπανάνες αποτέλεσαν καθοριστική νίκη έναντι των εμπόρων κοκαΐνης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Περίπου εννέα τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν εκείνη την ημέρα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που κατασχέθηκε ποτέ σε φορτηγό-πλοίο στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών. H τιμή που θα έπιανε στην “πιάτσα” αυτή η ποσότητα εκτιμάται σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Το 2018 χρονια-ρεκόρ

Το εύρημα-ρεκόρ είναι ενδεικτικό αυτού που οι τελωνειακές και αστυνομικές αρχές στη Γερμανία αποκαλούν “Νοτιοαμερικανικό Τσουνάμι”. Κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερες ποσότητες του θανατηφόρου ναρκωτικού κατάσχονται ανά τον πλανήτη και αναμένεται αύξηση των ποσοτήτων τους το 2019, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας (Bundeskriminalamt – ΒΚΑ), το οποίο δημοσίευσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μεγάλος αριθμός ποσοτήτων κοκαΐνης που έχουν ήδη κατασχεθεί θα δημοσιοποιηθεί εντός του επόμενου έτους, ενώ η ΒΚΑ εκτιμά ότι οι φετινές κατασχέσεις θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 639 τόνων του 2017.

Πιο “αποτελεσματική” η παραγωγή σε Κολομβία, Περού και Βολιβία

Ο Κρίστιαν Χόπε, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης ναρκωτικών της ΒΚΑ, δήλωσε στο NDR ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται “κυρίως στην παραγωγή μεγάλης κλίμακας σε χώρες όπως η Κολομβία, το Περού και η Βολιβία”, ενώ συμπλήρωσε ότι πλέον η παραγωγή είναι πιο “αποτελεσματική”, εννοώντας ότι μπορούν να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες του ναρκωτικού από μικρότερη ποσότητα του φυτού κόκα σε σύγκριση με το παρελθόν.

Αμβέρσα και Ρότερνταμ οι πύλες εισόδου

Μέχρι στιγμής, στο στόχαστρο των ναρκωσυμμοριών βρίσκονται κυρίως το Βέλγιο και η Ολλανδία. Και οι δύο χώρες διαθέτουν μεγάλα βιομηχανικά λιμάνια -της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ αντιστοίχως- και, ως εκ τούτου, αποτελούν πύλες- εισόδου για τους εμπόρους κοκαΐνης εδώ και αρκετά χρόνια.

Ανησυχία για τη Γερμανία

Ο Χόπε εκφράζει τον φόβο ότι θα ενταθεί ο πόλεμος ανάμεσα στα εγκληματικά δίκτυα και ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της βίας στη Γερμανία, για παράδειγμα μέσω της εξαπόλυσης απειλών σε λιμενεργάτες ή ακόμη και μέσω της υφαρπαγής φορτίων κοκαΐνης με βίαιες μεθόδους.

Τα ισχυρότερα δίκτυα

Η αγορά κοκαΐνης αυτή τη στιγμή ουσιαστικά ελέγχεται από συγκεκριμένα εγκληματικά δίκτυα. Οι ομάδες διακινητών με την μεγαλύτερη ισχύ βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια και το Μαρόκο, ενώ ακολουθεί και η Γερμανία. Στις αρχές του μήνα στο πλασίο διεθνούς επιχείρησης εναντίον της Ντραγκέτα, ομάδας οργανωμένου εγκλήματος τύπου μαφίας στην Καλαβρία της Ιταλίας, εντοπίστηκαν σχεδόν τέσσερις τόνοι κοκαΐνης.

Τα κέρδη καταλύτης για άλλες εγκληματικές πράξεις

Ο Χόπε υπογραμμίζει ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πώς τα δισεκατομμύρια που αποδίδει το εμπόριο ναρκωτικών δεν “επενδύονται” μόνο στο πολυτελές lifestyle των λίγων με τα ακριβά γούστα, αλλά αποτελούν τον καταλύτη για τη διάπραξη άλλων εγκηματικών πράξεων, όπως η εμπορία ανθρώπων, οι ληστείες και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα