back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη της επίθεσης στο Στρασβούργο – Τρεις νεκροί και 13 τραυματίες σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη της χθεσινής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Κεντρικής Πλατείας Κλεμπέρ στο Στρασβούργο που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς και 13 τραυματίες, εκ των οποίων οι οκτώ σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για τον 29χρονο Σερίφ Τσεκάτ, γεννημένο στο Στρασβούργο και γνωστό στις αρχές κυρίως για κλοπές. Όπως προκύπτει, ο νεαρός ανήκει εδώ και χρόνια στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες “Fiche S”.

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνέντευξη τύπου του Εισαγγελέα στο Στρασβούργο ο οποίος αναφέρθηκε στο οπλοστάσιο που εντοπίστηκε στο σπίτι του δράση. Μόλις χθες το πρωί, άνδρες της γαλλικής χωροφυλακής εισέβαλαν στο σπίτι του για να τον συλλάβουν, στο πλαίσιο έρευνας για ανθρωποκτονία, αλλά δεν τον εντόπισαν.

Ο εισαγγελέας σημείωσε ότι εκτός από όπλο, ο δράστης είχε στην κατοχή του και μαχαίρι, όπως προκύπτει από τα τραύματα των θυμάτων του. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Στρασβούργου Ρολάν Ρις που μίλησε στο δίκτυο BFMTV, τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, εκ των οποίων ένας Ταϊλανδός τουρίστας ενώ η γυναίκα του φαίνεται να ανήκει στους τραυματίες. “Ορισμένοι πυροβολήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι”, εξήγησε ο δήμαρχος διευκρινίζοντας ότι κανένα παιδί δεν βρίσκεται ανάμεσα στους τραυματίες.

Ο δράστης ξεκίνησε την επίθεση από την καρδιά της πόλης, χθες στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, εκεί όπου φιλοξενείται η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή. Πυροβόλησε πολίτες και αστυνομικούς με τους τελευταίους να ανταποδίδουν τα πυρά. Ο δράστης φέρεται να είναι τραυματισμένος στο χέρι.

Για να διαφύγει, πήρε το όχημα ενός οδηγού ταξί, απειλώντας τον με το όπλο του. Κατεβαίνοντας από το ταξί, λίγο παρακάτω, συνάντησε ξανά άντρες της αστυνομίας και είχαμε νέα ανταλλαγή πυροβολισμών.

Τα δύο αδέρφια του 29χρονου καθώς και άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον του έχουν συλληφθεί από την αστυνομία, κρατούνται και ανακρίνονται.

420 αστυνομικοί

420 αστυνομικοί με τη στήριξη των ειδικών δυνάμεων τον αναζητούν στην περιοχή ενώ πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους και στα σύνορα σε όποιον βγαίνει από τη χώρα. Αυτό συμβαίνει καθώς διακινούνται από νωρίς πληροφορίες ότι ο δράστης ενδέχεται να βγήκε από τη χώρα και να έχει περάσει στη Γερμανία.

Ενώ η πόλη ακόμα δεν έχει συνέλθει από το σοκ, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα αλλά “οι γονείς μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι”. Στο μεταξύ εκφράζονται φόβοι ότι ο δράστης έχει βγει εκτός Γαλλίας, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Ριζοσπαστικοποιήθηκε στην φυλακή

Ενώ ακόμα οι αρχές δεν μιλούν ανοιχτά για τρομοκρατική ενέργεια, όλα δείχνουν ότι ο δράστης ριζοσπαστικοποιήθηκε στην φυλακή. Ο 29χρονος είχε καταδικαστεί αρκετές φορές σε Γαλλία και Γερμανία για κλοπές και άλλα ποινικά αδικήματα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νινέ, που δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η επίθεση ως τρομοκρατική, παραδέχτηκε ότι “ο δράστης δεν ήταν γνωστός για αδικήματα σχετιζόμενα με την τρομοκρατία”, ωστόσο, όπως επισήμανε “κατά τη διάρκεια εγκλεισμού του παρατηρήθηκε μια ριζοσπαστικοποίηση στη θρησκευτική πρακτική και έτσι τέθηκε υπό παρακολούθηση».

Στο σημείο ο Υπουργός Εσωτερικών

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ επισκέφτηκε νωρίτερα το πρωί το σημείο της επίθεσης στο κέντρο του Στρασβούργου.

 

Ενός λεπτού σιγή

Στις 12.00 ώρα Ελλάδας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην ευρύτερη περιοχή του Στρασβούργου για την χθεσινοβραδινή επίθεση ενώ οι σημαίες ανέμιζαν μεσίστιες. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τηρήθηκε η σιγή στις 13.30.

“Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για τα θύματα των επιθέσεων στο Στρασβούργο και τους οικείους τους, σε μία πόλη σύμβολο της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Η χθεσινή εγκληματική πράξη ήταν επίθεση στον τρόπο ζωής μας. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αποδείξουμε ότι η δύναμη που αντλούμε από την ελευθερία και τη δημοκρατία πάντα θα νικούν τη βία, το έγκλημα και τον τρόμο”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την έναρξη της συζήτησης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για το μέλλον της Ευρώπης σήμερα στο Στρασβούργο.

Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης, μεγαλωμένος στο Στρασβούργο, 29 ετών, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Είναι γνωστός στις αρχές για τη διάπραξη κακουργημάτων και υποθέσεις του «κοινού ποινικού δικαίου».

Κατά πληροφορίες ο Σερίφ Τσεκάτ ήταν υπό παρακολούθηση και το πρωί εντοπίστηκε το κρησφύγετό του με εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά. Έγιναν προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του μέχρι το βράδυ που εμφανίσθηκε στο κέντρο του Στρασβούργου με ότι πυρομαχικά είχε και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης άκουσαν τον δράστη να φωνάζει «Αλλάχ Άκμπαρ», δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ, προσθέτοντας πως «τέσσερις οικείοι» του υπόπτου Σερίφ Σ. ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει, τέθηκαν υπό κράτηση.

Αργά τη νύχτα, και μετά τη λήξη μίας έκτακτης σύσκεψης, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter την «αλληλεγγύη του προς ολόκληρο το έθνος».

Συλλυπητήρια Πρ. Παυλόπουλου

Συλλυπητήρια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος προς τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν και στις «οικογένειες των θυμάτων της χθεσινής απεχθούς τρομοκρατικής επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Στρασβούργου», σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Τα συλλυπητήρια διεβίβασε ο γ.γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γεώργιος Γεννηματάς στον Πρέσβη της Γαλλίας, Κριστόφ Σαντεπί στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα