back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βρετανική Βουλή όπου η Μέι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο καθώς επίσης και η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αλλά και η καταδικαστική απόφαση εναντίον του δικηγόρου του Ντ. Τραμπ.

Στη Βρετανία

Σχεδόν όλες οι εφημερίδες έχουν βασικό θέμα τη νίκη της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο καθώς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 200 υπερ έναντι 117 κατά. Η εξέλιξη αυτή φυσικά δεν διώχνει τα σύννεφα πάνω από τη βρετανική πολιτική σκηνή λόγω Brexit. Με δεδομένο ότι παρά την ψήφο εμπιστοσύνης εξακολουθεί να διαθέτει την πλειοψηφία της Βουλής για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit η Μει θα επιχειρήσει σήμερα στις Βρυξέλλες να αποσπάσει παραχωρησεις από την Ε.Ε, ικανές να μεταπείσουν κάποιους από τους βουλευτές, που διαφωνούν.
Η εφημερίδα “i” αναφέρει πως τελικά πέτυχε να ανατρέψει … την εκτέλεσή της. Οι FT συμφωνούν λέγοντας ότι η νικη έδωσε στην πρωθυπουργό “πολιτική ανάσα” αλλά προσθέτει ότι η χθεσινή διαδικασία επί της ουσίας δεν αλλάζει το γεγονός ότι χρειάζεται κοινοβουλευτική στήριξη για τη συμφωνια με την Ε.Ε για το Brexit.
Με αυτή τη διαπίστωση συμφωνεί και η Ιζαμπέλ Χάρντμαν στο άρθρο της στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spectator. Η αρθρογράφος καταλήγει σημειώνοντας πως “παρά το δραμα που εκτυλίχθηκε τα τελευταία 24ωρα τίποτα επί της ουσίας δεν αλλάζει. Το κόμμα των Τόρις παραμένει διχασμένο, όπως διαπιστώνει, και οι βουλευτές είναι εξοργισμένοι ο ένας έναντι του άλλου, περισσότερο δε από ποτέ”.
Και η Huffpost επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμα πλειοψηφία για την έγκριση της συμφωνίας από την κα Μέι. Το Κοινοβούλιο, αναφέρει, παραμένει σε αδιέξοδο.
Οι Times επισημαίνουν και κάτι άλλο: “σχεδόν κάθε πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Τερέζα Μέι χθες παραμένει το ίδιο και σήμερα”.
Η Sun αναφέρει ότι η πρωθυπουργός δεν είναι κάτι αλλο παρά …εφτάψυχη αλλά στο βασικό της άρθρο σημειώνει ότι “κάνει μεγάλο λάθος αν πιστεύει όχι η χθεσινή νικη αποτελεί εντολή για ένα ακόμα πιο ήπιο Brexit από την υπάρχουσα συμφωνία. Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι πάνω από 17 εκ ψηφοφόροι του leave θα αμείλικτοι αν οι Τόρις τώρα προωθήσουν μια συμφωνία τύπου Νορβηγίας ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Ο Guardian ωστόσο αναφέρει ότι οι σκληροί υπέρμαχοι του Brexit τελικά εκαναν τη μεγάλη κίνηση και τελικά “έχασαν κάθε ευκαιρία”. Το συμφέρον της Μει και τελικά του έθνους, εκτιμά, ευθυγραμμίζονται με το να δει τους ζηλωτές ευρωφοβικούς να παραμένουν στον “πάγο” της βρετανικής πολιτικής σκηνής.
Από την πλευρά της η Daily Mail απευθύνει έκκληση να σταματήσει ο “εμφύλιος” εντός των Τόρις καθώς αν δεν σταματήσει, κανείς δεν θα τους το συγχωρήσει.
Η χθεσινή διαδικασία φυσικά απασχολεί και τον διεθνή Τύπο.
Η Pais στην Ισπανία αναφέρει ότι η Τερέζα Μέι τώρα “είναι μια ζωντανή νεκρη”
Η Wyborcza στην Πολωνία αναφέρει πως η προοπτική ήττας σε μια ψηφοφορία για τη συμφωνία της είναι πολύ πιθανή όπως επίσης και ενός σκληρού Brexit, όπως και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών ακόμη και ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Στη Γερμανία η Bild αναφέρει ότι η Βρετανία πλέει ολοταχώς προς ένα παγόβουνο αλλά δεν φαίνεται να τη νοιάζει.
Η Frankfurter Allgemeine πάντως θεωρεί ότι η κα Μέι τώρα είναι “ενισχυμένη” ενόψει και της παρουσίας της στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
“Τι σημαίνει η χθεσινή νίκη της Μέι” σχολιάζει ο Φλοριάν Εντέρ του Politico. Πρώτον ότι το κόμμα της δεν θα την προκαλέσει ξανά για τους επόμενους 12 μήνες. Λάβετε το ως σημάδι πως τελικά η πλειοψηφία των Συντηρητικών της θέλουν να τελειώνουν με το θέμα του Brexit. Δεύτερον, είναι πολύ πιθανόν ότι η Μέι που καθοδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της 40χρονης αιχμαλωσίας και πίσω στη χώρα του γάλακτος και του μελιού. Αλλά αποτυγχάνοντας οι Ευρωσκεπτικιστές να ρίξουν τη Μέι τελικά απομακρύνουν την προοπτική μιας σκληρής εξόδου από την Ευρώπη. Τρίτον, η περίπτωση να πετυχει να λάβει το “πράσινο φως” από τη Βουλή ακόμα δεν είναι ορατή και οι αντίπαλοί της δεν έχουν ακόμα βέβαια μια εναλλακτική. Η Μέι πάντως δήλωσε χθες στους βουλευτές της ότι θα παραιτηθεί μετα το Brexit και δεν θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Για τη Σύνοδο Κορυφής

“Δεν ξεφεύγουμε από το Brexit” ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέστειλε χθες το απόγευμα την επιστολή πρόσκλησης προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής. “Με δεδομένη τη σοβαρή κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο” επεσήμανε, χωρίς βέβαια να αναφέρεται στην ψήφο εμπιστοσύνης, “θα ξεκινήσουμε με το Brexit”. Οι ηγέτες “θα ακούσουν την αξιολόγηση της βρετανιδας πρωθυπουργού και αργότερα θα συναντηθούμε ως 27 για να συζητήσουμε το θέμα” έγραψε στην επιστολή. Οι ηγέτες θα μιλήσουν επί των συμπερασμάτων, κάτι που προκαλεί εντύπωση καθώς έως τώρα δεν υπήρχε η αίσθηση ότι θα αλλάξει κάτι επ αυτών.
Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ σε ερωτήσεις που δέχθηκε χθες στην Μπούτεσταγκ με βασικο θέμα το Brexit ανέφερε ότι “δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τη συμφωνία”. “Αυτή είναι η κοινή θέση των 27. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναμένονται αλλαγές από τις συζητήσεις”, αναφέρει η DW. H Μέρκελ απέρριψε επίσης την κατηγορία του ακροδεξιού “AfD” πως η συμφωνία επί της ουσίας “τιμωρεί” τη Βρετανία που φεύγει από την Ε.Ε. Όπως είπε η καγκελάριος τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν μια “μεταβατική περίοδο” όπου θα επεξεργαστούν και οι δύο πλευρές σημαντικά θέματα όπως “η δύσκολη εξισωση ” για τη Β. Ιρλανδία.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη μεταρρύθμιση της Ευρωζωνης, το Politico, υπενθυμίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών νωρίτερα αυτό το μήνα κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Το αποκαλούν δε “ολοκληρωμένο πακέτο” που “ανοίγει τον δρόμο για σημαντική ενίσχυση” της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Η συγκεκριμένη διατύπωση αποτελεί μικρή νίκη για τον Εμανουέλ Μακρόν ειδικά σήμερα, που την έχει τόσο ανάγκη. Ο Μακρόν θα πάρει αυτό που ζητά… δηλαδή τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης αλλά πολύ μικρότερο από ό,τι είχε φανταστεί αλλά και συνοδευόμενο με την υπόσχεση πάντως πως η διαδικασία θα είναι ταχύτατη και θα συνοδεύει το νέο 7ετή προϋπολογισμό της Ε.Ε για να εγκριθεί έως το φθινόπωρο. Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεργαστούν με το Eurogroup σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, βάσει του κειμένου των συμπερασμάτων. Θα αποτελεί κομμάτι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα υπόκειται “σε κριτήρια και στρατηγική καθοδήγηση από τα μέλη της Ευρωζώνης που επί της ουσίας θα αποφασίζουν το μέγεθός του”. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν έως τον Ιούνιο του 2019.
Σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμο, η ιταλική κυβέρνηση τελικά κατέληξε στην πρόταση για έλλειμμα που θα φθάσει το 2.04% του ΑΕΠ της. Η πρόταση κατατέθηκε χθες από τον ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε στη διάρκεια συνάντησης του με τους Γιούνκερ, Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί. Ο Κόντε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση “επανέκτησε” χρηματοδοτικές πηγές που προηγουμένως παρέμεναν ανενεργές ενώ εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι έχει επιτευχεί “καλή πρόοδος” και πως η Κομισιόν τώρα θα αξιολογήσει τις προτάσεις. “Θα συνεχίσουμε τη δουλειά τις επόμενες μέρες”.
Οι ηγέτες της Ε.Ε θα ξεκινήσουν να φθάνουν στο χώρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 14.00 το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών μετά τις συνεδριάσεις των ευρωπαικών κομμάτων. Η Σύνοδος ξεκινά στις 15.00 ώρα Βρυξελλών με την πρώτη συνέντευξη Τύπου να αναμένεται στις 7 το απόγευμα, πριν από το δείπνο. Την Παρασκευή οι εργασίες ξεκινούν στις 10 το πρωί με πρώτο θέμα τις εξελίξεις γύρω απο το ευρώ.

Στην Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση θα εγκρίνει αύξηση 22% του κατώτατου μισθού, από τα 858 ευρώ στα 1.050 ευρώ μεικτά, στις 21 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Η αύξηση αυτή, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, συμφωνήθηκε από κοινού με το αριστερό κόμμα Podemos που στηρίζει την κυβέρνηση. “Το υπουργικό συμβούλιο της 21ης Δεκεμβρίου θα υιοθετήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού” δήλωσε ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι θα τεθεί σε ισχύ «από το 2019» και αφορά «την πιο σημαντική αύξηση από το 1977». Η αύξηση αυτή του κατώτατου μισθού, η οποία αναμενόταν αρχικά να αποφασιστεί στις 28 Δεκεμβρίου, θα εγκριθεί με διάταγμα σε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου στη Βαρκελώνη στις 21 Δεκεμβρίου, σε μια ένδειξη, σύμφωνα με τον Σάντσεθ, ότι η κυβέρνησή του θέλει να προωθήσει την «ευημερία σε όλη την επικράτεια». Οι Σοσιαλιστές χρειάζονται την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων, όπως των καταλανικών, για να περάσουν νομοθετήματα, όπως το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 340 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και συγκεντρώνει για αυτό τον λόγο τις έντονες επικρίσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εκφράσει ενστάσεις για τον ισπανικό προϋπολογισμό από τον Νοέμβριο, όταν ανέφερε σε έκθεσή της ότι απειλούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας.

Στις ΗΠΑ

“Η ποινή του Κοέν και η συμφωνία θέτει στο επίκεντρο ξανά τον Αμερικανό πρόεδρο” αναφέρει η WSJ. Σε τρία χρόνια φυλακισης καταδικάστηκε ο Μάικλ Κοέν, επί σειρά ετών προσωπικός δικηγόρος του Ντ. Τραμπ. Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν τον έκρινε ένοχο για εξαγορά σιωπής δύο γυναικών ώστε να διευκολυνθεί η προεκλογική εκστρατεια του Τραμπ, το 2016 όπως και για ψευδή κατάθεση αναφορικά με επιχειρηματικά σχέδια του μεγιστάνα της αγοράς ακινήτων στη Μόσχα, τα οποία τελικά δεν ευοωδόθηκαν. Η εξέλιξη αυτή εμπλέκει σαφώς τον Αμερικανό πρόεδρο καθώς ο Κοέν ενεργούσε κατ΄ εντολή του όταν προσέγγισε τις δύο γυναίκες οι οποίες ισχυρίζονταν ότι είχαν στο παρελθόν σεξουαλικές σχέσεις μαζί του. Θεωρητικά η εξέλιξη αυτή ανοίγει παράθυρο παραπομπής του Τραμπ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με το ερώτημα της καθαίρεσης αν και δεν είναι ακόμα σίγουρο κατά πόσον οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι θα ελέγχουν το Σώμα από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα τραβήξουν στο σχοινί στα άκρα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα