back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ. Καμίνης: «Χρειάζεται πολιτική βούληση και σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Αθήνα»

Διαβάστε επίσης

Το πρόβλημα της πόλης είναι οι θύλακες πολιτικής βίας που εξακολουθούν να υπάρχουν επεσήμανε -μέσω του Αθήνα 9.84- στην καθιερωμένη εκπομπή του, «Ραντεβού με τον Δήμαρχο», ο Γιώργος Καμίνης.

Πρόσθεσε ότι, μία περιοχή της Αθήνας που ταλαιπωρείται πιο πολύ από κάθε άλλη είναι τα Εξάρχεια. «Δεν έχω διστάσει να πω», συνέχισε, «ότι η πρόσμιξη πολιτικής βίας και οργανωμένου εγκλήματος από τη μια, και πανεπιστημιακά κτίρια που λειτουργούν ως αποθήκες πυρομαχικών και κρησφύγετα από την άλλη, είναι η βασική εστία του προβλήματος».

Ο κ. Καμίνης επανέλαβε ότι, «χρειάζεται πολιτική βούληση και σχέδιο ώστε οι δράστες ενεργειών που επιχειρούν να εκφοβίσουν, να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη» προσθέτοντας ότι, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας ομονοούν σε κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στο χθεσινό «τυφλό» χτύπημα έξω από τον ιερό ναό Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, στο Κολωνάκι, ο κ. Καμίνης το χαρακτήρισε αποτρόπαιο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους δύο τραυματίες και τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση.

«Το λέω με κάθε ευκαιρία και θα το ξαναπώ: η Αθήνα, σύμφωνα με τους πιο αξιόπιστους δείκτες, είναι και πρέπει να παραμείνει μία ασφαλής πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της», ανέφερε ο κ. Καμίνης.

Για το Γηροκομείο Αθηναίων

Ενισχύει στην στήριξή του προς το Γηροκομείο Αθηνών ο δήμος Αθηναίων, καθώς και τις έκτακτες ανάγκες του, με την κάλυψη της σίτισης των ηλικιωμένων τροφίμων και τις αργίες και τις γιορτές. «Το Γηροκομείο πρέπει γρήγορα να μπει σε νέα φάση», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Σημειώνεται ότι, το 2016, δόθηκε ένα τέλος στην κακοδιοίκηση δεκαετιών στο Γηροκομείο Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα, ο δήμος Αθηναίων ανέλαβε τις ανάγκες σίτισης των ηλικιωμένων.

Για την καινοτομία και την Στοά Εμπόρων

Ακόμη, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στη σημαντική διεθνή διάκριση που απέσπασε η πρωτεύουσα καθώς ανακηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πρωτεύουσα καινοτομίας για το έτος 2018.

«Η σύγχρονη καινοτομία μπορεί να είναι και κοινωνική και γι αυτή ακριβώς την πολιτική της βραβεύθηκε η πόλη μας. Η Αθήνα κέρδισε μία τεράστια διάκριση για την ιστορία της πόλης και της χώρας. Αυτό το βραβείο αποτελεί μία αναγνώριση της μεγάλης μας προσπάθειας να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία με τους πολίτες, με πανεπιστήμια, ιδιωτικά ιδρύματα, εταιρίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημοτικές υπηρεσίες.

«Δώσαμε κίνητρα -με πλήρη χρηματοδότηση των λειτουργικών τους αναγκών για τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας- σε νέους επιχειρηματίες να ξαναλειτουργήσουν τα καταστήματα. Παράλληλα ξαναζωντανεύουμε κομμάτια της πόλης που έπληξε η κρίση. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας και την ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες», είπε ο κ. Καμίνης.

Ειδικότερα για την Στοά Εμπόρων, καλεσμένοι του δημάρχου Αθηναίων στο στούντιο του Αθήνα 9.84 ήταν ο συντονιστής και εκδότης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» Χρήστος Αλεφάντης, καθώς το περιοδικό με το νέο κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Σχεδία art» φιλοξενείται σε ένα από τα καταστήματα, καθώς και ο φωτογράφος Γιώργος Μαλεκάκης, από την πλ. Θεάτρου.

«Πριν από 4 χρόνια ξεκίνησε ο επανασχεδιασμός των απούλητων περιοδικών και η μεταμόρφωσή τους από κάτι φαινομενικά άχρηστο σε προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Μάλιστα πριν από 2.5 χρόνια απευθύναμε πρόσκληση σε ανθρώπους της “Σχεδίας” ηλικίας άνω των 50 χρόνων οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας, να συμμετάσχουν σε δωρεάν μαθήματα επαναχρησιμοποίησης».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεφάντη «εκπαιδεύτηκαν και ενεργοποιηθήκαν να φτιάχνουν οι ίδιοι από το χαρτί , πολύ όμορφα αντικείμενα. Αυτό είναι το “Σχεδία art”. Έχει ένα μήνυμα και περιβαλλοντικό και βαθιά κοινωνικό, καθώς ενεργοποιεί και δίνει δουλειά στους ανθρώπους γιατί αυτοί έχουν προσληφθεί να τα φτιάχνουν και στη Στοά εμπόρων είναι διαθέσιμα προς πώληση».

Στο εικαστικό φωτογραφικό project στο “πως βλέπουμε την Αθήνα”, αναφέρθηκε ο κ. Μαλεκάκης. Όπως είπε, στόχος του ήταν «με μία καλλιτεχνική προσέγγιση, να βλέπω πάντα την Αθήνα ως Αθήνα και να την εκτιμώ και όχι να την συγκρίνω με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και να ζηλεύω με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Έχει μία δυναμική από μόνη της, μία βαθιά ιστορία την οποία μπορεί να την εξελίξει, αρκεί να την αποδεχθούν και την ανυψώσουν οι πολίτες της. Αυτή είναι η ουσία του project. Στο χώρο εκεί κάνουμε σεμινάρια και φιλοξενούμε εκθέσεις από ανθρώπους που έχουν παρόμοια αισθητική προσέγγιση για την πόλη. Στο μέλλον θα έχουμε και προϊόντα».

Για την Αθήνα των Αγγέλων

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στις εορταστικές εκδηλώσεις, που έχει προγραμματίσει ο δήμος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.

«230 εκδηλώσεις σε όλη την πόλη για όλες τις ηλικίες. Εντελώς δωρεάν. Από το Ολύμπια το δημοτικό μουσικό θέατρο, μέχρι την Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το εμπορικό τρίγωνο του δήμου Αθηναίων, το αστεροσκοπείο και πολλά ακόμα σημεία σε γειτονιές της Αθήνας γιορτάζουν. Αποκορύφωμα θα είναι τη Δευτέρα η αλλαγή του χρόνου, που θα γίνει και φέτος στο Θησείο, με φόντο την Ακρόπολη».

Για να μιλήσουν για τις εκδηλώσεις καλεσμένοι του δημάρχου στο στούντιο του Αθήνα 9.84 ήταν η σκηνοθέτης και ηθοποιός Φρόσω Λύτρα και ο σκηνοθέτης του εορταστικού προγράμματος Γιάννης Κακλέας.

«Φέτος ολοκληρώνεται ένα πλάνο που ξεκίνησε πέρυσι με λέξεις όπως: φιλοξενία αγάπη όνειρο, λέξεις που εύχονται, που προτρέπουν που γεμίζουν τις καρδιές των ανθρώπων. Ολοκληρώνεται με την επέλαση των “Αγγέλων στην πόλη”. Στόχος είναι να καθρεφτιστούν οι πολίτες στο καλό. Να γίνουν οι ίδιοι προστάτες της πόλης μας, να γίνουμε οι ίδιοι άγγελοι για τους συνανθρώπου μας», είπε η κυρία Λύτρα.

«Ο δρόμος συνεργασίας δήμου και καλλιτεχνών ώστε να δημιουργείται μια αίσθηση άλλου τύπου στις γιορτές νομίζω ότι είναι πρωτοποριακός δρόμος», είπε ο κ. Κακλέας και πρόσθεσε ότι, η παραμονή Πρωτοχρονιάς «θα είναι μια μεγάλη γιορτή σε ένα καταπληκτικό μέρος στο Θησείο, με φόντο την Ακρόπολη, ετοιμάζουμε μια μεγάλη γιορτή που αυτή τη φορά θα συνεχιστεί με dj για να κάνει ο κόσμος το πάρτι του όπως θέλει».

Για την τουριστική αναγέννηση της Αθήνας

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στην συνεργασία με την Aegean, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, συνεχίζοντας, όπως είπε, «το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας που οδήγησε στην τουριστική αναγέννηση της πόλης, με ρεκόρ 5,5 εκ. τουριστών το 2018, πάμε ένα βήμα παραπέρα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καμίνης επεσήμανε ότι, δημιουργήθηκε «μια πρωτόγνωρη σε μέγεθος σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη της Αθήνας που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Όλες οι συμπράξεις μας με τον ιδιωτικό τομέα απέδωσαν. Και αυτές οι συνεργασίες έφεραν αποτέλεσμα: Βάλαμε γερά θεμέλια ώστε η Αθήνα να βλέπει το αύριο με αισιοδοξία».

Για το Σεράφειο

Παραπάνω από ενθαρρυντικό χαρακτήρισε ο κ. Καμίνης τον απολογισμό λειτουργίας του Σεραφείου, το οποίο τον τελευταίο χρόνο επαναλειτουργεί στην συμβολή των οδών Πειραιώς & Π. Ράλλη.

«Είναι ένα Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας, που ολοκληρώσαμε μέσα στην πιο βαθιά οικονομική κρίση. Ο απολογισμός, παραπάνω από ενθαρρυντικός: δίνουν εκεί ραντεβού 15.000 Αθηναίοι, μικροί και μεγάλοι για να αθληθούν, να επιμορφωθούν, να ψυχαγωγηθούν, να δημιουργήσουν, να συνεργαστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις Παιδικές Χαρές

Το τελευταίο εξάμηνο, η δημοτική αρχή, παρέδωσε στους μικρούς Αθηναίους, 28 σύγχρονες, ασφαλείς και πιστοποιημένες Παιδικές Χαρές. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, «έως το τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του συνόλου των παιδικών χαρών της πόλης».

Για το «Ολύμπια»

Τέλος, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία του θεάτρου Ολύμπια, στην οδό Ακαδημίας. «Το γνωρίζετε οι περισσότεροι, αλλά όσοι δεν το ξέρουν να πούμε ότι η παλιά Λυρική –αυτός ο εμβληματικός χώρος- απέκτησε και πάλι ζωή και είναι πια το «Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», κατέληξε.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα