back to top
21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Φωτιές, μολότοφ σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη – 8 τραυματίες και τουλάχιστον 66 προσαγωγές

Διαβάστε επίσης

Οκτώ τραυματίες, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί είναι ο απολογισμός από τις σφοδρές συγκρούσεις αντιεξουσιαστών και ανδρών της αστυνομίας με φόντο την συμπλήρωση 10 ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι έξι τραυματίες, δύο εκ των οποίων είναι ανήλικες διακομίστηκαν στον Ευαγγελισμό, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ενώ οι δύο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Η αστυνομία επιστράτευσε οχήματα-αύρες για να σπάσει τα οδοφράγματα των αντιεξουσιαστών και να σβήσει τις φωτιές που προκλήθηκαν από βροχή μολότοφ. Η Αστυνομία προχώρησε σε 66 προσαγωγές ενώ στη συνέχεια οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους οι ταραξίες, με 4 οχήματα κατεστραμμένα αλλά και πεζοδρόμια να ξηλώνονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για πολεμοφόδια στον πετροπόλεμο με την αστυνομία.

Σοβαρά επεισόδια έγιναν και στην Θεσσαλονίκη όπου κατά τις συγκρούσεις αντιεξουσιαστών -αστυνομικών τραυματίστηκε ένας δημοσιογράφος και τυλίχθηκαν στις φλόγες εργοτάξιο του μετρό κι ένας βρεφονηπιακός σταθμός.

 

Η πορεία

Η πορεία στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο κέντρο της Αθήνας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις οκτώ, ενώ από τις εννέα το βράδυ πραγματοποιείται συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 15χρονος μαθητής.

Από νωρίς το απόγευμα έχουν κλείσει η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Λ. Αμαλίας, η Λ. Βασ. Σοφίας από Χίλτον η οδός  Πατησίων από την Λ.  Αλεξάνδρας, ενώ και δύο σταθμοί του Μετρό, οι «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», οι οποίοι ήταν κλειστοί άνοιξαν λίγο μετά τις 20:00.

Σοβαρά επεισόδια διεξάγονται έως αυτή την ώρα στα Εξάρχεια μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών. Βροχή οι μολότοφ – φωτιές και οδοφράγματα στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας. Σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προχώρησε η αστυνομία.

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή απ’ όπου νωρίτερα απομακρύνθηκαν δημοσιογράφοι και διερχόμενοι πολίτες. Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί, ενώ επιστρατεύτηκαν “ΑΥΡΕΣ” και υδροφόρες της αστυνομίας για να σπάσουν τα οδοφράγματα.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 8, όταν ομάδα περίπου 70 ατόμων που ήταν οχυρωμένα πίσω από οδόφραγμα στην οδό Τοσίτσα, κινήθηκε εναντίον αστυνομικών και δημοσιογράφων εκτοξεύοντας μολότωφ, φωτοβολίδες και πέτρες. Στις φλόγες τυλίχθηκε μπαλκόνι πολυκατοικίας επί των οδών Τοσίτσα και Σπύρου Τρικούπη.

Ο κύριος όγκος της πορείας για την συμπλήρωση 10 ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, μετά τις 8:30 το βράδυ κατευθύνεται προς το σημείο δολοφονίας του 15χρονου, στην συμβολή της οδού Τζαβέλα και Μεσολογγίου.

Κλειστή παραμένει η οδός Πατησίων έως το ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας και οι δρόμοι περιμετρικά των Εξαρχείων.

“Θυμόμαστε τον Δεκέμβρη. Δεν ξεχνάμε τον Αλέξανδρο. Πάνω στο χώμα το δικό του χτίζουμε τους κήπους και τις πολιτείες μας”, αναφέρει -μεταξύ άλλων -σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στη Θεσσαλονίκη
Σοβαρά επεισόδια και στην συμπρωτεύουσα όπου ομάδα κουκουλοφόρων που εξήλθε από το ΑΠΘ επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ σε άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τμήμα του εργοταξίου του Μετρό κι ένας βρεφονηπιακός σταθμός τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Ομάδα περίπου 50-70 ατόμων βρήκε στην οδό Εγνατία από τη Θεολογική Σχολή, που τελεί υπό κατάληψη, και πέταξε βόμβες μολότοφ στην περιοχή του Συντριβανίου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με αποτέλεσμα τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια να κατευθυνθούν προς τη Θεολογική Σχολή.

Ο “κλεφτοπόλεμος” μεταξύ νεαρών και των δυνάμεων των ΜΑΤ συνεχίζεται. Οι δρόμοι γύρω από τα πανεπιστήμια (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ) είναι κλειστοί.

Ένταση και στο Ηράκλειο

Με ένταση ολοκληρώθηκε στο Ηράκλειο η πορεία τη συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατο του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λεονταριών, πραγματοποιώντας πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Μετά το τέλος της πορείας ομάδα νεαρών κατευθύνθηκε προς τον πεζόδρομο της οδού Χάνδακος, πετώντας πέτρες μολότωφ και φωτοβολίδες προς την πλευρά των αστυνομικών που ακολουθούσε την πορεία. Από την ένταση προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

Αγρίνιο: Επεισόδια και 10 προσαγωγές

Σε δέκα προσαγωγές προχώρησαν απόψε οι αστυνομικές δυνάμεις στο Αγρίνιο, μετά τα μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν ολοκληρώθηκε πορεία για τα 10 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Συγκεκριμένα, ομάδα ατόμων πέταξε μολότοφ και πέτρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ακολούθησαν οι προσαγωγές.

Τέλος, οι αστυνομικές δυνάμεις στο Αγρίνιο παραμένουν σε ετοιμότητα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

* 18:10 Ομάδα κουκουλοφόρων λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα τις Πέμπτης έσπασε την είσοδο σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού που βρίσκεται στη Σπύρου Τρικούπη και έχουν ανέβει στην ταράτσα.

* 19:30 – Η πορεία πέρασε από την Πλατεία Συντάγματος και μέσω της οδού Πανεπιστημίου κατευθύνεται προς Εξάρχεια.

*19:47 Οδοφράγματα έχουν στηθεί και έχουν ανάψει φωτιές από αντιεξουσιαστές στην οδό Στουρνάρη, στο ύψος της πλατείας.

*19:51 Ένταση με χημικά και βόμβες μολότοφ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη

*20:12 Επεισόδια σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και στην οδό Τοσίτσα. Νεαροί πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες, κομμάτια από μάρμαρο και διάφορα άλλα αντικείμενα, προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απαντούν με ρίψη χημικών.

*20:20 Ανοιξαν για το επιβατικό κοινό, οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο»

*20:27 Στην οδό Στουρνάρη βρίσκεται η “ΑΥΡΑ” της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά της οποίας οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ.

*20:44 Πυρκαγιά ξέσπασε σε τέντα διαμερίσματος, στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπύρου Τρικούπη, από βόμβα Μολότοφ και κατασβέστηκε άμεσα.

*20:48 Βροχή οι μολότοφ – φωτιές και οδοφράγματα στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας. Σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προχώρησε η αστυνομία.

*21:00 Συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος.

*21:02 Κανονικά διεξαγεται η κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Τροχαίας. Ο μόνος κεντρικός δρόμος που παραμένει κλειστός, είναι η οδός Πατησίων από το ύψος της Λ. Αλεξάνδρας έως την Πανεπιστημίου.

*22:02 Τα δύο οχήματα “ΑΥΡΑ” προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό για το οδόφραγμα στην οδό Στουρνάρη.

*22:24Ένα τραυματισμένο άτομο βρισκόταν λίγο πριν τις 10 μ.μ στην πλατεία Εξαρχείων, την ώρα που στο σημείο δεν μπορούσε να πλησιάσει ασθενοφόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες το άτομο αυτό είχε τραυματισθεί στο πόδι και μεταφέρθηκε με αυτοσχέδιο φορείο σε ασφαλές σημείο, προκειμένου να τον παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

*22:40 Και δεύτερος τραυματίας στην περιοχή των Εξαρχείων με αναπνευστικά προβλήματα.

*22:52 Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

*23:07 Εκτονώθηκε η ένταση και στη Θεσσαλονίκη – Τραυματίστηκε δημοσιογράφος

*23:16 Αγρίνιο: Σε 10 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία μετά τα μικρής έκτασης επεισόδια

35 προσαγωγές
Νωρίς το μεσημέρι, στην πρώτη από τις σημερινές διαδηλώσεις στην Αθήνα, ένταση σημειώθηκε μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε τουλάχιστον 35 προσαγωγές από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

Ανάλογες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Μαθητικό-φοιτητικό συλλαλητήριο

Νωρίτερα, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε το μαθητικό-φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μαθητικές και φοιτητικές συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

«Η ασφάλεια δεν προστατεύεται με όπλα που στρέφονται κατά παιδιών, αλλά με δημοκρατία, δικαιοσύνη, διαφάνεια και σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών», δηλώνουν οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ένταση στην πλατεία Κλαυθμώνος

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων.  

Η ένταση ξεκίνησε όταν ομάδα νεαρών πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις κι αυτές απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ έγιναν 10 προσαγωγές.

[su_slider source=”media: 47576,47574,47582″ width=”1060″ height=”700″ title=”no”]

Συγκέντρωση στο ίδιο σημείο και στις 6:00 το απόγευμα, ενώ στις 9:00 το βράδυ έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στο σημείο που δολοφονήθηκε ο 16χρονος. Επί ποδός πάνω από 5.000 αστυνομικοί.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σε κατάληψη της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η είσοδος της Σχολής έχει αποκλειστεί με έπιπλα, που μετέφεραν οι αντιεξουσιαστές από το εσωτερικό του κτιρίου, ενώ έχουν προκαλέσει φθορές στο κυλικείο της Σχολής.

Κώστας Κορέλλης, Ισίδωρος Ρούσσος, Δημήτρης Πέρρος, Νεκτάριος Ανδιόπουλος, Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα