back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Brexit: Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας

Διαβάστε επίσης

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πριν από λίγη ώρα ανακοίνωσε την απόφαση της να αναβάλει τη ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Brexit.  Η Μέι τόνισε ότι οι πολίτες δεν θέλουν να επιστρέψουν στην πολιτική των σκληρών συνόρων και «αν αυτή η Βουλή ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της εθνικής μας ενότητας, πρέπει να ακούσει τους πολίτες, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει μόνο με τη δική τους συναίνεση»

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως εάν η συμφωνία για το Brexit ερχόταν ως έχει στη Βουλή, θα  καταψηφιζόταν «με σημαντική διαφορά». Όπως χαρακτηριστικά είπε «μετά από 3 μέρες συζητήσεων είναι φανερό πως υπάρχει ευρεία στήριξη για αρκετές πτυχές της συμφωνίας, υπάρχει ένα θέμα, αυτό του backstop στα ιρλανδικά σύνορα, που προκαλεί έντονη ανησυχία. Για αυτό το λόγο αποφάσισα να αναβάλλω την ψηφοφορία και να μην διχάσω αυτή τη στιγμή τη Βουλή» τόνισε.

Η Τερέζα Μέι σημείωσε πως αν και η συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι το backstop θα είναι προσωρινό μόνο μέτρο, δεν παρέχει επαρκείς διαβεβαιώσεις για ορισμένους βουλευτές. Στόχος της λοιπόν είναι να δοθούν αυτές οι διαβεβαιώσεις και η όποια πρόβλεψη για backstop να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.

Όπως είπε θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους της, αν και διαβεβαίωσε ότι επιταχύνει τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

«Η πρόκληση αυτή πρέπει να λυθεί όχι με ρητορική, αλλά με ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν σε ένα σκληρό σύνορο κι αν αυτή η Βουλή ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της εθνικής μας ενότητας, πρέπει να ακούσει τους πολίτες, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει μόνο με τη δική τους συναίνεση» είπε η Μέι, προκαλώντας ακόμα και το γέλιο και τις αποδοκιμασίες πολλών εκ των μελών της Βουλής.

Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία που έχει προτείνει εξακολουθεί να είναι η σωστή και ότι τώρα θα πάει πίσω στους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσει εκ νέου τις επόμενες εναλλακτικές της. «Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», είπε εμφατικά.
Δήλωσε επίσης ότι το θέμα των συνόρων της Ιρλανδίας (backstop) ειδικότερα θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Θα πάω να συναντήσω τους ομολόγους μου άλλων κρατών μελών» της Ε.Ε.  για να «συζητήσω μαζί τους τις ανησυχίες που διατύπωσε αυτό το σώμα» επισήμανε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές που διαφωνούν με τη λύση της, να παράσχουν μια εναλλακτική λύση. «Αν θέλετε δεύτερο δημοψήφισμα, να είστε ειλικρινείς ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο να χωριστεί πάλι η χώρα στα δύο, όταν εμείς ως Σώμα θα πρέπει να προσπαθούμε να την ενώσουμε ξανά» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη για κάθε πιθανή έκβαση, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να αποσύρει μονομερώς το αίτημα εξόδου από την κοινότητα.

«Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άρθρο 50. Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε όμως. Η θέση μας σε αυτό δεν αλλάζει» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. «Υπάρχουν μία σειρά από προϋποθέσεις, που συνδέονται με την απόφαση για μονομερή απόσυρση του Brexit. Αλλά δεν θα ήθελα να κάνω υποθέσεις σχετικά με το τι θα συμβεί» συμπλήρωσε.

Τζ.Κόρμπιν: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βρετανίας εκτίμησε σήμερα ότι η κυβέρνηση “έχει χάσει τον έλεγχο” των εξελίξεων και είναι “αποδιοργανωμένη”, μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία για το Brexit και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να “συζητήσει” με τους Ευρωπαίους ομολόγους της τις «ανησυχίες» του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι αν η Μέι δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συμφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει “εκείνους που μπορούν” να κυβερνήσουν, αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα.

“Η πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει μια τελευταία ευκαιρία για να σώσει τη συμφωνία”, τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών. Δεν έχει κανένα νόημα, πρόσθεσε, να φέρει την ίδια συμφωνία, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το να φέρει την ίδια, πρόχειρη συμφωνία δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη ελαττώματά της, ούτε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές όλων των κομμάτων, σχολίασε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν “ορθό” να δοθεί στους βουλευτές η δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα αναβληθεί ή όχι η προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

“Σε κάθε πολιτισμένο και ώριμο περιβάλλον που σέβεται τους άλλους, το να επιτρέπεται στη Βουλή να έχει λόγο θα ήταν η σωστή και, τολμώ να πω, η προφανής πορεία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί”, είπε ο Μπέρκοου μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε πάντως ότι μολονότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει μονομερώς την ψηφοφορία, ο ίδιος με μεγάλη του χαρά θα διευκόλυνε τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το θέμα αυτό.

Ο ηγέτης του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στήριζε μια πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αν την ζητούσε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

“Μετά το σημερινό φιάσκο, η κυβέρνηση πραγματικά απόλεσε το κύρος της. Εγώ και οι συνάδελφοί μου θα στηρίξουμε πλήρως τον ηγέτη της αντιπολίτευσης αν καταθέσει πρόταση μομφής, όπως ασφαλώς τον καλεί τον καθήκον του να πράξει”, είπε ο Βινς Κέιμπλ.

Στέρτζον: «Αξιολύπητα δειλή» η Μέι

Παράλλήλα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον κατηγόρησε σήμερα την βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία», εξαιτίας της απόφασής της να ματαιώσει την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρις (Συντηρητικών), η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος» ανέφερε η Στέρτζον σε δήλωσή της. «Η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως, έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρις με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη».

Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό Κοινοβούλιο.

«Αν οι Εργατικοί, ως επίσημη αντιπολίτευση, καταθέσoυν πρόταση μομφής σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, το SNP θα την υποστηρίξει και μπορούμε στη συνέχεια να εργαστούμε από κοινού, για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσει το Brexit με μια άλλη ψήφο. Αυτή η εικόνα καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί -τι λέτε;» έγραψε η Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter.

DUP Β.Ιρλανδία: Πραγματικές αλλαγές στη συμφωνία

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας στο βρετανικό κοινοβούλιο, κάλεσε σήμερα την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι “να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με πραγματικές αλλαγές” στη συμφωνία του “διαζυγίου” με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα την καταψηφίσει.

“Ειλικρινά, αυτά που είπε σήμερα η πρωθυπουργός απλώς δεν είναι αξιόπιστα”, σχολίασε ο Νάιτζελ Ντοντς, ο δεύτερος στην ιεραρχία του DUP.

“Η πρωθυπουργός λέει ότι ακούει και μιλάει για διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι ότι η συμφωνία αποχώρησης και το νομικά δεσμευτικό κείμενο δεν είναι αποδεκτά από αυτό το κοινοβούλιο”, πρόσθεσε.

 

Αθηνά Κορλίρα-Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα