back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

πΓΔΜ: Η κυβέρνηση Ζάεφ άλλαξε την επίμαχη τροπολογία που είχε προκαλέσει προβληματισμό στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Σε αλλαγή της τροπολογίας 36 και του επίμαχου άρθρου 49 παρ 3 που είχε προκαλέσει προβληματισμό στην Αθήνα επειδή αναφερόταν «σε μακεδονικό λαό που ζει στο εξωτερικό» προχώρησε τελικά η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ καταθέτοντας σήμερα τα τελικά κείμενα στη Βουλή μετά την έγκριση τους από το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε πριν από λίγο η κυβέρνηση Ζάεφ η προτεινόμενη τροπολογία κάνει λόγο για “διασπορά” αλλά και σε υπηκόους της γειτονικής χώρας. Με τις τροποποιήσεις αυτές, απαλείφεται από το Σύνταγμα της χώρας το άρθρο 49, το οποίο σήμερα αναφέρει ότι «η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η προτεινόμενη τροπολογία “σε ό,τι αφορά την υποχρέωση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» εξασφαλίζεται «η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό».

Επίσης αναφέρει πως «η Δημοκρατία της Μακεδονίας φροντίζει τη διασπορά εξίσου όπως και τον μακεδονικό λαό και άλλες κοινότητες, ώστε να καλλιεργούν και να προωθούν τους δεσμούς τους με την πατρίδα, χωρίς να παρεμβαίνουν στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Παράλληλα σύμφωνα με τη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση στο άρθρο 49 Συντάγματος αναγράφεται ότι η “Πολιτεία μεριμνά για την κατάσταση και τα δικαιώματα των μελών του μακεδονικού λαού στις γειτονικές χώρες και για τους αποδήμους από την Μακεδονία, βοηθά στην πολιτιστική τους ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς με αυτούς. Η Πολιτεία μεριμνά για τα πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της στο εξωτερικό. Επ’ αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις”.

«Και το άρθρο αυτό άλλαξε με την Τροπολογία ΙΙ του 1992, η οποία προέβλεπε ότι η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις» όπως υπογραμμίζεται.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.

Για την έγκριση των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές). Η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή επί των τελικών τροπολογιών αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 Ιανουαρίου 2019.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τα τελικά σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που κατέθεσε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισαν:

Στο πλέον επίμαχο σημείο, δηλαδή στην παράγραφο 3 του άρθρου 49, η νέα διατύπωση που αναφέρεται στη «diaspora» (ομογένεια) είναι αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος.

Ως εκ τούτου, ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας, πλέον, η πορεία εφαρμογής συνεχίζεται.

Οι όποιες, τουλάχιστον ατυχείς, δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ (τις οποίες ανακάλεσε τονίζοντας την προσήλωσή του στο άρθρο 4(3)), έγιναν προφανώς για εσωτερικές σκοπιμότητες προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή στήριξη στη συμφωνία, αλλά η προσήλωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει.

Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας οι οποίες, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας, δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα