back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το αεροδρόμιο «ταξιδεύει» προς τη δημιουργία

Διαβάστε επίσης

Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ως κόμβος ιστοριών

Αεροδρόμιο. Ένα τοπόσημο πολυσήμαντο, που αποτελεί σύμβολο-τομή στις έννοιες χρόνος και ταξίδι. Ένας τόπος- μη τόπος, δομημένος να είναι το πέρασμα και όχι ο προορισμός. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών γνωρίζοντας ότι είναι «Κόμβος ιστοριών» επιχείρησε ένα ταυτόχρονο άνοιγμα στην Τέχνη και τους επιβάτες του: διοργάνωσε έναν διαγωνισμό μικρών ταξιδιωτικών ιστοριών των επιβατών με τίτλο «Hub of stories»(«Κόμβος ιστοριών»), που θα μετατραπούν σε ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα από Έλληνες συγγραφείς.

Αθήνα- ταξίδι- αεροδρόμιο

Αθήνα- ταξίδι- αεροδρόμιο. Με αφορμή αυτές τις τρεις λέξεις επισκέπτες ή ταξιδιώτες έπρεπε να διατυπώσουν μια ιστορία 40 λέξεων που να σχετίζεται με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. 125.000 άνθρωποι είδαν το κάλεσμα αλλά μόλις 300 από αυτούς διατύπωσαν την προσωπική τους ιστορία. Πέντε Έλληνες συγγραφείς ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, η Αμάντα Μιχαλοπούλου, ο Πέτρος Τατσόπουλος, η Σώτη Τριανταφύλλου και ο Χρήστος Χωμενίδης επέλεξαν πέντε από αυτές για να γράψουν ο καθένας από αυτούς μια μίνι νουβέλα. Και οι πέντε ιστορίες μαζί θα κυκλοφορήσουν σε δίγλωσση έκδοση, το πρώτο τρίμηνο του 2019 στο πλαίσιο της συνεργασίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018». Θεματικός άξονας αυτής της συγκατοίκησης θα είναι το μοτίβο «Δεν υπάρχουν βαρετοί άνθρωποι».

«Πολλές ιστορίες για το αεροδρόμιο συνωστίζονται στο μυαλό μας»

«Ο χώρος του αεροδρομίου δεν σημαίνει μόνο μεταφορές, αλλά και ανθρώπινες σχέσεις» σημείωσε στην παρουσίαση του διαγωνισμού στο Μικρό Παλλάς η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια επικοινωνίας του αερολιμένα. «Υπάρχουν πάντοτε βαρετές ζωές από τις οποίες οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν κι αυτός είναι ο σκοπός» επισήμανε ο Χρ. Χωμενίδης, μιλώντας ταυτόχρονα για τον εκδημοκρατισμό των αεροπορικών μεταφορών σε μια εποχή που το αεροπλάνο είναι πλέον λαϊκό μέσο συγκοινωνίας με το πρόσθετο δεδομένο ότι η απόσταση μεταξύ ουρανού και γης όταν πετάμε έχει μειωθεί λόγω των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Για τη χαμένη μαγεία του αεροπορικού ταξιδιού έκανε λόγο και ο Π. Τατσόπουλος, τονίζοντας όμως κάτι άλλο: «Από την ταχύτητα του αλόγου έχουμε περάσει στον συγκλονισμό της αίσθησης του χρόνου που προκαλεί το αεροπορικό ταξίδι».

«Τα κείμενα που προέκυψαν από τον διαγωνισμό μοιάζουν με σπαράγματα, με ένα είδος παραμιλητού» υπογράμμισε η Αμ. Μιχαλοπούλου ενώ ο Θ. Γεωργακόπουλος σημείωσε πως είναι μεγάλη χαρά να έρχεται κάποιος σε επαφή με τα πρόσωπα του αεροδρομίου. Τέλος, η Σ.Τριανταφύλλου, η οποία βρισκόταν στη Γαλλία και συνδέθηκε μέσω Skype με τον χώρο της εκδήλωσηςείπε πως η επικείμενη έκδοση δείχνει τη διάθεση του αερολιμένα να ανοιχτεί στη λογοτεχνία και την τέχνη γενικότερα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να προβληθεί η σύγχρονη πνευματική δημιουργία. «Πολλές ιστορίες για το αεροδρόμιο συνωστίζονται στο μυαλό μας» κατέληξε η συγγραφέας.

Οι νικητές

Αυτοί είναι οι 5 νικητές και οι ιστορίες τους όπως διατυπώθηκαν στα social media του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών:

@Λάουρα Αντωνιου

@Papadopoulos Peter

@Χριστιάννα Τραγουδάρα

@Γιώργος Φουντουλάκης

@Vagelis Aerakis

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα