back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία: οι διεθνείς αντιδράσεις

Διαβάστε επίσης

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από πλευράς ΕΕ, καθώς Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο φοβούνται ανασύνταξη των τζιχαντιστών.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, άσκησε έντονη κριτική μέσω ανάρτησής του στο Twitter: “Αυτή η απόφαση θέτει σε κίνδυνο τις επιτυχίες που έχουμε σημειώσει μέχρι στιγμής στην μάχη ενάντια στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος”.

Η Γερμανία έχει στείλει στη Συρία περί τους 1.200 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εμπλέκονται στον ανεφοδιασμό καυσίμων, σε ναυτικές και εκπαιδευτικές επιχειρήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Παρίσι, με την γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φολάνς Παρλί, να παραδέχεται μεν ότι η τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση έχει αποδυναμωθεί και έχει χάσει το 90% των περιοχών πού είχε υπό τον έλεγχό της, αλλά να επισημαίνει ότι η μάχη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. “Το Ισλαμικό Κράτος δεν εξαφανίστηκε από τον χάρτη, ούτε οι ρίζες του. Οι τελευταίοι θύλακες της τρομοκρατικής οργάνωσης πρέπει να ηττηθούν στρατιωτικά μια για πάντα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Γαλλία έχει στείλει ειδικές δυνάμεις στη Συρία, στο πλαίσιο του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη στην Ιορδανία και πυροβολικό στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ.

Και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει σε ανακοίνωσή του: “Ακόμη και χωρίς εδάφη υπό την κατοχή του το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος παραμένει απειλή”.

Δυσαρέσκεια για την απόφαση του αμερικανού προέδρου εκφράζεται και από τους Κούρδους της Συρίας, υπό τον φόβο ενδεχόμενης ανασύνταξης της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η απάντηση Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ από πλευράς του υπεραμύνεται της απόφασής του, γράφοντας στο Twitter: “Η αποχώρηση από τη Συρία δεν αποτελεί έκπληξη. Την έχω υποστηρίξει εδώ και χρόνια και πριν από έξι μήνες, όταν δημοσίως ήθελα πολύ να γίνει, συμφώνησα να παραμείνουμε περισσότερο. Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και άλλοι είναι ο τοπικός εχθρός του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Κάνουμε εκεί κάτω τη δουλειά τους! Καιρός να επιστρέψουμε σπίτι και να ανοικοδομήσουμε».

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα