back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι εξελίξεις στη Γαλλία ενόψει και του διαγγέλματος Μακρόν μετά το τέταρτο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων των “Κίτρινων Γιλέκων” καθώς επίσης και το κρίσιμο 24ωρο για την Τερέζα Μέι ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας για τη Συμφωνία για το Brexit είναι μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων σε μια προσπάθεια να μειωσει την ένταση που επικρατεί εδώ και εβδομάδες στο Παρίσι και άλλες πόλεις. Η συνάντηση της Δευτέρας θα γίνει ενόψει και του διαγγέλματός του όπου αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων. Η Γαλλία εδώ και 4 εβδομάδες πλήττεται από βίαιες διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων, του κοστους ζωής και άλλων θεμάτων. Τουλάχιστον 136.000 διαδηλωτές υπό τη σκέπη των “Κίτρινων Γιλέκων” συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου ενώ πάνω από 1.200 συνελήφθησαν. Το Παρίσι επλήγη περισσότερο καθώς οι διαδηλωτές έσπασαν τζαμαρίες, έκαψαν αυτοκίνητα, λεηλάτησαν μαγαζιά ενώ στις διαδηλώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα πήραν μέρος 10.000 άνθρωποι. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρυνό Λεμέρ περιέγραψε τη κατάσταση ως “καταστροφική” για τις επιχειρήσεις και την οικονομία, αναφέρει το France 24.
Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο ο Μακρόν στις 10 τοπική ώρα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των 5 πιο ισχυρών εργατικών συνδικάτων καθώς και με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων καθώς επίσης και με τοπικούς αξιωματούχους, συνολικα 9 υπουργοί μαζί με τον πρωθυπουργό, Εντουάρντ Φιλίπ, σύμφωνα με τη Figaro. Ανταποκριτές αναφέρουν ότι τα “κίτρινα γιλέκα” αποτελούν ένα κίνημα που δεν θέλει να συνδεθεί με κανένα κόμμα αλλά κάποια εργατικά συνδικάτα στηρίζουν τις κινητοποιήσεις ζητώντας από την κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματά τους. Ο κ. Μακρόν θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στις 20.00 τοπική ώρα. Ο υπουργός Εργασίας, Μυριέλ Πενικό δήλωσε ότι θα ανακοινώσει “άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα” αντιμετώπισης της κρίσης. Ο κ. Μακρόν έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ σε όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Αρκετοί εκ των διαδηλωτών ζητούν την παραίτησή του. Έχει επικριθεί πως έχει χάσει επαφή με την κοινωνία και πως δεν ακούει τα αιτήματα του απλού λαού.
“Ο πρόεδρος Ε. Μακρόν είναι αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου πίεση για να μην εφαρμόσει τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις για τη γαλλική οικονομία, μετά το τέταρτο κατά σειρά σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων απο τα “κίτρινα γιλέκα” που προκάλεσαν νέα βίαια επεισόδια, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας” σημειώνει η WSJ.
Τις δηλώσεις του προέδρου περιμένει εναγωνίως σύσσωμος ο γαλλικός λαός, μαζί με τα “κίτρινα γιλέκα”, που ελπίζουν ότι ο Μακρόν θα δεσμευτεί για άμεσες πράξεις, θα δώσει άμεσες λύσεις και θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στη φορολογία, έτσι ώστε να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των Γάλλων σε αξιοπρεπή επίπεδα, σημειώνει η DW. Οι Γάλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να καλύψει το κόστος για μεγαλόπνοα μακροπρόθεσμα σχέδιά του για το κλίμα, το έλλειμμα ή την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας από αυτούς που διαθέτουν χρήματα. Χθες η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του ακροδεξού Εθνικού Συναγερμού, ζήτησε από τον γάλλο πρόεδρο “δυνατές απαντήσεις στις κοινωνικές αγωνίες που εκφράζουν τα κίτρινα γιλέκα”. Τα περιθώρια του Μακρόν είναι στενά, γιατί κατά τη διάρκεια της «σιωπής» του έχει γίνει σταδιακά σειρά υποχωρήσεων από τον πρωθυπουργό, χωρίς τον αντίκτυπο που θα είχαν στην αρχή των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, σοσιαλιστές, κομουνιστές και οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν ενώθηκαν για να καταθέσουν σήμερα πρόταση μομφής. Με μόλις 62 ψήφους δεν έχει βέβαια πιθανότητες επιτυχίας, αλλά μόνο συμβολική αξία με την ελπίδα ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών από άλλα κόμματα θα την στηρίξουν.
“Στις διαδηλώσεις πλέον ακούγονται και άλλα αιτήματα που αφορούν την αύξηση των μισθών, τη μείωση των φόρων, τη βελτίωση των συντάξεων και της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο βασικός στόχος του κινήματος είναι να αναδειξει τις οικονομικές δυσκολίες των οικογενειών των ασθενέστερων οικονομικά και έχει τελικά μαζική στήριξη. Μια δημοσκόπηση την Παρασκευή έδειξε ότι έχει μειωθεί βέβαια η υποστήριξη προς τα “κιτρινα γιλέκα” αλλά ακόμα βρίσκεται στο 66%”. Την ίδια ώρα ο Ε. Μακρόν έχει τη στήριξη μόλις του 23%, αναφέρει το BBC.

Στη Βρετανία

Σε αρκετά πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου υπάρχει φωτογραφία της Τερέζα Μέι να προσπαθεί να προστατευθεί κάτω από μια ομπρέλα εν μέσω βροχής.
“Τέλος της κυριαρχίας της Μέι” αναφέρει η Daily Mirror με αρκετές εφημερίδες να εκτιμούν επίσης ότι το μέλλον της είναι θολό
Οι αντίπαλοι Τόρις κάνουν ουρά για να εκδιώξουν τη Μέι” ο σχετικός τίτλος του I.
Oι Times έχει ρεπορτάζ πως σύμφωνα με πρώην υπουργό τελικά έχουν συγκεντρωθεί οι 48 απαιτούμενες επιστολές από βουλευτές των Τόρις για τη διαδικασία κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον της Μέι.
Στην Daily Telegraph μια ανώνυμη πηγή ισχυρίζεται ότι η κα Μέι έχει ήδη αποδεκτεί το γεγονός ότι δεν θα κερδίσει στη ψηφοφορία της Τρίτης αλλά την ίδια ώρα δεν έχει να προτείνει ένα ξεκάθαρο σχέδιο.
Από την πλευρά τους Sun & Mail ζητούν επί της ουσίας ματαίωση της ψηφοφορίας και να επιστρέψει η Μέι στις Βρυξέλλες ζητώντας περαιτέρω παραχωρήσεις.
Ο Ίαν Μπίρελ στην I πιστεύει ότι η Βρετανία του Brexit έχει πλέον οδηγηθεί σε αδιέξοδο. “Όσο αλλάζουν τα επιχειρήματα” γράφει, “τόσο πιο τρελό το Brexit φαίνεται”.
Συμφωνα με το BBC η Τερέζα Μέι πρόκειται να έχει σειρά συναντήσεων με βουλευτές σήμερα καθώς επιχειρεί μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει την αυριανή κρίσιμη και ιστορική ψηφοφορία για τη συμφωνία για το Brexit. Η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε έχει υπογραφεί από τους ηγέτες της Ε.Ε και τώρα απαιτείται η έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο. Υπήρξε έντονη φημολογία το Σαββατοκύριακο ότι η ψηφοφορία ενδεχομένως να ματαιωθεί αλλά το πρωθυπουργικό γραφείο επιμένει ότι θα διεξαχθεί κανονικά. Η πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι απόρριψη της συμφωνίας της θα οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές ή πολύ πιθανόν σε ματαίωση του Brexit. Ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αύριο η κυβέρνηση θα χάσει στη ψηφοφορία με του Εργατικούς, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τα κόμματα της Β. Ιρλανδίας και Σκωτίας αλλά και δεκάδες Συντηρητικούς βουλευτές να λένε πως δεν μπορούν να στηρίξουν τη συμφωνία. Η Ντάουνινγκ Στριτ εκτιμά ότι οι περισσότεροι βουλευτές των Τόρις θα μπορούσαν να στηρίξουν τη συμφωνία αν δεν υπήρχε το θέμα της “δικλείδας ασφαλείας” – (backstop) που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει την υπαρξη “σκληρών συνόρων” με την Ιρλανδία. Την Κυριακή το απογευμα η κα. Μέι μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Λέο Βαράντκαρ η στήριξη του οποίου είναι κρίσιμης σημασίας για το εάν θα μπορέσει να διαπραγματευθεί περαιτέρω με την Ε.Ε. Μίλησε επίσης και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ που έστειλε μήνυμα στο Twitter σχολιάζοντας ότι “αυτή θα είναι μια κρισιμη εβδομάδα για το μέλλον του Brexit”. Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον ειπε χθες στο βρετανικό δίκτυο ότι η κα Μέι θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση της αν χάσει την αυριανή ψηφοφορία με τον όρο να επιστρέψει για να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Ο κ Τζόνσον, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση εξαιτίας της στρατηγικής της Μέι δήλωσε ότι δεν ήθελε να μην υπάρξει συμφωνία ή άλλο δημοψήφισμα, αλλά δεν θα ήταν σωστό να πει πως δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Δήλωσε ότι το θέμα της “δικλείδας ασφαλείας” βάζει το Ηνωμένο Βασίλειο “σε διαβολική διαπραγματευτική θέση”. Οι βουλευτές θα μπορούσαν να δώσουν στη κα Μέι “μια ισχυρή εντολή για να αλλάξει το backstop” αφού απορριφθεί αύριο συνολικά η συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Guardian, έξι είναι τα σενάρια για το εάν απορριφθεί αύριο η συμφωνία ενδέχεται: να μην υπάρξει συμφωνία, να γίνει δεύτερη ψηφοφορία, να γίνει επαναδιαπραγμάτευση, βουλευτικές εκλογές, δημοψήφισμα, ψήφος εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με το Politico το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί 9 το πρωί (ωρα Λουξεμβούργου) για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί μονομερώς να αποσύρει την πρόταση για αποχώρηση από την Ε.Ε βάσει του Άρθρου 50. Αν η διαδικασία προβλέπει ένα ένα πολιτισμένο διαζύγιο (κάτι που είναι) γιατί θα ήταν αδύνατον να μην επιτρέψει να μη συμβεί το διαζύγιο, προτού λήξουν όλα τα περιθώρια; Αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα του γενικού εισαγγελέα στη μη δεσμευτική του γνωμοδότηση. Αν επιβεβαιωθεί απο τους δικαστές, η απόφαση μπορεί να επαναφέρει τις ελπίδες όσων επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε και στις δυο πλευρές.
Στο μεταξύ υπήρξε μια αμηχανη στιγμή στη Λισαβόνα όταν ο επικεφαλής των Εργατιών, Τζέρεμι Κόρμπιν στην ομιλία του στο συνέδριο καυχήθηκε για τα σπουδαία σχέδια του για μια μετά – Brexit Σοσιαλιστική Βρετανία- ενώπιον εταίρων του που έχουν ήδη πειστεί ότι το “διαζύγιο” μάλλον είναι μια κακή ιδέα. Ο Τίμερμανς αργότερα στη δική του ομιλία είπε ότι ο δηλώσεις του Κόρμπιν θα πρέπει να επεναξεταστούν. “Μπορείτε να πετύχετε όσα θέλετε μακριά από την ευρωπαϊκή οικογένεια ή εντός;” αναρωτήθηκε προσθέτοντας ότι “όσο με αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενο να παραμείνει”.

Στη Γερμανία

Στη χώρα της Μέρκελ… σχολιάζει το Politico ότι η παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου στο Μαρακές στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα. Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή της Μέρκελ σε διεθνή συνάντηση μετά την αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματος της κάτι που πλέον της δίνει ελευθερία κινήσεων ως ηγέτις του ελεύθερου κόσμου έως ότου λήξει η θητεία της στην γερμανική κυβέρνηση. Άλλες χώρες στέλνουν υπουργούς… στο Μαρακές. Σύμφωνα με το Politico η εκλογή της Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ ως διαδόχου της Μερκελ από το συνέδριο δίνει επί της ουσίας παράταση στην παραμονή της Άγκελα στην καγκελαρία. Πρόκειται πάντως για την πρώτη εναλλαγή εξουσίας ανάμεσα σε γυναίκες στη Γερμανία. “Τυπική Μέρκελ” … Το συνέδριο του CDU απέδειξε πως αν και αποδυναμωμένη η Μέρκελ πάντα κατορθώνει στο τέλος να κερδίζει.
Η επικράτηση της Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ στη μάχη διαδοχής της Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος ελαχιστοποιεί τις τριβές μεταξύ των τριών αυτών κέντρων εξουσίας σημειώνει η SZ. Πολιτικά η Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ είναι συνεχιστής της κληρονομιάς της Μέρκελ. Αλλά ούτε θέλει ούτε θα είναι απλή συνέχεια της Μέρκελ. Εχει σαφώς συντηρητικότερες θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα και θα τονίζει το δικό της ιδιαίτερο προφίλ όσο θα πλησιάζει η στιγμή των εκλογών το 2021. Στην πορεία αυτή θα υπάρξουν αναγκαστικά διαφοροποιήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία δεσμεύεται περισσότερο από την κυβερνητική συμφωνία που υπέγραψε με τους Σοσιαλδημοκράτες και λιγότερο από τις αποφάσεις του κόμματός της. Πρώτιστο μέλημα της νέας προέδρου του CDU είναι να απαλύνει τις ρωγμές που προκάλεσε η μάχη διαδοχής της Μέρκελ. Το κόμμα είναι διχασμένο και οι οπαδοί της συντηρητικής εθνοκεντρικής στροφής που επεδίωκαν ο Φρίντριχ Μερτς και ο Γενς Σπαν δεν είναι εύκολο να αποδεχτούν την ήττα, παρά τη διαβεβαίωση του Μερτς ότι δεν υπάρχει περίπτωση διάσπασης του κόμματος. Προς το παρόν η προσπάθεια όλων είναι να κλείσει το κεφάλαιο της εσωστρέφειας. Εσωκομματική γέφυρα ήταν η επιλογή της νέας προέδρου να προτείνει τον Πάουλ Τσέμιακ για τη θέση γενικού γραμματέα του CDU. Για τον Τσέμιακ δεν ήταν εύκολο να αποδεχτεί την πρόταση και στην πρώτη κρούση την απέρριψε. Ο 33χρονος ανήκει πολιτικά στο συντηρητικό στρατόπεδο των Μερτς και Σπαν, με τον οποίο μάλιστα συνδέονται και με προσωπική φιλία. Δέχτηκε την πρόταση στη δεύτερη κρούση της Κραμπ – Καρενμπάουερ το βράδυ της Παρασκευής, όταν είχε πλέον κερδίσει τους άλλους δύο στη μάχη της προεδρίας Το ποσοστό, 62,8%, που πήρε ο Τσέμιακ στο συνέδριο του CDU στο Αμβούργο για την εκλογή του στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος είναι αισθητά χαμηλό. Ο ίδιος μίλησε για ένα «έντιμο αποτέλεσμα» και κίνητρο για να εργαστεί σκληρά πέρα από τις διαφορές των στρατοπέδων.

Για Huawei

“Διπλωματική κρίση για το θέμα της Huawei” αναφέρει η WSJ. Η Κίνα προειδοποίησε το Σάββατο τον Καναδά ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν δεν απελευθερώσει αμέσως την οικονομική διευθύντρια (CFO) της Huawei, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «εξαιρετικά αποκρουστική». Η Μενγκ Ουάνγκτζου, οικονομική διευθύντρια της Huawei και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, συνελήφθη στον Καναδά την 1η Δεκεμβρίου και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο απέλασής της στις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν πως απέκρυψε τις σχέσεις της εταιρείας της μεμια επιχείρηση που προσπάθησε να πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράν παρά το καθεστώς των κυρώσεων που του έχει επιβληθεί. Αν απελαθεί στις ΗΠΑ, η Μενγκ θα αντιμετωπίσει κατηγορίες περί συνωμοσίας για την εξαπάτηση πολλών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ανέφερε χθες καναδικό δικαστήριο, και κινδυνεύει να της επιβληθεί ανώτατη ποινή κάθειρξης 30 ετών για κάθε κατηγορία. Σε σύντομη ανακοίνωση, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Λι Γιουτσένγκ απηύθυνε την προειδοποίηση να αφεθεί ελεύθερη η Μενγκ στον Καναδό πρεσβευτή στο Πεκίνο τον οποίο κάλεσε για να του υποβάλει «ισχυρή διαμαρτυρία». Παράλληλα χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για να του επιδώσει «ισχυρή διαμαρτυρία» για τη σύλληψη στον Καναδά της οικονομικής διευθύντριας της Huawei και είπε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσύρουν το ένταλμα σύλληψής της. Στο μεταξύ, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ενημερωθεί για τη σύλληψη της Μενγκ, η οποία έγινε την ώρα που δειπνούσε με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα