back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δημοσιογράφοι κατηγορούνται επειδή “κάλυψαν” τον αποκεφαλισμό ομοιώματος του Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Τρεις δημοσιογράφοι κατηγορούνται από τις αρχές επειδή “κάλυψαν δημοσιογραφικά” την εικονική δίκη που έστησαν διαδηλωτές των “κίτρινων γιλέκων” και τον αποκεφαλισμό ομοιώματος του Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Τις πόρτες του αστυνομικού τμήματος της πόλης Ανγκουλέμ, πέρασαν χθες, Πέμπτη, τρεις εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Charente Libre». Πρόκειται για έναν δημοσιογράφο, έναν φωτογράφο και έναν αρχισυντάκτη, οι οποίοι κατηγορούνται για “προτροπή σε εγκληματική πράξη μέσω της προβολής της”.

Οι δύο από αυτούς (ρεπόρτερ και φωτογράφος) κάλυπταν το γεγονός, “όπως και κάθε άλλη εκδήλωση που σχετίζεται με την επικαιρότητα, με βάση τους κώδικες δεοντολογίας και σύμφωνα με το δίκαιο της ενημέρωσης”, γράφει σε κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας, η ποινή για όσα κατηγορούνται οι δημοσιογράφοι φτάνει μέχρι και τα 5 έτη φυλάκισης και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Αρχισυντάκτης: Πιστεύαμε ότι μας καλούν για μάρτυρες

Ο αρχισυντάκτης Ισμαέλ Καρούμ, κατηγορείται λόγω της ιδιότητάς του, ως ο υπεύθυνος για κάθε δημοσίευση στην εφημερίδα. Ο ίδιος μάλιστα παραδέχτηκε ότι έμαθε στο αστυνομικό τμήμα ότι είναι κατηγορούμενος.

“Πιστεύαμε ότι μας κάλεσαν ως μάρτυρες”, δήλωσε στην εφημερίδα Express. “Δεχτήκαμε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις που μας έγιναν, αλλά νοιώσαμε αμέσως ότι και οι ίδιοι οι αστυνομικοί ήταν έκπληκτοι”, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος, κάνοντας λόγο για μία υπόθεση που δεν ξεκίνησε από τις τοπικές αρχές.

Για να απαντήσει δε, στο ερώτημα “γιατί κινηματογραφήθηκε η σκηνή”, υπενθύμισε ότι στην πρώτη φάση των κινητοποιήσεων των “κίτρινων γιλέκων” πολλοί δημοσιογράφοι είχαν δεχτεί προσβολές και επιθέσεις από τους διαδηλωτές, και έτσι αποφάσισαν να βιντεοσκοπούν διαρκώς για να προστατευθούν οι ίδιοι.

Αντιδράσεις και από τα κίτρινα γιλέκα

Η εικονική αυτή δίκη του Μακρόν έγινε στην πόλη Σαράντ στη νοτιοδυτική Γαλλία και διοργανώθηκε από μέλη της τοπικής οργάνωσης των “κίτρινων γιλέκων”. Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, παραμονή της έκτης πράξης των διαδηλώσεων και ημέρα γενεθλίων του Γάλλου προέδρου.

Να σημειώσουμε ότι η πρωτοβουλία της τοπικής οργάνωσης των “κίτρινων γιλέκων” να πραγματοποιήσει δημόσια μία εικονική δίκη που κατέληξε σε εικονικό αποκεφαλισμό του Μακρόν, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, αλλά και μέσα στο ίδιο το κίνημα, αφού πολλές άλλες οργανώσεις αλλά και απλά μέλη, εξέφρασαν δημοσίως τις αντιρρήσεις τους με τέτοιου είδους πρακτικές.

Εφημερίδα: Θα συνεχίσουμε την αποστολή μας

Η εφημερίδα δήλωσε ότι, πιστή στην αντίληψή της για το τι είναι ενημέρωση και δημοσιογραφία, τόσο σε σχέση με την εξουσία, όσο και σε σχέση με τις ομάδες πίεσης ή τα κινήματα όπως αυτό των “κίτρινων γιλέκων”, θα συνεχίσει να υπηρετεί την αποστολή της.

Σε ανακοίνωσή της, υπογράμμισε επίσης ότι επιφυλλάσσεται κάθε νόμιμου μέσου απέναντι σε όσους επιχειρούν να περιορίσουν τον ρόλο της αυτόν.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Εθνικού Συνδικάτου Δημοσιογράφων που με ανάρτησή του στο twitter αναρωτήθηκε “πού πηγαίνουμε;” και “πού είναι η ελευθερία της ενημέρωσης;”.

Υπό κράτηση οι διοργανωτές

Στο μεταξύ, οι τρεις βασικοί διοργανωτές του εικονικού αποκεφαλισμού του ομοιώματος του Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή στην πόλη Σαράντ βρέθηκαν σήμερα στο ίδιο αστυνομικό τμήμα κατηγορούμενιο και σύμφωνα με πληροφορία θα ακολουθήσει κράτησή τους.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα