back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έχει πολιτικό μέλλον ο Φρίντριχ Μερτς;

Διαβάστε επίσης

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (ΑΚΚ) μπορεί να εξελέξη επικεφαλής της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, το οριακό αποτέλεσμα, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι ο Φρίντριχ Μερτς έχει ερείσματα στο κόμμα.

Το ερώτημα που πλανάται, παρότι δεν τίθεται επισήμως, είναι ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο Μερτς στο εξής. Ο ίδιος σε δημόσιες εμφανίσεις του μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να αναφερθεί στο θέμα.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στο Μπούντεσταγκ δεν έχει περιθώρια να διατυπώνει απαιτήσεις. Τουλάχιστον όχι δημοσίως. Κάτι τέτοιο θα διεύρυνε το υπάρχον χάσμα στους κόλπους του κόμματος και θα του πιστωνόταν προσωπικά.

Εύλογα λοιπόν από την πρώτη στιγμή κρατά χαμηλό προφίλ και προτρέπει όσους τον ψήφισαν να στηρίξουν την Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Δεν εξέφρασε την πρόθεση να εκλεγεί σε κάποιο άλλο αξίωμα του κόμματος. Σε αντίθεση με τον τρίτο διεκδικητή της ηγεσίας, Γενς Σπαν, ο οποίος επανεξελέγη στο προεδριο της CDU.

To σίγουρο είναι ότι η ΑΚΚ και ο Μερτς θα έχουν συνάντηση με θέμα τον μελλοντικό του ρόλο. Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ θέλει και πρέπει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και, σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ, δεν έχει προσωπικές διαφωνίες με τον Μερτς. Πηγές αναφέρουν, ότι κατά τη διάρκεια των περιφερειακών συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου ηγέτη στο κόμμα, οι τρεις υποψήφιοι –ΑΚΚ, Μερτς και Σπανήρθαν από ανθρώπινη σκοπιά πιο κοντά ο ένας στον άλλο.

Η απόφαση στα χέρια της Μέρκελ

Το πρόβλημα είναι ότι στην πραγματικότητα η Κραμπ-Κάρενμπαουερ δεν έχει τίποτα να του προσφέρει. Για μία θέση στην στενή ηγετική ομάδα του κόμματος ο ίδιος δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον. Για άλλο αξίωμα η ΑΚΚ δεν αποφασίζει μόνη. Μία τέτοια απόφαση ανήκει στην καγκελάριο.

Οι οπαδοί του Μερτς θέλουν το υπουργείο Οικονομίας

Για τους οπαδούς του Μερτς η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: ο άνθρωπός του πρέπει να μπει στο υπουργικό συμβούλιο, ιδανικά να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Πέτερ Άλτμαϊερ, στενό συνεργάτη της Μέρκελ που στο συνέδριο υποστήριξε ανοιχτά την Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Το σκεπτικό είναι ότι, αυτό το χαρτοφυλάκιο είναι τόσο αβανταδόρικο για τον Μερτς που θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες υποψηφιότητάς του για την καγκελαρία στις εκλογές του 2021.

Μέρκελ και Ζέεχοφερ εμπόδια για τον Μερτς

Η συμμετοχή του Μερτς στο υπουργικό συμβούλιο είναι μάλλον απίθανη για πολλούς λόγους: πρώτον, η Μέρκελ, η οποία δεν θα ήθελε ποτέ να τον αναβαθμίσει, παραγκωνίζοντας, μάλιστα, τον έμπιστό της Άλτμαϊερ. Δεύτερον, ο Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος ακόμη και εάν μετά την αντικατάστασή του στην ηγεσία της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών στο συνέδριο της 19ης Ιανουαρίου αποφασίσει να αποχωρήσει και από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών (οι προθέσεις του παραμένουν άγνωστες), έχει ήδη εξασφαλίσει από την περίοδο των διαπραγματεύσεων για συγκρότηση κυβέρνησης ότι το εν λόγω υπουργείο θα παραμείνει σε χέρια Χριστιανοκοινωνιστή.

Ένα άλλο σενάριο: η προεδρία της ΜΙΤ, της Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Οικονομίας της Χριστιανικής Ένωσης.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα