back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έκρηξη βόμβας στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ

Διαβάστε επίσης

Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στις 02.35 τα ξημερώματα  στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου στο Φάληρο έξω από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Η έκρηξη έγινε αισθητή πολλές εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους των γύρω περιοχών καθώς η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε- σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις- ήταν βάρους πέντε κιλών.

Εκτιμήσεις αξιωματικών από την Αντιτρομοκρατική αναφέρουν ότι πρόκειται για “επαγγελματική δουλειά” στον τρόπο δράσης και στην  κατασκευή της βόμβας.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στα τζάμια μέχρι τον 6ο όροφο του κτιρίου, αλλά και ζημιές στους τοίχους στο εσωτερικό. Ζημιές προκλήθηκαν και σε παρακείμενες πολυκατοικίες.

Πρίν από την έκρηξη είχε προηγηθεί απειλητικό τηλεφώνημα αγνώστου στην ιστοσελίδα «Zougla» και στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 στις 00:50 προειδοποιώντας ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στον ΣΚΑΪ, ότι δεν είναι φάρσα και πως η έκρηξη θα γινόταν σε 45 λεπτά όπως και συνέβη.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αστυνομικές αρχές. Η περιοχή αποκλείστηκε σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το κτίριο του  ΣΚΑΪ ενώ ειδοποιήθηκαν και απομακρύνθηκαν όσοι εργαζόμενοι βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις του σταθμού.

Επιτόπου έσπευσαν αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς και πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία και υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Οι πυροτεχνουργοί συνεχίζουν τις έρευνες, συλλέγουν στοιχεία ενώ υπάρχει η πληροφορία ότι κάποια κομμάτια του μηχανισμού έχουν μεταφερθεί στην Αντιτρομοκρατική για έλεγχο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν πάνω από πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης.  Οι δράστες ήταν δύο, άφησαν τη βόμβα σε σάκο, έφυγαν με μοτοσικλέτα, και έχουν καταγραφεί από κάμερες. Όλα δείχνουν ότι είχαν παρακολουθήσει την περιοχή επί ημέρες και οι κινήσεις τους ήταν μελετημένες.

Η οδός Εθνάρχου Μακαρίου και στα δυο ρεύματα της καθώς και οι παράπλευρες οδοί παραμένουν αποκλεισμένες από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

 

Ολ.Γεροβασίλη: Η δημοκρατία πρέπει να θωρακίζεται

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του Σκάι στο Νέο Φάληρο, προκειμένου να ενημερωθούν για την έκρηξη βόμβας.

«Η δημοκρατία είναι θωρακισμένη και θωρακίζεται ακόμα περισσότερο και φυσικά δεν απειλείται», πρόσθεσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη.  «Έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα μέτρα από τη πρώτη στιγμή από την ΕΛΑΣ. Οι έρευνες θα εξακολουθήσουν να γίνονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ευτυχώς είναι μόνον υλικές ζημιές και δεν υπάρχουν θύματα», είπε η κ. Γεροβασίλη. «Η δημοκρατία πρέπει να θωρακίζεται και πρέπει να το σκεφτούν καλά όλοι όσοι αφήνουν διαδρόμους για να περνάνε φωνές τρομοκρατίας ή φασισμού», πρόσθεσε.

Β. Χιώτης: Υπάρχουν υποψίες

«Υπάρχουν υποψίες για το ποιος μπορεί να είναι πίσω από την επίθεση αλλά η Αστυνομία δε δίνει ακόμα  λεπτομέρειες. Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα. Δεν υπάρχει λογική σε τέτοιου είδους χτυπήματα» είπε ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ κ.Βασίλης Χιώτης  σε δηλώσεις του στον «Αθήνα 9.84».

«Η βόμβα ήταν ισχυρότητη. Οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες κτιρίου, έχουν θρυματιστεί τα τζάμια από τον πρώτο έως τον έκτο όροφο. Δεν υπάρχει λογική σε τέτοιου είδους χτυπήματα. Είναι ένα παράλογο πράγμα το οποίο μας έχει συγκλονίσει. Θα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για εμάς γιατί τζάμια που έχουν σπάσει έχουν προκαλέσει ζημιές και στο εσωτερικό των γραφείων. Αλλά συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε και περιμένουμε μία αποδοκιμασία από όλους όσους πρέπει. Πρέπει να απομονωθούν τέτοιους είδους περιστατικά με τον πιο ισχυρό τρόπο».

Στ. Μαυροειδάκος: Ήθελαν να κατεδαφίσουν τον ΣΚΑΙ

«Κάποιοι ήθελαν να κατεδαφίσουν τον Σκαϊ. Διότι στο σημείο που έχει τοποθετηθεί το σακίδιο με την πάνω πέντε κιλά εκρηκτική ύλη το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκαλούσε τεράστιες ζημιές» δήλωσε  ο κ. Στράτος Μαυροειδάκος Γενικός Γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, στον Αθήνα 9.84. «Στα 20 μέτρα υπάρχουν σπίτια. Είναι ένα χτύπημα ενάντια στη δημοκρατία μας. Αν ήταν λίγο πιο μέσα (ο εκρητικός μηχανισμός) δεν θα υπήρχε Σκαϊ αυτή τη στιγμή. Αυτοί που έκαναν αυτό το πράγμα ήθελαν να σκοτώσουν».

Μαρία Σπυράκη: Στοχοποίηση της διαφορετικής άποψης-

“Η δημοκρατία, η πολυφωνία και η ελευθεροτυπία δεν φιμώνονται και δεν τρομοκρατούνται από κανέναν. Οι ένοχοι αυτής της βαριάς τρομοκρατικής επίθεσης πρέπει να βρεθούν άμεσα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Αυτό είναι ευθύνης της κυβέρνησης που πρέπει να δώσει την πολιτική κατεύθυνση ώστε η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της” δήλωσε η κα Μαρία Σπυράκη, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ στον “Αθήνα 9.84″. Όπως ανέφερε στην εκπομπή με τον Νεκτάριο Νώτη, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί πολύν καιρό τώρα είναι εντελώς δηλητηριώδες.
“Η στοχοποίηση της διαφορετικής άποψης είναι κάτι το οποίο είχε μάλλον καταντήσει κανονικότητα τα τελευταία χρόνια και όλα αυτά δημιουργούσαν μια εξαιρετικά τοξική ατμόσφαιρα. Αντί λοιπόν να θεωρούμε ότι η Ελλάδα λειτουργεί σαν κανονική δημοκρατία τουλαχιστον ας ζητήσουμε να γίνει το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι η κυβέρνηση να δείξει πολιτική βούληση και να δώσει στην αστυνομία σαφείς πολιτικές εντολές ώστε να κάνει τη δουλειά της”.

ΚΙΝΑΛ – Σταμάτης Μαλέλης: Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά και απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ. Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τους δράστες και να τους στείλει στη Δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενοι όρθιοι θα συνεχίσουν τον αγώνα της ενημέρωσης. Είμαστε στο πλευρό τους» δήλωσε ο Σταμάτης Μαλέλης, γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής. .

Σε δηλώσεις του στον “Αθήνα 9.84″ ο κ. Μαλέλης είπε ότι τα φαινόμενα της τρομοκρατίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ενότητα. “Νομίζω όμως ότι είναι και μια μαύρη μέρα. Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά πώς νιώθουν τώρα οι εργαζόμενοι του Σκαϊ. Βλέπω και τις εικόνες και νιώθω μόνο θλίψη και οργή. Πρέπει πια να τελειώσουν όλα αυτά. Η ψυχή μου και η καρδιά μου είναι με τους εργαζόμενους του Σκαϊ. Τα φαινόμενα της τρομοκρατίας, της τυφλής βίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ενότητα.

Κώστας Ζαχαριάδης: Άθλια, καταδικαστέα πράξη

“Το βομβιστικό χτύπημα στο ΣΚΑΙ είναι μια άθλια πράξη, καταδικαστέα απο κάθε δημοκράτη πολίτη. Η δημοκρατία μας είναι εδραιωμένη, θωρακισμένη, δεν τραυματίζεται και δεν απειλείται” λέει στον “Αθήνα 9.84” ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

“Αυτοί που επιχειρούν να βάλουν τον τρόμο και τον φόβο στην τηλεοπτική και στην πολιτική ζωή της χώρας θα αποτύχουν διότι μας βρίσκουν όλους ενωμένους απέναντι σε αυτό. Ο φόβος και ο τρόμος θα είναι πάντα έξω απο την πολιτική και τηλεοπτική και μιντιακή ζωή της χώρας”.

Γ. Καμίνης: Η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη

Με ανάρτησή του στο twitter η δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης καταδικάζει την επίθεση στο ΣΚΑΙ

“Η βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής προκαλεί αποτροπιασμό – Η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη – Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται”.

Ν.Βούτσης: Αυτονόητη η καταδίκη

«Είναι απερίφραστη και αυτονόητη η καταδίκη του γεγονότος. Η Δημοκρατία έχει πάντοτε τον τρόπο να αποτρέπει την εισβολή του φόβου και του τρόμου στο πεδίο και την εξίσωση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, όπως οι εμπνευστές τους θα ήθελαν».

Ποτάμι:  Επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας

«Η βομβιστική επίθεση εναντίον Μέσων Ενημέρωσης είναι επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας. Είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να καταδικάσουν την επίθεση, επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας. Οι αρχές πρέπει να ανακαλύψουν τους ενόχους και όλοι πρέπει να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές και να ενισχύσουμε το κλίμα διαλόγου αποφεύγοντας την ακραία πόλωση και τη στοχοποίηση ανθρώπων και Μέσων. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και στη διοίκηση του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής».

KKE: Απόλυτη καταδίκη- Άλλοθι για καταστολή

«Οι ενέργειες αυτές είναι απόλυτα καταδικαστέες. Λειτουργούν, εκτός των άλλων, ως άλλοθι για την ένταση της καταστολής και βοηθούν αντικειμενικά εκείνους, που θέλουν να επιβληθεί κλίμα φόβου και σιγή νεκροταφείου στον λαό» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το συμβάν:

“17-12-2018 ΩPA 02.35 EKPHΞH A.E.M ΣTHN OΔO EΘNAPXOY MAKAPIOY ΣTO NEO ΦAΛHPO ΠΛHΣION EΓKATAΣTAΣEΩN THΛEOΠTIKOY ΣTAΘMOY. ΔE ΣHMEIΩΘHKAN TPAYMATIΣMOI ATOMΩN. EIXAN ΠPOHΓHΘEI ΠPOEIΔOΠOIHTIKA THΛEΦΩNHMATA ΣE MME KAI H ΠEPIOXH EIXE AΠOKΛEIΣTEI AΠO TIΣ AΣTYNOMIKEΣ ΔYNAMEIΣ”.

Δημήτρης Πέρρος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα