back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στα 12 ευρώ το μήνα μειώνεται το ΕΚΑΣ από την 1η Ιανουαρίου 2019

Διαβάστε επίσης

Στα 12 ευρώ το μήνα μειώνεται το ΕΚΑΣ την 1η Ιανουαρίου 2019, από 35 ευρώ που είναι φέτος,με προοπτική να καταργηθεί πλήρως το 2020. Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας υπουργείου Εργασίας, τίθεται σε εφαρμογή η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο.

Οι δικαιούχοι, προκειμένου να λάβουν το ΕΚΑΣ θα πρέπει να πληρούν σωρρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

Να είναι συνταξιούχοι που υπέβαλλαν αίτηση ή είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν από την 12η Μαΐου 2016.

Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρούνται συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω, καθώς παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους.

Να έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα έως 7.720 ευρώ.

Να έχουν συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 8.884 ευρώ.

Να έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 11.000 ευρώ και

να έχουν συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, έως 643 ευρώ.

Ειδικές περιπτώσεις

Συνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, οι οποίοι στερούνται πλήρως την παροχή του ΕΚΑΣ, λαμβάνουν έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή του ΕΚΑΣ 2019 που έχει απολεσθεί.
2. Ζευγάρι που στερείται πλήρως την παροχή του ΕΚΑΣ, λαμβάνει έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση (χορηγείται στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα), ισόποση με την παροχή του ΕΚΑΣ 2019 που έχει απολεσθεί.
3. Απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όλοι όσοι, στερούνται την παροχή ΕΚΑΣ μέχρι την τελική κατάργησή του.
4. Τα 2/3 του πλήρες ποσού του ΕΚΑΣ, δικαιούνται συνταξιούχοι:
α) λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη και β) δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.
5. Σε πρόσωπα που είναι συνδικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου, τα ποσά του ΕΚΑΣ επιμερίζονται κατά το ίδιο ποσοστό επιμερισμού της σύνταξης, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του οικείου ασφαλιστικού φορέα τους, άλλως από την κληρονομική μερίδα τους.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα