back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρεμιέρα του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

O πρώτος «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ελλάδας, ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως την περιφερειακή πολιτική και οικονομία, άμυνα και ασφάλεια, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενέργεια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η διαδικασία αυτή είναι ιστορικής σημασίας ενώ οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει να επαναληφθεί ο διάλογος και το 2019 στην Ελλάδα.

Το 2018 ήταν η καλύτερη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία των διμερών σχέσεων Ελλαδας- ΗΠΑ αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες και ενώ είναι ακόμα σε εξέλιξη ο στρατηγικός διάλογος των δύο χωρών, που εγκαινιάστηκε σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Οι ίδιοι αξιωματουχοι χαιρέτισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως τη σημαντικότερη διπλωματικη επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή και όπως ανέφεραν εξακολουθούν να τη στηρίζουν. Στον εν εξελίξει διάλογο μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν ήδη καλυφθεί ζητήματα περιφερειακα καθώς και η συνεργασια στους τομείς Άμυνας και ασφάλειας.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα υιοθετηθεί κοινή δήλωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα έχει επαφές σήμερα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ καθώς και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τραμπ, Τζον Μπόλτον.

Ο κ. Κατρούγκαλος θα έχει (23.00 ώρα Ελλάδος) συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα