back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αλλάζει στρατηγική ο Μακρόν – Έκτακτο διάγγελμα το βράδυ

Διαβάστε επίσης

Έκτακτο διάγγελμα θα απευθύνει σήμερα στις 9 το βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν,δύο 24ωρα μετά την “τέταρτη πράξη” των Κίτρινων Γιλέκων. Αναμένεται να παρουσιάσει μία σειρά μέτρων με σκοπό να μπει τέλος στις διαδηλώσεις και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κινήματος.

Στις 9 το βράδυ, από το γραφείο του στο Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί στον γαλλικό λαό με τηλεοπτικό διάγγελμα, προσπαθώντας να βάλει ένα τέλος στο κίνημα διαμαρτυρίας των “κίτρινων γιλέκων”.

Νωρίτερα το πρωί, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για να παρουσιάσει τις προτάσεις του στους πολιτικούς και κοινωνικούς εταίρους και να ζητήσει την στήριξή τους.

Σύσκεψη στο Ελιζέ πριν το διάγγελμα

Καλεσμένοι στην σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας, οι εκπρόσωποι των βουλευτών, τα πέντε μεγάλα συνδικάτα καθώς και τρεις εργοδοτικές οργανώσεις.
Παρόντες επίσης ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Μπενζαμάν Γκριβό,  καθώς και οι υπουργοί Οικολογίας, Παιδείας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Γεωργίας.
Χθες ο Γκριβό, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είχε υποτιμήσει την ανάγκη των πολιτών να εκφραστούν, να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να συμμετάσχουν στη συζήτηση για τις λύσεις.
Είναι προφανές ότι ο Μακρόν και οι υπουργοί του έχουν καταλάβει ότι από μόνη της η ακύρωση της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα, δεν αρκεί, καθώς δεν πείθει τα “κίτρινα γιλέκα”.
Έτσι, η αλλαγή στρατηγικής για την κυβέρνηση, αποτελεί μονόδρομο αν θέλει να βγει η χώρα από την κρίση.

Μέτρα ανακούφισης

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ανάμεσα στα μέτρα που συζητούνται και εξετάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο είναι:
– η ακύρωση του φόρου ακίνητης περιουσίας (του αντίστοιχου ΕΝΦΙΑ)
– η μείωση του φόρου εισοδήματος
– ένα πριμ μετακίνησης καθώς 7 στους 10 Γάλλους πηγαίνουν στη δουλειά τους με το αυτοκίνητο
– κάποιες συμβολικές κινήσεις προς όφελος των συνταξιούχων
Οι ειδικοί υπολογίζουν το κόστος των δαπανών αυτών σε 12 με 15 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που δεν έχει προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό.
Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι, ενδέχεται να αναβληθεί για αργότερα ένα μέτρο που ιδιαίτερη πολιτική σημασία για τον Μακρόν: η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 33,3% στο 25%.

Πρόταση μομφής

Σήμερα, όπως είχε ανακοινωθεί εδώ και μέρες, αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Η πρόταση που θα συνυπογράφουν τα τρία αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης (Ανυπότακτη Γαλλία, Σοσιαλιστικό και Κομμουνιστικό Κόμμα), θα συζητηθεί στη Βουλή την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Μυρσίνη Λιοναράκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα