back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο Μακρόν στέλνει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στο Στρασβούργο

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να «ενισχύσει την παρουσία των στρατιωτικών» στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Σαντινέλ, στον απόηχο της επίθεσης στο Στρασβούργο, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2 ανθρώπους, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ.

«Από σήμερα, 500 στρατιωτικοί ήρθαν για να συμπληρώσουν τη στρατιωτική δύναμη» Σαντινέλ και «1300, τις επόμενες ημέρες, θα προστεθούν σε εκείνους που έχουν ήδη αναπτυχθεί» για να εγγυηθούν «την ασφάλεια» των δημοσίων χώρων και των Γάλλων, επισήμανε ο Εντουάρ Φιλίπ, σε μια σύντομη παρέμβαση που έκανε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, «στόχος είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των χώρων που υποδέχονται κόσμο» συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, ιδίως «στις χριστουγεννιάτικες αγορές σχεδόν σε κάθε γωνιά της Γαλλίας».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης» είναι «απόλυτη» ώστε να «διασφαλίσει ότι αυτό το πρόσωπο θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης…».

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου θα παραμείνει κλειστή και αύριο Πέμπτη ενώ ματαιώνονται οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν σε δημόσιους χώρους, πλατείες και πάρκα.

Ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάν Ρις είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ότι σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Κάτω Ρήνου, Ζαν-Λικ Μαρξ, “δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας” για την επαναλειτουργία της αγοράς, κυρίως επειδή ο δράστης δεν έχει ακόμη συλληφθεί.

‘Εκκληση για πληροφορίες 
Η γαλλική αστυνομία απηύθυνε σήμερα έκκληση για μάρτυρες με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη του φερόμενου δράστη της επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, Σερίφ Σεκάτ, που συνεχίζει να διαφεύγει της σύλληψης μετά την επίθεση με τουλάχιστον δύο νεκρούς.

«Επικίνδυνο πρόσωπο, μην επέμβετε οι ίδιοι» προειδοποιεί η αστυνομία στον λογαριασμό της στο Twitter, περιγράφοντας έναν άνδρα με ύψος 1,80, «κανονικού πάχους», ενώ απευθύνει έκκληση σε κάθε πολίτη που διαθέτει «πληροφορίες που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό του» να καλέσουν τις αρχές.

Γεννηθείς στο Στρασβούργο και χαρακτηρισθείς «S» από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, ο 29χρονος άνδρας είχε βαρύ ποινικό μητρώο και 27 καταδίκες. Αυτή τη στιγμή, 720 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τον αναζητούν.

Έρευνες στην Γερμανία- Αναζητούνται δύο αδέλφια

Η γερμανική αστυνομία έκανε γνωστό ότι αναζητά δύο αδελφούς, τους οποίους κατονόμασε ως “Σερίφ και Σαμί Σ.” ως ύποπτους για την επίθεση στο Στρασβούργο.

Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κόμπλεντς επιβεβαίωσε ότι οι αρχές ερευνούν σε μια ζώνη μήκους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των γαλλογερμανικών συνόρων, στα κρατίδια του Σάαρ και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, για να εντοπίσουν τους δύο άνδρες.

Ο Σερίφ Σεκάτ πιστεύεται ότι είναι ο δράστης της επίθεσης κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Σε κώμα ο ιταλός δημοσιογράφος

Ο Ιταλός 28χρονος δημοσιογράφος Αντόνιο Μεγκαλίτσι, ο οποίος τραυματίσθηκε στη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο, είναι σε κώμα, μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον πατέρα της αρραβωνιαστικιάς του Μεγκαλίτσι, ο δημοσιογράφος έχει τραυματισθεί από σφαίρα στην βάση του κρανίου και οι γιατροί δεν μπορούν να την αφαιρέσουν, λόγω της υψηλότατης επικινδυνότητας της επέμβασης.

«Ο Αντόνιο παλεύει για να μην πεθάνει και όλοι μας προσευχόμαστε να τα καταφέρει», τόνισε ο πατέρας της αρραβωνιαστικιάς του.

Ριζοσπαστικοποιήθηκε στην φυλακή

Ενώ ακόμα οι αρχές δεν μιλούν ανοιχτά για τρομοκρατική ενέργεια, όλα δείχνουν ότι ο δράστης ριζοσπαστικοποιήθηκε στην φυλακή. Ο 29χρονος είχε καταδικαστεί αρκετές φορές σε Γαλλία και Γερμανία για κλοπές και άλλα ποινικά αδικήματα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νινέ, που δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η επίθεση ως τρομοκρατική, παραδέχτηκε ότι “ο δράστης δεν ήταν γνωστός για αδικήματα σχετιζόμενα με την τρομοκρατία”, ωστόσο, όπως επισήμανε “κατά τη διάρκεια εγκλεισμού του παρατηρήθηκε μια ριζοσπαστικοποίηση στη θρησκευτική πρακτική και έτσι τέθηκε υπό παρακολούθηση».

Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης, μεγαλωμένος στο Στρασβούργο, 29 ετών, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Είναι γνωστός στις αρχές για τη διάπραξη κακουργημάτων και υποθέσεις του «κοινού ποινικού δικαίου».

Κατά πληροφορίες ο Σερίφ Τσεκάτ ήταν υπό παρακολούθηση και το πρωί εντοπίστηκε το κρησφύγετό του με εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά. Έγιναν προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του μέχρι το βράδυ που εμφανίσθηκε στο κέντρο του Στρασβούργου με ότι πυρομαχικά είχε και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης άκουσαν τον δράστη να φωνάζει «Αλλάχ Άκμπαρ», δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ, προσθέτοντας πως «τέσσερις οικείοι» του υπόπτου Σερίφ Σ. ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει, τέθηκαν υπό κράτηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα