back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μόλις το 1% των περιστατικών παιδικής κακοποίησης καταγγέλλεται

Διαβάστε επίσης

Η ένωση “Μαζί για το παιδί”, σε έρευνα που πραγματοποίησε, διαπίστωσε πως μόλις το 1% περιστατικών παιδικής κακοποίησης γίνεται γνωστό μέσω καταγγελιών.

 

 

Τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης δεν σταματούν να εκλείπουν, ενώ πάρα πολλά από αυτά δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Μέχρι στιγμής, μέσα στο 2018 έχουν γίνει περίπου 7000 καταγγελίες και 30 έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα, το οποίο επίσης αναδεικνύει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν καταγγέλλονται καν.

Ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και πρόεδρος της ένωσης “Μαζί για το παιδί”, Χρήστος Μπαρτζώκας, μιλώντας στον Αθήνα 984, τόνισε πως οι μορφές της παιδικής κακοποίησης είναι η παραμέληση του παιδιού, η σωματική κακοποίηση, η ψυχολογική-συναισθηματική κακοποίηση, το bullying, δηλαδή, αλλά και η διαδικτυακή κακοποίηση.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στη διαδικτυακή κακοποίηση, αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στα οποία τα παιδιά με τα λιγότερα like είναι μη αποδεκτά από το κοινωνικό σύνολο. Την ίδια στιγμή, γίνονται σεξουαλικοί και οικονομικοί εκβιασμοί από συνομηλίκους των παιδιών, και όχι μόνο, μέσω του διαδικτύου.

“Πολλές οικογένειες κρύβονται. Δεν έχουν αναπτυχθεί οι κοινωνικές υπηρεσίες μας για την προστασία των παιδιών από κακοποίηση. Είναι δύσκολο το να πάρεις ένα παιδί από την οικογένεια του και να το δώσεις σε θετή οικογένεια, γιατί δημιουργούνται άλλα προβλήματα στην ψυχοσύνθεση του παιδιού. Πολλά παιδιά, άλλωστε, θεωρούν ότι το “ξύλο”, για παράδειγμα, που δέχονται είναι η φυσιολογική αντιμετώπιση” τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας.

Επεσήμανε, επίσης, πως μεγάλο είναι το ποσοστό της σεξουαλικής κακοποίησης, το οποίο οδηγεί ακόμα και σε αυτοκτονίες, ενώ υπογράμμισε ότι το 77% των περιστατικών κακοποίησης  γίνεται από γονείς, το οποίο φυσικά είναι πολύ σοβαρό γιατί υπάρχουν περιστατικά που ο ένας γονέας δεν καταγγέλλει τον άλλον γιατί φοβάται.

Όσον αφορά στο πώς μπορεί να γίνει η καταγγελία και εν συνεχεία να αντιμετωπιστεί από την ένωση “Μαζί για το παιδί, ο Χρήστος Μπαρτζώκας ανέφερε πως οι καταγγελίες γίνονται στο 11525 και “από τη στιγμή που διαπιστωθεί ένα πρόβλημα, υπάρχει είτε προσωπική συμβουλευτική, με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, είτε ομαδικά προγράμματα”.

 

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα